Kidobta az Apple a Fitbitet

Tech Hírek   |   2014.10.16 - 10:56   |   Írta: Pausch Rita   |   670

Az egész sztori valahol ott kezdődött, hogy az USA-ban elég népszerű fitnesz tracker gyártó, a Fitbit, egyszerűen nem akarta integrálni a rendszerét a HealthKitbe. A cég az Apple rendszerét finoman, de kiforratlannak nevezte és egyúttal megkérte a felhasználóit, hogy adjanak a későbbiekben visszajelzéseket nekik, hogy mi a véleményük az almás cég újításáról.

fitbit2

Az Apple a HealthKit megalkotásának a fázisaiban bizonyára tárgyalt nagy gyártókkal (hiszen az egészségügyi biztosítókkal is tette), de az elég érdekes, hogy a Fitbittel nem egyeztek meg. A Fitbit okos karkötők még az Apple Store-okban is kaphatóak voltak. Ezt a terméket igazán ideális lett volna egy olyan rendszer részévé tenni, ami különféle fitnesz adatokat gyűjt be. Valamiért azonban a gyártó mégsem örült az ötletnek.

Most pedig az a hír érkezett, hogy úgy tűnik, az Apple abbahagyta a Fitbit termékek forgalmazását hivatalos üzleteiben. Nem tudni, hogy pontosan mi is az oka a búcsúnak. Több lehetőség is van, de talán az összes együtt még többet nyomott a latba. A cég utolsó megjelent eszköze, a Fitbit Force, többeknél komoly sérüléseket okozott és az e körüli botrány nem tett túl jót a Fitbit hírnevének. Lehet az is az ok, hogy az Apple berágott, mert a cég nem hajlandóa HealthKit-tel együttműködni. Vagy akár az Apple saját okos órájának, a Watchnak, az érkezése nyomán minden egyéb csak ürügy, és így akarnak egy potenciális, nagy ellenfelet visszaszorítani.

 Fitbitet az Apple üzletekben évek óta árulták, és ennek is köszönhetően a cég elég nagy piaci részesedést (kb. 70%-ot) szerzett a fitnesz kiegészítők terén, beelőzve ezzel a Nike-ot és a Jawbone-t is. A Watch egyébként bár valamilyen szinten a Fitbit piacából fog kikanyarítani egy részt, mégis több dologban is alulmúlja majd a több év tapasztalatra visszatekintő gyártó készülékeinek funkcióit.

Érdekes tény viszont, hogy az Apple üzletekben nem ez az egyetlen idegen gyártótól forgalmazott fitnesz kütyü, hiszen árulják például a Nike Fuelbandet, vagy a Jawbone termékeit is. Egyelőre ugyan a Nike integrálásáról sincs hír, de ezeknek a gyártóknak a termékei a Fitbittel szemben, egyelőre mégsem kerültek le a polcokról.

Azért nincs veszve minden a fitnesz tracker gyártó számára. A Fitbit termékeket az Apple üzletekkel ellentétben olyan nagy amerikai forgalmazók, mint a Best Buy, vagy a Walmart továbbra is árulják.


Kommentek megjelenítése