Az Apple tehet a zenei világ kudarcáról?

Tech Hírek   |   2015.01.21 - 21:20   |   Írta: Pausch Rita   |   907

Alapvetően a zenei világ igazán kedveli az Apple-t és ez fordítva is így van. Most azonban egy olyan legendás zenész, mint a Pink Floyd dobosa, Nick Mason, komoly kritikával illette az Apple-t a GQ magazinnak adott interjúban.

pf-dark-side-of-the-moon alma

Mason főleg az iTunes-ról beszélt és a U2 félresikerült „ingyen” albumáról. „Egészen érdekes látni, hogy mennyire félrement az egész.” – mondja.

Nyíltan megmondom: ha az Apple hozzám jött volna oda, hogy be akarja mutatni az albumomat, és kapok érte 50 millió fontot, akkor én is kitűnő ötletnek találtam volna. A Radiohead is valami hasonlót tett néhány éve és nekik működött. De ez az ügy most balul sült el, és az egész zenei világot elgondolkodtatta arról, hogy hogyan is szeretnék a zenéjüket eljuttatni, adni vagy eladni a közönséghez, a közönségnek.

Majd így folytatta:

Nézzétek, a U2 egy nagyszerű zenekar, Bono pedig egy igazán különleges egyéniség, ez nem egy anti-U2 kitörés! De mindez rávilágít a 21. századi zenei élet egy igazán fontos aspektusára.

Ami szintén különös az az, hogy az Apple megúszta és őket senki sem hibáztatja a történtekért. Az Apple csodás dolgokat készít, de szintén hozzájárul a zene leértékelődéshez.

Sokan azt mondják, az iTunes amúgy is a múlté, és a jövő a Spotify. Ha mondjuk két vagy három milliárddal többen használnák, akkor tényleg érne valamit a zenészek számára is.

nick mason

Ahogy azt a kimutatásokból látni lehet, az Apple is tisztában van azzal, hogy a zenei letöltések csökkenő tendenciát mutatnak. Egy tavalyi beszámoló szerint az Apple folyamatosan igyekszik lejjebb nyomni az árakat, mint mondjuk a Beats Music előfizetés esetében tíz dollárról ötre.

Nick Mason pedig csak egy zenész a sok közül, de mégsem az első nagy név, aki szóvá teszi az Apple negatív hatását a zenei iparra nézve. 2011-ben Jon Bon Jovi egyenesen Steve Jobs személyes felelősségét hangsúlyozta a zenei ipar megöléséért és, hogy elveszi a srácoktól azt az élményt, ami egy zenei kiadvány megvásárlásával jár. Nos, az bizonyos, hogy a zenészek a 21. században komoly kihívással néznek szembe a zene terjesztését illetően, bár erősen túlzó ezért egyedül az Apple-t vádolni, vagy bűnbaknak tenni.  

Forrás: CultofMac
Kép forrása: EMI



Kommentek megjelenítése