Egy elfeledett Apple termék, ami mára a gyűjtők kincsévé lett

Tech Hírek   |   2014.03.28 - 20:48   |   Írta: Zoltan C   |   679

Manapság az okostelefonok szinte teljesen átvették az átlag ember kameráinak szerepét és ebből a mezőnyből talán az iPhone a legnépszerűbb. Kevesek tudják viszont, hogy nem ez volt az Apple első kísérlete a fotózás meghódítására...

quicktake

A kilencvenes évek közepén - amikor gyakorlatilag porszívóházaláson kívül talán minden egyébbel próbálkozott az Apple, hogy valahogy elkerülje a csődöt - voltak érdekes húzásai a cégnek. Gondoljunk csak bele, ott volt például a kérészéletű Bandai Pippin játékkonzol (http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Bandai_Pippin), ami Steve Jobs érkezésével - sok más bizarr termékkel egyetemben - mehetett a levesbe. A mostani cikk apropója viszont a QuickTake fantázianevű digitális kamera, ami manapság több mint ritkaságnak számít.

Az Apple anno három típust is piacra dobott a gépből: 100, 150 és a 200 típusjelzésű verziót. A 100-as 1994-ben debütált, mindössze nyolc fotót volt képes tárolni, ha teljes felbontáson fotóztunk - ez egyébként kb. 640 x 480-at jelent. Nem lehetett Mac-re vagy PC-re csatlakoztatás nélkül megtekinteni elkészült képeinket és 750 dolláros kezdő áron kínálták. Mai fejjel elképesztő, nemde? Akármennyire hihetetlennek is tűnik, de mégis egyfajta előfutára volt a később tömegesen megjelenő, átlagfelhasználókra pozicionált digitális fényképezőgépeknek - mindezek ellenére, korántsem volt kelendő. A későbbi 150 és 200 sem fogyott sokkal jobban, így 1997-ben Jobs megszüntette a brandet.

 

Korszerűtlensége ellenére, hatalmas kincs ma egy működő QuickTake. Nem úgy tekintünk ma már rá, mint nevetséges melléfogás, hanem mint egy különleges darabka az Apple evolúciójából. Jelenleg az eBayen elérhető egy QucikTake 200, mindössze 120 dollár körüli árért 8http://www.ebay.com/itm/VINTAGE-APPLE).

HasznaltAlma.hu


Kommentek megjelenítése