Kinek jó az új iMac?

Tech Hírek   |   2015.02.12 - 07:07   |   Írta: Zoltan C   |   2504

 

retina imac

Az új Retina iMac - vagy más néven 5K Retina iMac - akkor érkezett, amikor az iMac vonalnak komoly vérfrissítésre volt szüksége. A Retina iMac pedig az a frissítés volt, amire a potenciális vásárlók felkapják a fejüket. Nem apró piszkálás az órajelekben, nem 5mm vékonyítás, hanem ámulatba ejtő képi megjelenítés. Na de, ettől még nem lett mindenki gépe. Ez a rövid összefoglaló és a rövid videó azt hivatott bemutatni, hogy mit érdemes egy ilyen gépezet vásárlása előtt fontolóra venni.

http://youtu.be/qkx3Xk8Qilc

Mi is tulajdonképpen az új Retina iMac? Nos, kívülről nem sok változást fedezhetünk fel. Bekapcsolás után viszont egyből szó szerint kiveri a szemünket a különbség: lenyűgöző részletesség, kristálytisztaság. Ez az, amit az 5K megjelenítés nyújt. 5120x2800 pixeles felbontás, szemben a standard 27 inches iMac 2560x1440-es adatával. Ha ez így leírva nem elég meggyőző, az Apple honlapján elérhető (apple) egy példa 5K kép. Ezt a Retina iMac egyben képes megjeleníteni. Egyébként, az 5K kezeléséhez szükséges grafikus képességgel még a Mac Pro sem rendelkezik!

Kinek is lehet rá szüksége? Hazai 850 ezer forintos kezdő árával (az Egyesült Államokban természetesen valamivel barátibb 2500 dolláros, azaz kb. 675 ezer forintos áron juthatunk hozzá) a legtöbb embernek jócskán kiesik a pixisből. Még a professzionális felhasználók nagy részének is csak luxus az 5K, mintsem a produktivitás tartozéka.

A tartalom előállítók egy része viszont sok előnyét láthatja az 5K megjelenítésnek. A videó szerkesztők miközben 4K anyaggal dolgoznak, még mindig jut helyük app menükre a szerkesztő applikációban - miközben persze a 4K videó tényleges méretében látszódik! Fotósok és dizájnerek hatalmas fájljaikkal szintén hasznosnak fogják találni a rengeteg extra helyet, egy-egy projekt módosításakor.

Egyébként csak idő kérdése a Retina megjelenítés elterjedése iMac vonalon. Hamarosan rájöhetnek az Applenél, hogyan lehet mindezt költséghatékonyabban gyártani.

És mit rejt a gépház?

Természetesen high-end specifikáció dukál: 3.5 Ghz quad-core Intel Core i5 ami akár 3.9 Ghz-ig húzható; 2 GB Nvidia Geforce GTX 775M; 1TB Fusion Drive; 8 GB memória; négy USB 3, kettő Thunderbolt2, egy Ethernet port; egy SDXC kártya olvasó; fülhallgató jack. Ezek az adatok az alap Retina iMacre vonatkoznak, és ahogy az Appletől megszokhattuk, extra pénzért a memória, tárhely, GPU és CPU még tovább fejleszthető! 

imac-2014-ports-800x279

Mac Pro vs. 5K iMac

Az Apple quad-core Mac Proja jelenleg 3 ezer dollár az Államokban, nálunk 950 ezer forint és természetesen egyik árban sincs benne monitor. Ráadásul, a jelenlegi Mac Pro nem tud mit kezdeni az 5K monitorokkal! Persze 4K monitorban is gondolkodhat az ember, azt közel a Mac Pro árának harmadától kezdve, egészen azzal megegyező árért szerezhetünk be. A Retina iMac egyébként target megjelenítést nem támogat, így ha egy frissített, 5K-t támogató Mac Pronk lenne, arra sem köthetnénk ár Retina iMacünket, monitorként használva azt!

Tehát a minőségi megjelenítés majdnem annyiba kerülhet, mint egy standard Retina iMac, így csábítóbb egy Retina iMac egy négymagos Mac Pro helyett. Az átlag appok, illetve szoftver és netezés terén is az iMac a nyerő. Plusz az egy magot érintő tesztekben nem hogy a négy, de még a nyolc magos Mac Prot is veri a Retina iMac! (Legalábbis a GeekBench3 tesztjei alapján)

geekbench-retina-imac-single
Csupán olyan, több magot kihasználó appok esetében jobb választás a Mac Pro, mint: Final Cut Pro, Logic Pro, Photoshop. Multicore tesztekben a Pro természetesen már verhetetlen. Továbbá sok pro appot még optimalizálni kell az új iMacre, ezt ne felejtsük. Az UI is tartalmaz még egy-két hibát, erre már több Retina iMac tulaj felhívta a figyelmet.

geekbench-retina-imac-multi

Jelenleg ez a csúcs kategóriát jelentő iMac rendelkezik az Apple által valaha gyártott legjobb, legszebb kijelzővel. Ha már legalább egy négyéves iMac tulaja vagy és valami olyanra vártál, amit nagyot szól, akkor itt az idő a váltásra. Egyébként az 5K inkább csak luxus - persze amint fentebb is hangsúlyoztuk, egy pro app mindig meghálálja a nagyobb felbontást.

Forrás: macrumors

Kapcsolódó cikkek: MacBook Air vs. MacBook Pro: melyiket válaszd?

Retina MacBook Pro, 13 inch vs. 15 inch. Melyik erőgép MacBook-ot válasszam?


Kommentek megjelenítése