A Mac jövője: Mit hozhat nekünk a következő 30 év?

Tech Hírek   |   2014.02.13 - 14:38   |   Írta: H.A   |   1235

Vajon van még 30 éve benne, vagy már leáldozóban van a Mac csillaga?

mac old and new

Amikor anno 1984-ben debütált a Mac, a személyi számítógépek piaca válaszút elé érkezett. Az Apple II kész aranybánya volt, korának legnépszerűbb gépe. Aztán amikor a Mac először piacra került, az Apple II dicsősége már régen tovaszállt. Almásék nagyon vad versenyben voltak az IBM PC-jével. Ma már, harminc év elteltével teljesen másképpen fest a számítógépek piaca. Feljövőben van a Mac, rekord méretű darabot sikerült idén kiharapnia a piacból, de továbbra is a kisebbséget képviseli. Viszont azt ne felejtsük el, hogy az egész hagyományos számítógépes piac döglődik. Mind az átlag felhasználók, mind pedig a cégek egyre inkább tabletekre váltanak.

 

A PC utáni éra

Steve Jobs anno az iPad bemutatójan megjövendölte, hogy elérkeztünk a poszt PC korba. Hasonlata szerint, a PC-k olyanok lesznek mint a teherautók, továbbra is lesznek, de nem mindenkinek lesz rá szüksége. Úgy látszik Jobs hasonlata szépen lassan beigazolódik. A kérdés már csak az, hogy ez valóban egy hosszútávú folyamat, vagy valami rövid őrület, mint egykor a netbookoké? Egyelőre talán az a legokosabb, ha még csak egyfajta trendnek hívjuk. Ugyan egyre bővül a tabletek felhasználói köre, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a klasszikus asztali gépek vagy laptopok mind a kukában landoltak. Sok vállalkozásnak, de magánszemélynek továbbra is kellenek ezek a "teherautók". Egyébként folytassuk egy picit Jobs hasonlatát: Melyik gépjármű volt a legkelendőbb az USA-ban az elmúlt három évtizedben? A Ford F-150 pickup teherautó.

 

Szimbiózisban a mobil eszközökkel

Tegyük fel, hogy a tabletek és egyéb mobil eszközök fogják kielégíteni a többség számítógépes szükségleteit, akkor igen csak elgondolkodtató, hogy a Macintosh valóban lesüllyedne egyfajta lesajnált "teherautó" kategóriába?

Nos, ez nem túl valószínű. Hogy miért? A tabletek nagyon jók sok mindenre, de jelenleg nagyon messze vannak attól, hogy teljesen kiváltsák a hagyományos gépeket. Bármilyen hosszú távú adattároláshoz, illetve nagyobb terjedelmű szövegbevitelre jelenleg mondjuk ki: alkalmatlanok. Teljesen alapvető dolog mindkettő, a tabletek pedig máris megbuktak. Persze, most sokan joggal mondhatják, hogy de hát lehet venni Bluetooth billentyűzetet. Na de srácok, nem rohadtul kényelmetlen ez? Például, mindenképpen el kell érned a képernyőt, aktivációhoz, illetve bizonyos szerkesztési lehetőségek miatt. Ez viszont nem jelent mást, mint horizontálisból, vertikális elhelyezkedésbe való mocorgást. Nem is egyszer. Valljuk be, ez nem hiányzik.

Aztán ha váltani szeretnék különböző alkalmazások közt mondjuk egy iPad-en. Például egyetemisták vagyunk és éppen egy beadandót készítünk. Aztán rájövünk, hogy jaj utána kéne nézünk valaminek. Na ekkor őrlődnek fel az idegeink, hiszen több mint kényelmetlen folyamatosan váltogatni a Safari és a szövegszerkesztőnk között. Arról már ne is beszéljünk, mi van ha idéznünk is kell, a "másol+beilleszt" nehézkessége az őrületbe kergethet.

Ezek még sajnos csak a legalapvetőbb példák voltak. Továbbá be kell látnunk azt is, hogy a hagyományos számítógépek durván lekörözik a tableteket teljesítményben. Persze a tableteknek elsősorban az akkuidőre kell koncentrálnia, nem a teljesítményre. Nos, az ebből fakadó szakadék folyamatosan szűkül 2010 óta, amióta az első iPad piacra került.

És hangsúlyozzunk még valamit: a Mac eladások úgy tudtak szignifikánsan növekedni, hogy a szegmens szenved. Egyre több vállalkozás vált Mac-re, de már az otthoni felhasználók egy jelentős része is az Almás gépeket használja. A boltok statisztikája szerint a vásárlók többsége ma már a PC-ben csalódott!

 

OS X távlatok

Maga Craig Federighi az Apple szenior vezérigazgatója mondta, hogy a "nagymacska nomenklatúra" elhagyása jelképes értékű, a helynevek, mint például a Mavericks (szörfös paradicsom Észak-Kaliforniában, nem messze az Apple főhadiszállásától) az elkövetkezendő 10 évnek szólnak.

Frederighi "következő 10 éve" lehet, hogy csak önteltségről árulkodik, de ettől függetlenül jó érzéssel töltheti az alma fanokat, hogy valahol Cupertino mélyén legalább még 10 évre terveznek az OS X-szel.

Emlékszünk még azokra a híresztelésekre, melyek szerint az OS X és az iOS összeolvad? Sokan készpénznek vették, hogy a két oprendszer közti határok teljesen elmosódnak. Nos, szerintünk ez ma már teljesen nonszensz elképzelés. Persze néhol el fog mosódni az a bizonyos határ, például térkép integráció, bővített iCloud, iWork dokumentumok átvitele stb. De az OS X megmarad az ami, mert az Apple dizájn filozófiájának velejárója, hogy a forma követi a funkciót, és az OS X egy teljesen más felhasználói és vállalati körnek lett teremtve, mint az iOS.

 

imacbologatosA Mac jövője

Jelenleg a Mac egy átmeneti fázisban van, átmenet a régi technológiából az újba. Az iMac, Mac mini és az alap MacBook Pro továbbra is hagyományos HDD-vel érkeznek, míg a Mac vonal maradéka már SSD-vel.

De egy SSD megabájtonkénti ára természetesen messze magasabb, mint a HDD-é. Ez az ami miatt az Apple jelenleg egy olyan kényszer pozícióban van, ahol még jócskán a felhő-alapú adattárolásra kell hagyatkoznia. Egyébként ugyanennek az átmeneti időszaknak az eredménye, az optikai meghajtók elhagyása.

Aztán itt vannak nekünk azok hírek, amelyek a jelenleg futurisztikusnak ható OLET (http://en.wikipedia.org/) technológiát vélik az Apple következő nagy dobásának számítógépeik kijelzőinél. Arról se feledkezzünk meg, hogy elkerülhetetlenül haladunk a 4K általánossá válása felé.

Láthatjuk, hogy nem jellemző a rövid-távú, hirtelen kidobott forradalmi újítások Mac fronton. Az elmúlt 30 évben az Apple mindig fokozatosan közelített, fejlesztett a Mac vonalon, ezzel tartva érzékeny egyensúlyt, békét mind a felhasználókkal, mind pedig a fejlesztőkkel.

Persze végső soron a Mac-nek is változnia kell, csak úgy ahogyan azt az Apple meg is tette vele az évek során: System 6-ról 7-re, most az OS X, vagy például PowerPC-ről Intel architektúrára.

Ami biztos, hogy harminc év múlva is ugyanúgy ki fog tűnni a sorból egy Mac, mindenki számára könnyen felismerhető, megkülönböztethető lesz. Valószínűleg a mostani Mavericks kezelőfelületét ugyanolyan furcsa nosztalgiával fogjuk szemlélni, mint most egy 1984-es felületet. Csodálva azt, hogy az Apple, a fejlesztők, és a felhasználók mennyi mindent meg tudtak tenni azokon a gépeken, olyan kevés rendelkezésre álló forrásból.

HasznaltAlma.hu 

CS.Z

Kapcsolódó cikk: 30 éves a Mac – Az Apple meglepetéssel készült

 




Kommentek megjelenítése