iPad Air 2 Teszt

Tech Hírek   |   2015.02.15 - 06:39   |   Írta: Zoltan C   |   5433

Ezúttal is egy vékonyabb gyorsabb, még jobb tabletet kaptunk az Appletől - kérdés nélkül továbbra is az iPad a tabletek királya. Na de nézzünk kicsit jobban az ultravékony, ultradizájnos, fémes borítás mögé! 

ipad-air2-overview-bb-201410

Nagyobb kijelző? Alacsonyabb ár? Legalább egy picivel nagyobb tárhely az alap modellben? Haha, röhög a vakbelem: mindre a válasz egy szép kövér NEM. Na de akkor mi is a fő jellemzője az új iPadnek?! Minden eddiginél vékonyabb, hiszen ez az a mire mindannyian vártunk! Oh, wait....

Nos, valóban ez volt az, amire minden fórumon a hangsúlyt helyezte az Apple. A viccet félretéve, van itt még azért néhány apró változtatás. A 7,4 mm-ről 6,1-re karcsúsítás mellett, 469 grammról sikerült 437 grammra lefaragni a súlyt is. Újratervezték a gombokat is az iPhone 6 és 6 Plusz szellemében; a hangszórórács egy sornyi szélesebb perforációkból áll, az eddigi két sor helyett; a némító csúszka pedig eltűnt. Sokan ez utóbbi miatt biztosan búslakodni fognak; mostantól a hangerősséget csökkentő gomb lenyomva tartásával némíthatjuk le készülékünket. Ugyanakkor végre arany színben is vásárolhatunk iPadet!

A legfontosabb funkcionális változtatás minden bizonnyal a Touch ID, aminek beépítését már tavaly is követelte a közönség. Ez a kis formás szenzor pontosan ugyanúgy működik és néz ki, mint a cég okostelefonjain. A tablet feloldásához, App Store vásárlások engedélyezéséhez és az iOS 8-nak köszönhetően harmadik féltől származó appokban is használhatjuk majd. Továbbra sincsen NFC, így a Touch ID alapú fizetést elfelejthetjük. Mondjuk ezt nem gondolnánk túl nagy veszteségnek, hiszen akármilyen vékony és könnyű már ez az iPad, továbbra sem lehet túlságosan kényelmes fizetni vele.

Kijelző

A remek megjelenítésen adott volt, de picit azért dolgoztak rajta. 9,7 inches kijelző, retina 1536x2048 264 ppi. A pcauthirity.com-nál maximum fényerőn 401 cd/m2-en, 1,019:1-es kontraszttal. A színek és a minőség úgy általában egyszerűen kiváló volt, a képernyő az sRGB tartomány 93%-át fedte.

Még feltűnőbb változtatás az előző Air-hez képest, a fényvisszaverődés-gátló borítás. Továbbá az LCD képernyő most már teljesen laminált a felette lévő üveghez, pont mint a legújabb Apple okostelefonokon. Jól érzékelhető a különbség: a fotók és a betűk is valóságosabbnak, közelebbinek érződnek. Az Apple fejlesztette az érintéseket feldolgozó chipet is, ennek hatását csak a hosszú távú használat tudja felfedni.

Kamerák

Végre legalább felbontásban utolérte az iPad az iPhonet - talán az Apple felelni próbál az iPadekkel való fotózás szűnni nem akaró trendjére. Viszont se vakku, se a szupergyors autófókusz.

8 megapixel, f/2.4 rekesz és 1,12 mikronos pixelméret. Lényeges javulás az előző generációkhoz képest, de kevés fényben továbbra sem igazán jó. Ugyanakkor a 120 fps slow-mo mód rengeteg pluszt ad, ez nagyon hiányzott az előző modellből. Kis erősítést kapott a front kamera is, ugyanaz a felbontás de szélesebb rekeszt kapott. A részletesség nem javult, de sokkal kevésbé lesznek kifakultak az előlapi kamerával készült képeink.

Teljesítmény

1-ről 2 GB-ra felhúzott RAM és teljesen új, A8X fantázianevű processzor. Az új proci egészen 1,5 GHz-ig felpörög. Három magos a kicsike, az Apple szerint pedig akár 40%-kal gyorsabb, mint az A7 volt. Mindeközben a négymagos GPU 2,5-szeres gyorsulást ígér az előző modellhez képest; a pcauthority.com Geekbench tesztjében 14%-os javulást észleltek single-core teljesítményben, több magos teszt esetében pedig 52%-ot - természetesen mindkét adat az iPad Air-hez mérten értendő.

Ezek az értékek már a valóságban is kézzelfogható gyorsulást okoznak. Ugyanazon rövid iMovie projekt renderelése az előző Air-en 17, az újon 12 másodpercet vett igénybe. Továbbá hihetetlenül részeltgazdag játékok előtt nyitja meg ez az utat. A direkt grafikai teljesítménymérésre való 3DMark tesztprogramban, 40%-os teljesítmény javulást tapasztalhattunk.

 

Tovább nőtt a vezeték nélküli kapcsolatok sebessége is, kétcsatornás 866 Mbit/sec 802.11ac. Gyorsult a 4G is, egészen 150 Mbit/sec-ig, letöltés esetén.

Mindezekben a legjobb, hogy az akkuidő nem romlott jelentősen. A pcauthority tesztjében 2 óra 46 percet bírt folyamatos videólejátszással, ez mindössze 9 perccel kevesebb a sima Air eredményéhez képest. Standby módban pedig ugyanolyan jól őrzi töltöttségét.

Összegzés

Továbbra is az Applenél a legjobb tablet cím. Könnyebb, vékonyabb, gyorsabb, jobb kamerával és kijelzővel. Sőt végre Touch ID-vel, aminek már rengeteg féle módon használhatunk. A legjobb tablet cím viszont egyáltalán nem jelenti a legjobb ár-érték arányt is: ez a cím a 32 GB-os előző iPad Air tulajdona.

Forrás: pcauthority


Kommentek megjelenítése