Az FBI aggódik az Apple biztonsági intézkedései miatt

Tech Hírek   |   2014.09.26 - 18:58   |   Írta: Pausch Rita   |   630

Az iOS 8 biztonsági újításainak egyike, hogy az Apple nem fér hozzá senkinek a telefonon tárolt adataihoz, így a különféle nyomozó szerveknek sem adhatja ki a tartalmakat. Ennek az újításnak sokakkal ellentétben az FBI nem igazán örül.

apple-print

Egy csütörtöki sajtótájékoztatón az FBI igazgatója, James Comey, hangot adott aggodalmának az Apple mobileszközökön hozott biztonsági intézkedéseivel kapcsolatban. Elmondta, hogy ő hisz a törvény erejében, és abban is, hogy senki sem áll a törvények felett. Viszont elmondta, hogy szerinte a cégek azt közvetítik ezzel az emberek felé az új biztonsági intézkedéseikkel, hogy a törvény felett állnak.

Az iOS 8-ra való áttéréskor az Apple az adatvédelmi szabályzatát a következőképpen újította meg:

„Azon eszközökön, amelyeken az iOS 8 fut, személyes tartalmai, mint fotók, üzenetek (csatolmányokkal együtt), e-mailek, kontaktok, híváslisták, iTunes tartalmak, jegyzetek és emlékeztetők a jelszó védelme alatt állnak. A versenytársainkkal ellentétben, az Apple nem juthat át a jelszón, ezért az adatokhoz sincs hozzáférése. Így az iOS 8-at futtató eszközökön technikailag nem áll módunkban kormányzati felhatalmazásra sem hozzáférni ezekhez az adatokhoz.”

Még májusban történt adatvédelmi szabályzat módosítás nyomán az Apple amúgy is értesíti az ügyfeleket, ha az USA Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) adatokat kér róluk.

James Comey a csütörtöki interjúban azt is elmondta, hogy bár megérti, hogy az embereknek szüksége van a személyes adatok biztonságára, de ő azt is fontosnak tartja, hogy bizonyos esetekben, mint például egy terrortámadás esetén, igenis hozzáférhessenek bizonyos hatóságok a mobileszközökhöz és azok adataihoz.

A Google nemrég szintén az iOS 8-hoz hasonló biztonsági intézkedéseket vezetett be az Android eszközökre.  

Forrás: CultofMac


Kommentek megjelenítése