Az Alma egyre fittebb?

Tech Hírek   |   2014.04.06 - 08:40   |   Írta: Pausch Rita   |   3051

Arról már tudósítottunk, hogy az Apple is ringbe száll a fitnesz és egészség piacon egy új alkalmazás, a Healthbook fejlesztésével.

Viszont nem csak alkalmazások léteznek! Az outsideonline.com összegyűjtött egy csokorra valót abból, hogy az elmúlt években milyen egyéb Apple szabadalmak kerültek bejegyzésre a témakörben. Bár a legtöbb még tényleg csak körvonalas vázlat, de ha valóban kifejlesztésre kerülnek, akkor bizony semmi sem állíthatja meg az „okos sportolást”.

Okos bringa

Apple-Smart-Bike

Az okos bicikli koncepció szabadalmát tavaly nyáron jegyzeték be. Egész pontosan úgy néz ki, mintha egy iPod-ot erősítettek volna a kormányra és magát a kerékpárt különféle érzékelőkkel látták el, hogy rögzítse a tekerés ritmusát, a GPS helyzetet, a sebességet és más mértékeket. Egy térkép mutatná a jelenlegi helyzetet és az elérhető legjobb útvonalakat. 

Okos cipők

apple-sneakers

Ezt a szabadalmat még 2011-ben jegyezték be és eléggé hasonló az Adidas miCoach és a Nike+ rendszeréhez. A cipőbe ágyazott érzékelő jegyezné a mozdulatokat, számolná a lépéseket, valamint azt, ha a talpat ki kell cserélni.

Virtuális sport hálózat

bicikli

Szintén írtunk már az olyan eszközökről, amiknek a segítségével megóvhatjuk tárgyainkat attól, hogy elveszítsük vagy, ha már elvesztek könnyebben megtaláljuk őket. Az Apple a cuccainkat egy egész rendszer részeivé tenné. A labdától a cipőig, minden virtuális összeköttetésben lenne egymással és egy alkalmazás segítségével még az edző is tudna a felszerelésünk részleteiről. Például elég jól jönne ez egy sport-szett esetében, hiszen így semmi sem maradna otthon, a torna- vagy edzőteremben. Illetve az edző így jobban figyelemmel kísérhetné, hogy mindenkinek megfelelő-e a felszerelésének az állapota, a minősége.

Okos fülhallgatók

Sokan viselnek fülhallgatót edzés közben. Ám valószínűleg nem olyat, ami feljegyzéseket készít az izzadásról, pulzusról és a testhőmérsékletről. Az idén februárban bejegyzett szabadalom a fitnesz funkciókkal rendelkező fülhallgatókról szól. Az utópisztikus kütyüt még fejmozdulatokkal is lehetne irányítani.

Okos patent

A már létrejött Apple termék, a Magsafe csatlakozók, nyomán merült fel az ötlet, hogy a sport terén is hasznosítható lenne ez a technológia. A Magsafe-nél egy mágnes is rásegít a csatlakozásra, ennél azonban egy picit bonyolultabb a működése. Ha a kábelt rángatjuk, akkor a csatlakozót erősen az eszközhöz rögzíti, ám, ha a csatlakozást megtámasztva, szabályosan akarjuk kihúzni a csatlakozót, akkor könnyedén elenged. Az Apple úgy gondolja, hogy ez a fajta csatlakozó jól használható lenne sícipők, sátorrudak, de akár még cipőfűzők esetében is.

Csapatsport-rögzítő

Picit furán hangzik a „Rendszer a megkönnyített csoportos aktivitásért” szabadalom, de a valóságban az egész ötlet még rendhagyóbb. Eszerint az csapattársak mind viselnének egy érzékelőt, ami egy rendszerben közös csoportot hozna létre. Így az edző könnyedén figyelemmel kísérhetné minden játékos teljesítményét és könnyebben készülhetnének edzéstervek az egyéni teljesítményekhez mérten. Az érzékelők akár hang vagy videó figyelmeztetéseket is küldhetnének a játékosoknak.

Versenyzők Hálózata

Ha ez a technológia elterjedne, akkor bárki kereshetne magának futó versenytársat a közelben. Az érzékelő rögzítené mindkét fél teljesítményét és egy virtuális célszalag átlépése után győztest hirdetne.Bár ezek a szabadalmak áttekintve tényleg tartalmaznak jó ötleteket különösen a profi sport számára, de közben megint csak felmerül, hogy valóban szükség van-e ezekre, és az amúgy is versenyzéstől fűtött világunkra hogyan hatnának.

HasznaltAlma.hu

SaveSave


Kommentek megjelenítése