Okos biciklizár iOS alkalmazással (is)

Tech Hírek   |   2014.05.18 - 08:39   |   Írta: Pausch Rita   |   1685

Immár sokaknál előkerültek a bringák és ezzel együtt elkezdődött a bicikli tolvajok szezonja is, ezért szinte mindenki használ valami védelmet ellenük. Láncból vagy acélsodronyból készült zár, vagy U lakat, esetleg kerékpárriasztó… Többféle módszer és még így is a legtöbb szakember dupla védelmet ajánl. Ez az oldal viszont véletlenül sem a HasználtBringa, úgyhogy felmerülhet a kérdés, hogy akkor a biciklik védelmének mi köze van az Almához? Elárulom, egyre több. Ugyanis okos fejlesztők kitaláltak egy olyan biciklizárat, a Slylock-ot, amit iOS-es (iPhone, iPad, iPod Touch) alkalmazásról is lehet irányítani, sőt a szolgáltatás itt még nem ér véget!

skylock1

A Cult of Mac tesztcikkében az író úgy kezdi az egészet, hogy nagyon reméli, hogy ezt a nagyon speckó zárat nem fogják ellopni (bringástul) vagy tönkretenni, mert bizony elég sokba kerül. Nincs mit tagadni, drága kiegészítőről van szó, de ha tényleg olyan jó használatot biztosít, amennyire a fejlesztők tartják, akkor lehet, hogy hosszútávon jó szolgálatot tehet a mai bicikliárak mellett és egyáltalán nem kell majd félni a lopástól (se a zár, se a bicikli tekintetében).  

skylock2

Alapvetően egy U lakattól azt szokta meg az ember, hogy bár a tolvajoknak valamelyest nehezített pálya, de a tulajdonosoknak sem annyira könnyű mindig találni megfelelő rögzítési felületet a zár merevsége és erősen korlátolt mozgástere miatt. Ez az új fejlesztésű U lakat, ugyan ebben a tekintetben nem különbözik a társaitól, sok más dologban viszont igen. Erősnek valóban erős, de számzárral működik, ami egy fokkal már jobb a kulcsos megoldásokhoz képest is. Ráadásul ez a zár igazán intelligens, mert ugyan kinyitható pusztán számok bepötyögésével, de és ebben már eltér, nyitható a hozzá tartozó telefonos alkalmazással is, egy gombnyomással, vagy egy megfelelő beállítással, akár anélkül is. Lehet, hogy most páran a szemeiket forgatják, de aggodalomra semmi ok, itt még nincs vége.

Ha a biciklit, amit a Skylock zárral rögzítettünk bárki elkezdi piszkálni, a telefonos app segítségével azonnal jelzést küld nekünk. Ugyanakkor betanítható olyan esetekre is, amikor egyszerűen csak kölcsönadjuk a bringát valakinek. Ebben az esetben viszont pontosan látni fogjuk, hogy az illető merre is teker a cangánkon. 
Mivel az okos zár gyorsulásmérőt használ, így a baleseteket is érzékeli. Ilyenkor a telefonra küld egy figyelmeztetést, amiben rákérdez, hogy a felhasználónak esett-e valami baja, ha pedig erre nem válaszolunk, akkor a helyszínre riadóztatja a mentőket. 
Mindezen dolgok energiaigényét napelemmel fedezi, így nincs szükség arra, hogy elektromos hálózaton keresztül töltögessük, bár vész esetére (el sem tudom képzelni milyen vészről lehet szó) a fejlesztők még ezt is lehetővé tették egy USB porttal. A telefonnal való összeköttetéshez Bluetooth 4.0-et és wi-fit használ. Természetesen az iOS mellett Androiddal is kompatibilis lesz.

Végül pedig vissza az árhoz. A Skylock előrendelésben 160 dollárba kerül, míg később 250 dollárért tervezik árusítani. (Ez nálunk már egy alsó kategóriás bicikli ára.) Ráadásul kézhez csak 2015 elején kapható.

http://youtu.be/6gyLPjDakAc


Kommentek megjelenítése