Hol voltál amikor kijött az első iPhone?

Tech Hírek   |   2014.07.01 - 18:47   |   Írta: Zoltan C   |   765

Hosszú utat tett meg az iPhone 2007 június 27-i debütálása óta. Ez alkalomból a cnet.com tett egy kis visszatekintést a múltba és kérdezett ki iPhone tulajdonosokat, akik többségükben még mindig imádják az almás telefonokat.

Képernyőfotó 2014-07-01 - 20.46.30

Az iPhone hatása még a riválisok által is megkérdőjelezhetetlen a fogyasztói elektronikára. Az iPhone előtt az okosnak mondott telefonok olyan készülékek voltak, mint pl. a Motorola Razr. Az Apple által bevezetett egynemű, tulajdonképpen gomb nélküli érintőképernyő abszolút egyedülálló volt akkoriban. Egy évvel később Jobs engedélyezte a külsős appokat, ezzel elindult egy új, mobil appok köré szerveződő ökoszisztéma. Még ha ma már vesztett is lehengerlő hatásából az iPhone - akár a riválisok miatt is, mint a Samsung - azt mégsem lehet elvenni tőle, hogy ő mozdította el a mobilokat abba az irányba, ahol most tartunk. Sokan az Apple mobiljának a hatását a PC-éhez hasonlítják, ami 20-30 év alatt tett tönkre sok céget, iparágat. Az iPhonenak erre viszont elég durván 5 év.

Hét évvel ezelőtt Jeremy Bachrach, egy 17 éves középiskolás, a 12 éves testvérével együtt több mint 24 órát várt egy a kaliforniai Thousand Oaksban található bevásárlóközpont előtt, hogy megszerezhessék az eredeti iPhonet.

"Le voltam sokkolva" - emlékszik vissza Bachrach, aki ma ingatlan-befektetési elemző. "Akkoriban minden elvárásomnak tökéletesen megfelelt".

Bachrach és kortársai elindítottak egy mai napig tartó folyamatot: a fanboyok képesek napokat sorbanállással (sorban campingezéssel) tölteni, csak hogy elsőként megkaparinthassák a legújabb almás telefont. Hihetetlenül irigylésre méltó a versenytársak számára, ahogy az iPhone vásárlók egy jelentős hányada tekint a telefonjára. Egy fajta vallásos tisztelettel, a telefonok messiásaként éreznek iránta. Ennek köszönhető az is, hogy az elmúlt hét évben több mint fél milliárd iPhonet tudott eladni az Apple. A torontoi Ashley Huffman így szólt erről az érzésről: "Amikor kinyitod a dobozát, olyan mintha angyalok éneke csengene fel belőle."

Azért mégsem volt elsöprő siker az iPhone már az első pillanatoktól fogva! Sokan megkérdőjelezték az Apple jelenlétét a mobilpiac öldöklő színterén. Továbbá a kezdeti kizárólagosság az AT&T-vel és a magas ár (499$ a 4GB-os és 599$ a 8GB!) nem győzte meg a befektetőket elsőre, sem a vásárlók igazán nagy tömegeit. Az első 30 órában pedig mindössze 270 ezer darabot adtak el - a legutóbbi modell bemutatásakor viszont már 9 milliót egy hétvége alatt! Később egy drasztikus árcsökkentés (399$ a 8GB-os verzióért) tovább borzolta a befektetők idegeit. Később, mint azt ma már jól tudjuk, az iPhone jött ki győztesen. Az első vásárlóknak pedig felejthetetlen élményt nyújtott, amikor több nap campingezés után kint ülve az utcán, egész nap játszottak, kockultak az új, akkoriban forradalmi felhasználói interfésszel rendelkező telefonnal.

Visszatérve a már említett, és ma már 24 éves Bachrachra, érdekes módon már közel sem érzi azt az izgalmat egy új iPhone debütálásakor, amit 2007-ben érzett - igaz, iPhone tulajdonos maradt. Bachrach szerint valami kiveszett az Appleből, és ideje lenne igazi rizikót vállalnia, hogy újra igazán izgalomba hozhassa a felhasználókat. Ugyanakkor, a már szintén idézett Ashley Huffman időközben egy Galaxy Note 2-re váltott, mivel úgy érzi az testreszabhatóbb és jobban megfelel a munkájához. Ez mind-mind jól mutatja, hogy a konkurencia rendkívül erőssé vált.

 

Nagyon messze a hanyatlástól

Ugyan vesztett a fényéből, de még mindig igazi "buldózer" az iPhone. 2013-ban 150 millió eladott készülék, 91.3 milliárd dolláros árbevétel. Több mint az Apple teljes bevételének fele. Vegyük azt is figyelembe, hogy 2008-ban (az első teljes "iPhoneos" évben) 11.6 millió eladott készülék, 1,8 milliárdos árbevétellel. A felhasználói kör lojalitását pedig jól jellemzi a manhattani Samantha Lambert beszámolója: évente váltott az aktuális iPhonera, teljesen szerelmes lett a készülék küllemébe. A telefonnal a kezében alszik el, és azzal is ébred. Egy vízálló dokkoló segítségével zuhanyzás közben is arról megy a kedvenc zenéje. Folyamatosan a naptárat, emlékeztetőket, üzeneteket bújja. "Elengedhetetlenül részemmé vált, egyszerűen nem tudok más telefont elképzelni magamnak" - mondja. Úgy gondolom, sokan magunkra ismerhettünk vagy legalábbis ismeretségi körünkből valakire, ha csak részben is. Ilyen hű fanbázissal azért nem lesz nehéz top pénzcsinálónak maradnia az Apple mobiljainak. Ehhez persze arra is szükség lesz a jövőben, hogy ismét valami forradalmit húzzon a cég. Talán a péklapát méretű iPhone 6 újra elhozza majd kicsit 2007 nyarát - még ha sokan, köztük jómagam is, ódzkodunk egy óriási Apple okostelefontól.

Forrás: www.cnet.com/news/

Kapcsolódó cikk: Hét éves az iPhone


Kommentek megjelenítése