Jönnek a lightning csatlakozós fülesek!

Tech Hírek   |   2014.06.05 - 06:13   |   Írta: Pausch Rita   |   691

Már nincs messze, hogy fülhallgatónkat is a lightning csatlakozóba illeszthessük. 2012-ben az iPhone 5-tel, bemutatott lightning csatlakozó egyfelől igazán hasznos dolognak bizonyult. Ezt még a legelvakultabb Apple-ellenes egyedek is elismerik. Most viszont ezzel együtt új szintre emelve a „Made for iPhone” (MFi – iPhone szabvány) programot, a fülhallgatók csatlakozását is átváltanák a jack csatlakozóról erre.

lightning beats

Persze arról még nincs szó, hogy azonnal eltűnne a hagyományosnak számító jack a készülékekről, de a 9to5Mac értesülései szerint az Apple az elkövetkező iOS firmware-be már be fogja építeni a lightning fülhallgatókat. Mindenképpen elég érdekes csere lesz ez az ügy, a jack dugó ugyanis alapvetően jó és működik. Márpedig, ha valami jó és működik, akkor ahhoz nem feltétlenül érdemes hozzányúlni. Persze, ha csak átmenetileg is, de monopolizálni egy piacot valószínűleg megéri, ugyanakkor a felhasználóknak kérdéses, hogy mennyire fogja megérni.

Mert bár valóban technikailag így a fülhallgatók tulajdonképpen adatcserére lennének képesek. Így akár 48 kHz audió jelet is tudnának továbbítani, illetve a fülhallgató akár mikrofonként is üzemelhetne és ez még csak néhány dolog a számtalan lehetőség közül, aminek ez a megoldás teret engedne. Ugyanakkor kissé kétséges, hogy szükség van-e erre, hiszen bizonyos darabok már most is képesek hívások kezelésére és hangerő szabályozásra. Persze az is lehet, hogy a több adat új utakat nyithatna új területek felé, mint például a fitnesz vagy akár az egészségügyi vonalon, ami szintén része az új kezdeményezéseknek.

Bizonyos vélemények arra is rámutatnak, hogy az ötlet hátterében állhat a dizájn kérdése is. Mivel a törekvés középpontjában az eszközök vékonyítása áll, a Lightning csatlakozó valóban vékonyabb, mint a 3,5 mm-es jack foglalat. Voltak, akik a vízállóság megoldását látták az ügyben, de ellenvetés minderre, hogy ezt a Samsung és a Sony már megoldották a jack csatlakozó kapcsán.

Bár ez az egész ügy egyelőre pletyka szintű és a gyakorlat már számtalanszor bebizonyította, hogy nem mindig érdemes hinni a híreszteléseknek, ám ezúttal ez a felvetés gyanúsan közel jelent meg a hírhez, hogy az Apple felvásárolta a Beats-et.

http://youtu.be/v_i3Lcjli84


Kommentek megjelenítése