A Surface Pro 3 a MacBook Air babérjaira tör!

Tech Hírek   |   2014.05.23 - 19:55   |   Írta: Zoltan C   |   598

Letaszíthatja-e a trónjáról a MacBook Airt a Surface Pro 3? 

surface-theverge-1 560

Nos, akármennyire is biztos magában a Microsoft vezetése, nem kis dologra vállalkoznak - a helyzetet jól jellemzi, hogy a bemutatón jelenlévő tech írók szinte száz százalékánál almás laptop figyelt. Maga a Surface mindig is egy fura produktum volt.

Képernyőfotó 2014-05-23 - 22.01.51

Pontosan a tabletek és a laptopok között félúton van valahol, hagyományos PC elemeket mixel az érintőképernyős kivitellel. Sokan az iPadhez hasonlították, azon tűnődve, hogy vajon lesz-e valaha megfelelő app támogatás rá, fura mérete miatt mennyire lesz majd használható, mekkora zavart fog okozni a fejekben a Pro és az RT verzió közti különbség. De a Microsoft nem igazán az Apple tabletjéhez, hanem sokkal inkább annak laptopjaihoz hasonlította legújabb üdvöskéjét. A Surface 3 szlogenje nem is volt mást mint: "a tablet, amely helyettesíti a laptopot". A laptop alatt persze nem értett mást a Microsoft, mint a MacBook Airt.

2008-ban amikor először napvilágot láttak a MacBook Air tervei, igazi jövőből érkezett gépnek hatott. Az első pár verzió talán túl kényesnek és kissé lassúnak tűnt, de 2010-re igazán kiforrott masina vált belőle. Mára szinte tökéletes kombinációja az akkuidőnek, sebességnek, megbízhatóságnak és dizájnnak; szimbóluma a futurisztikus és erős laptopoknak.

Ha helyettesíteni akarjuk a laptopot, akkor meg kell oldanunk azokat a problémákat, amelyeket egy laptop képes. A Microsoft listáján az ezzel kapcsolatos első pont pedig - Panay által alkotott, szinte lefordíthatatlan "lapability" szót mégis megpróbálva lefordítani - a "laptoposság". A laptop hatás hangsúlyozására született meg a Type Cover 8http://www.microsoftstore.com/store/). A Type Cover remekül hozza a hagyományos billentyűzet érzetét, a megnövelt görgetőpad pedig szintén hasznos. Továbbá a flexibilis zsanérok nagyobb szabadságot engednek abban, hogy milyen szögben használjuk a Surfacet. Viszont összességében a Surface egyszerűen túl komplikált. Egyedül a hátoldali kitámasztó zsanérjával el lehet órákat bíbelődni, míg találunk egy megfelelő módot, hogy az ölünkben is dolgozhassunk a géppel. Mindenesetre, végül csak lehet úgy használni, mint egy laptopot - nem hiába töltött két évet azzal a Microsoft, hogy találjon megoldást erre. Azért érdekes abba belegondolni, hogy mennyi dizájner munka van valami olyasmibe beleölve, amit más cégek egy kagylóhéj szerű zsanérral megoldanak.

A Surface laptoposságát félretéve, vannak azért más jelek is arra, hogy a Microsoft komolyan gondolja a laptopok helyettesítését. Az új, 12 inches, 3:2 képarányú kijelző is ilyen. Ez egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy úgy tartsuk és olvasgassunk rajta huzamosabb ideig, mint egy táblagépen. Ez egy olyan tablet, ami laptopnak néz ki...sőt annak is érződik, úgy is viselkedik.

A pontos specifikációkról imád beszélni a Microsoft. Mégpedig, hogy mennyire vékony; mennyire új ventillátorok hűtik, amelyeket tulajdonképpen nem is hallani; ugyan valamivel kisebb a kijelzője, mint az MacBook Airé, de a nagyobb felbontásnak köszönhetően 6 százalékkal több tartalmat képes megjeleníteni; milyen jól sikerült integrálni az Intel alkatrészeit; mennyire jól fog működni érintőképernyőn az új Photoshop. Mennyire jó és természetes érzés a hozzá járó tollal dolgozni a Surfacen.

A sok promo szöveg mellett viszont készült valami izgalmasabbal is Panay a bemutatóra. Volt a színpadon egy mérleg, egyik nyelvén egy új Surface, másikon egy 13 inches MacBook Air. Billentyűzet nélkül a Surface durván 450 grammal nyom kevesebbet, mint a felhasznált Air, így természetesen az Apple gépe találtatott nehezebbnek. És bizony, pont ez a kis demonstráció sokkal lényegesebb volt, mint a fentebb már említett sok száraz adat, illetve reklámszöveg. Ez küldte szét a legfontosabb üzenetet: a Surface Pro 3 nem próbálja meg lenyomni az iPadet és nem is akar a Microsoft OEM partnereinek keresztbe tenni. A Surface kifejezetten a MacBook Airt támadja. Ha piacot akarsz elvenni a laptopoktól, akkor meglehet, hogy valóban érdemes azzal kezdeni, amelyik a legnagyobb növekedést könyvelhette el magának az elmúlt nyolc évet figyelembe véve (http://online.wsj.com/news/articles/).

Forrás: TheVerge.com

 

 

 


Kommentek megjelenítése