Na, mi a SITU a diétával?

Tech Hírek   |   2014.05.20 - 07:31   |   Írta: Pausch Rita   |   1165

Újra a diétázók oltárán áldozunk. Bár, elöljáróban, fel kell hívnom a figyelmet arra a tényre, hogy diétázni nem csak a csajok szoktak.  Még, ha ránk jobban is jellemző, egyrészt számtalan betegség van, ami miatt diétázni szokás, és igen, még azok a pasik is szoktak, akik komoly melót fektetnek az edzéseikbe is. Szóval, most, hogy ezt tisztáztuk, íme a legtöbb diéta alfája és omegája: a mérleg.

Nem, most nem a fürdőszobai, aminek gyakran egyenes következménye a diéta. Itt most a konyhai mérlegről van szó, mégpedig annak is egy új okos változatáról. Lassanként a környezetünk úgy megtelik intelligens és okos dolgokkal, hogy már mi fogjuk rosszul érezni magunkat…

Egy korábbi Apple alkalmazottnak, Michael Grothaus-nak, jutott az eszébe, hogy megkönnyíthetné a diétázók életét egy olyan mérleggel, ami nem csak grammokat (vagy unciát) mér, hanem bizony mindenféle tápértékkel szolgál a ráhelyezett ételről.

situ1

Na, most ezt én, mint gyakorló csaj és diétázó erősen kételkedve fogadom egyből, mert vagy egy akkora adatbázis kéne a dolog mögé, ami egy induló projektnél aligha van, vagy az értékek csak hozzávetőlegesek lesznek, akkor meg ugye már pont semmi értelme. De félretéve a kritikus megállapításokat, nézzük mit is tud ez a SITU névre keresztelt okosmérleg!

Az iPad-del (vagy Androidos tablettel) Bluetooth-on keresztül kommunikál és a ráhelyezett étel – a fejlesztők szerint – pontos adatait mutatja egy kapcsolódó alkalmazás segítségével az iPad kijelzőjén. A következő tápértékek megállapítására képes: kalória, cukor (szénhidrát?), só, fehérje, vitaminok és ásványi anyagok. Mindezt pedig elvileg az étel súlyából.

Természetesen ételkészítés közben úgy is használható, hogy nem csak egy adott nyersanyag értékeit kalkulálja, hanem akár az egész menüét. Képes jelzésre beállított kalóriahatár átlépésekor, de akár az eltárolt értékeket meg lehet mutatni később orvosnak, edzőnek.

situ2

A készülék a fejlesztők szerint egy jó tanulóeszköz lehet mindazoknak, akik bármilyen okból diétáznak. Hogy mennyire nem a levegőbe beszélnek és átérzik a kalóriaszámolás nehézségeit, Grothaus elmondta, hogy állandó gondok voltak a súlyával, de aztán diéta segítségével félév használat alatt több, mint 27 kilótól szabadult meg.

Természetesen újra egy Kickstarter projektről van szó. A mérlegek csak korlátozott számban voltak előrendelhetőek olcsóbban. A nyitó 50 fontért (+ postaköltség Nagy-Britannián kívül) hirdetettek már el is fogytak, úgyhogy 70 fontért elérhetőek jelenleg. A tényleges szállítást idén novemberre tervezik a fejlesztők.

Kapcsolódó cikk: Fogyj almával!


Kommentek megjelenítése