iPhone 6 vs. BlackBerry Classic: az okostelefonok múltja és jelene

Tech Hírek   |   2015.01.30 - 17:57   |   Írta: Zoltan C   |   2611

bb classic iphone 6 feature

Mondhatni, valaha a BlackBerry volt az okostelefonok alfája és omegája. Ma ugyanez az iPhone. Viszont mára a BlackBerry az életéért küzd, az Apple mobilja ugyanakkor lassan minden századik ember zsebében ott lapul. Fair dolog egyáltalán e kettőt egymás mellé állítani? Igen az - legalábbis Ewan Spence, a Forbes munkatársa szerint. A továbbiakban az ő, igencsak mélyreható és meglepő elemzését olvashatjátok! (Mielőtt az eredmények láttán kifordulnátok magatokból, szögezzük le, hogy ez egy inkább üzleti használatra fókuszáló összehasonlítás.)

 

Külcsín

Nos az iPhone a szokásos fém-üveg high-end finom külsőt hozza, míg a BlackBerry az imidzsének alapját képző kissé túlhaladott fizikai billentyűzettel sokkol. 35 gombos billentyűzetének sajátossága a érintésvezérelt középső gomb, négy funkciógomb, mindez érintőkérpenyővel kombinálva. Ez a kialakítás egyszerűen ordít a folytonos,megrögzött szövegbevitelért. Az, hogy ez jobban megoldott lenne az iPhone érintőképernyős szövegbevitele esetében, vitatható. SwitKey és autokorekttel kiegészített prediktív szövegbevitel az iOS 8-ban ide vagy oda, a szövegbevitel sebessége lényegében nem sokat változott az első fizikai billentyűzet nélküli telefonok óta. Persze mindkét megoldásnak megvannak előnye és hátránya, a BlackBerry megoldása érződik mégis csiszoltabbnak - noha ugyanakkor kissé elavultnak is. Egyáltalán nem olyan egyértelmű győzelem ez, mint amilyen 2007-ben lett volna. 

 

bb classic iphone 6 08

A Classic egy igazán izmos, masszív telefon. Külső kialakítása pedig az alapnak számító BlackBerry Bold óta tulajdonképpen változatlan, ez a ragaszkodás a múlthoz egyfajta hitvallás is. Ezzel szemben az iPhone évről évre teljes átalakításon esik át. Talán az iPhone 6 volt eddig a legmegosztóbb méreteivel és a hátuljára nagyon oda nem illő kissé gatyihatású csíkkal. Ez a szekció végül is döntetlen lett. Az Apple modernsége ugyanannyira működik és megvannak előnyei, mint a BlackBerry múltba tekintésének.

iPhone6vsClassic

BB Passport, iPhone 6, BB Classic

Hardver és teljesítmény

Ebben a kategóriában igen nehéz megtalálni a helyes megmérettetés módját. Az Apple dúskál az egyéni chipekben, amelyek direkt az iOS-hez lettek fejlesztve, így a maximumot kihozva az egyébként papíron nem túl acélos erőforrásból. 64 bites oprendszere és a nagy kijelzője értelemszerűen sokkal energiaigényesebb, mint a BB10. A remek integrációnak köszönhető sima futás, gyakorlatilag fagyás mentesség viszont kárpótol mindezért. Persze némi belassulás előfordulhat, a multitasking pedig inkább a másik app szüneteltetése.

bb classic iphone 6 04

A BB hardvere sokkal inkább "bolti" alkatrészekből tevődik össze, méghozzá az eggyel a csúcs előtti kategóriából. Így persze olcsóbban is lehet adni a készüléket, de olyan sima, akadás és várakozás mentes futást ne is reméljünk, mint az iPhonetól. Persze szegény BlackBerrynél nincs is annyi pénz, hogy testreszabhassanak processzorokat. Megjegyzendő, hogy a BB Classic sokkal kevésbé produkálja a Z10-re vagy Q10-re jellemző akadásokat.

Ugyanakkor nem hiába olyan masszív a BB. Annyit mondok, hogy 2515 mAh-ás akksi. 50 százalékkal nagyobb, mint az iPhone 6 1810 mAh-ja. Kis kijelző, gyengébb erőforrás, erős akkumulátor: akár két nap üzem idő. Ez az amit egyik iPhone sem tud.

Az iPhone appok széles válaszékát és remek környezetet biztosít, mégis a BB akkumulátora miatt behúz egy szoros győzelmet a kategóriában. Persze, ez csak addig igaz, amíg ki nem lépünk az üzleti világból. Ezután nem tudnánk meglenni az iPhoneban rejlő potenciál nélkül.

Kijelző

Itt nem is lehet igazi összehasonlítást tenni. 720x720 vs. 1334x750. Egyértelmű iPhone 6 siker. Több minden egyszerre a kijelzőn, jobb betekintési szögek, flexibilisebb UI. A BB-nél amellett, hogy picike a kijelzője, a betűkészlet rendkívül öregesnek, réginek és unalmasnak hat.

OS és beépített appok

Vitán felüli, hogy az iOS sokkal teljesebb, sokrétűbb felhasználói élményt nyújt az átlag felhasználóknak. Ezt egy üzleti használatra fókuszáló tesztben sem felejthetjük el, az UI és az OS megkerülhetetlen bárki, bármire használja a telefont.

Igazán szigorú vállalkozói szemmel nézve viszont, az iOS mégsem az igazi. Megszámlálhatatlan app, egyikből kilépünk, majd be a másikba. Látjuk a kis piros jelzést az app ikonján, hogy van valami, de mindeképp meg kell nyitnunk. Az iOS azért remek felület az appoknak, jó áttekintést ad mivel mit tegyünk.

A BB-hez értesítési rendszer csak kevés appnál érhető el, ekkor egy frissítést kell leszedni a BB Storeból, így az értesítések bekerülnek a The Hub-ba (BB értesítési központja). A BB hozzáállása a modern UI-hoz így eléggé kettős. Az első az gesztus alapú navigáció, a második a The Hub.

Az elsőnél az oldalakról húzott simító mozdulattal hozhatunk elő dolgokat. Alulról felfelé beállítások, középről a home képernyő, balról és jobbról pedig különböző menük. Egyébként ezt a "swipe gesture"-t a BB tette igazán divatossá - lásd az iOS lefelé húzós megoldása, ha az értesítések érdekelnek minket.

Ezek a gesztusok egyfajta home gomb helyettesítők - jóllehet az iPhone 6-on ez a biztonságot nyújtó ujjlenyomat szkennert is jelenti. A gesztusvezérlés segít kimaxolni a BB10-ben rejlő lehetőségeket és kihasználják a natív appok is.

A Hub valami egészen merész dolgokra vállalkozik. Lehetővé teszi az üzenetek egészen gyors osztályozását, interakciójukat egy egészen kompakt környezetben - viszont ez a flexibilitás kárára megy, illetve a Hub minden bejövő adatot és üzenetet a név/dátum/tárgy felosztásba akar beleerőszakolni. Tulajdonképpen egy átlag felhasználónak ez a megoldás gyilkos. Gyakorlatilag emaileken kívül minden más szinkronizálása, rendezése egy igazi rémálom számára. Nagyon pici ablakban lehet tevékenykedni ami szintén zavaró. De egy olyan környezetben ahol az email a király, a Web 2.0 pedig félre van tolva, a Hub mindent visz. Ugyan pici ez a felhasználói réteg még a vállalkozókon belül is, de kétségtelenül megvan. Ezért nyerhet itt is a BB - de ezzel a legkönnyebb vitatkozni, a többség ezt a kategóriát egyértelműen az iPhone 6-nak húzná, bármilyen szemszögből is tesztelne.

Harmadik féltől származó appok

Akárcsak a megjelenítés, nem igazán lehet vita. Az App Storeban minden megvan ami kellhet, mindössze egy kattintásra. Kétség kívül a legújabb szoftvereket és szolgáltatásokat is mindig az iOS kapja meg először.

A BB...szenved sajnos. Limitáltak a natív kódolási lehetőségek, ezt enyhítendő, egyre több Android appot elérhetővé tettek, de a lényeg, a Google Play még mindig hiányzik. Elérhető ugyan az Amazon App Store, de ez korántsem elég. Elsődleges probléma a túl nagy hangsúly a szórakoztató appokon.

Ár-érték

450 dollár a 16 gigás iPhone 6 649 dollárjával szemben. Jól hangzik, ha a BB-ért szorítunk, de ugyanakkor kevés szolgáltató árulja - különösen Európában. Ennél sokkal nagyobb probléma a BB-vel, hogy a gyártó túlélése sem látszik biztosnak. Ez a javíttatás és garancia érvényesítés esélyét szinte nullára csökkenti. Továbbá a nagyon kevés külsős app nagyon megköti a kezünket, telefonunk nagyon hamar elavulttá válhat. Az iPhonenál ilyen probléma nem fordulhat elő. Persze ezek talán nem akkora problémák, ha vállalati mobilnak szánnánk, de a telefon értéke és használhatósága lényegesen gyorsabban esik mint az iPhonenak. Hosszú vagy rövid távú értéket akarsz a pénzedért? Egyértelmű győzelem az iPhone 6-nak.

Összefoglalva, sima iPhone győzelem - talán ez sosem volt kérdés. Viszont igen is megvan a BB létjogosultsága bizonyos környezetben, bár ez egyre szűkebb. A BB ugyanakkor erősen hisz benne, hogy ez a vásárlói kör, illetve igény még sokáig fent marad. Kicsit olyan ez, mint egy svájci óra- vagy exkluzív autógyártó. Az viszont jócskán kérdőjeles, hogy a gyors és állandó szövegbevitel függői elég nagy vásárlói csoport-e a cég továbbéléséhez. Mindenki másnak a BB Classic egy különleges mobil, különleges felhasználásra. Ha nem érzed ezt magadénak, valószínűleg úgy is van, és az iOS sokoldalúsága jócskán felülkerekedik a fizikai billentyűzeten és egy réteg operációs rendszeren.

Forrás: forbes.com

http://youtu.be/Vt7bKpVWaL4




Kommentek megjelenítése