A nagy testvér mindent lát

Tech Hírek   |   2015.02.20 - 20:13   |   Írta: Zoltan C   |   1008

Az ott egy iPhone a kezedben? Nos, rossz hírem van akkor. Akár a te készüléked is azon készülékek között lehet, amelyeket az NSA (wikipedia.org) feltört. Ha az amerikai kormány úgy találja jónak, akkor a titkosszolgák bármikor hozzáférhetnek a telefonod adatihoz - mindezt méghozzá bármilyen bírósági végzés nélkül!

apple microsim-640x360

Félelmetes igaz? A legfélelmetesebb, hogy mindezen pletykák nem mástól, mint Edward Snowdentől származnak, aki csoda, hogy még életben van. A dokumentumok szerint - amelyeket Snowden a The Interceptnek adott át (firstlook.org) - az NSA és brit társa a GCHQ hekkerei bejutottak a holland Gemalto hálózatába. Ez a Gemalto pedig egyáltalán nem kispályás cég: ők gyártják a SIM kártyákat mind a négy nagy amerikai és világszerte 450 egyéb mobilszolgáltatónak! Az eredmény pedig ellopott titkosítási kulcsok, amelyekkel több mint két milliárd SIM vált védtelenné! Az így ellopott titkosítási kulcsokkal a megfigyelő szervek a mobilszolgáltatók tudta és beleegyezése nélkül figyelhetik kommunikációnkat. Az ilyen mennyiségen birtokolt kulcs továbbá lehetőséget adhat, a korábban elfogott, de még meg nem fejtett forgalom visszafejtésére.

Magyarázni sem kell, ez bizony igen súlyos biztonsági kockázat mindenkire az egész világon. Az iPhone tulajok persze itt is szerencsésebbnek érezhetik magukat az átlagnál: az iMessage és a Facetime kódolása elvileg még az Apple számára is visszafejthetetlen.

Forrás: cultofmac

Kapcsolódó cikkek: Még biztonságosabb lesz az iPhone

Az FBI aggódik az Apple biztonsági intézkedései miatt

A brit titkosszolgálat feltörte az iPhone-t


Kommentek megjelenítése