Az új iPad lesz a jövő laptopja?

Tech Hírek   |   2013.10.16 - 17:07   |   Írta: H.A   |   669

Jövő kedden új termékeket jelent be az Apple: ezek minden bizonnyal az új iPadek lesznek, hiszen az iPhone nemrég frissült. Hivatalosan még semmit sem tudni, de kiszivárgott képek és elemzői várakozások alapján nagyjából már sejthető, mi kerül majd az új táblagépekbe.

20131016-ipad-retina-uj-ipadek-apple8

Horváth András, az iStyle Apple-kereskedés vezetője arra számít, hogy kedden egy 2048x1536 képpontos felbontású, Retina kijelzővel szerelt iPad Minit fog bejelenteni a cég, amely a jelenleg kapható modellnél erősebb processzorral is fel lesz szerelve. A jelenleg megvehető, első generációs Mini ma már elég elavultnak számító, 1024x768 pixeles képernyőt tartalmaz.

Valószínűleg a nagy iPad tavalyi verziójában alkalmazott A6X lapka és egy kicsivel jobb beépített kamera kerül a kisebbik iPadbe. Nagy esély van arra is, hogy a legolcsóbb felszereltséggel százezer forintért elvihető iPad Minit is ellátja az Apple az iPhone 5s-ben debütált, ujjlenyomat-olvasóval kombinált Home gombbal.

A nagy, 9,7 colos képernyővel szerelt iPad formaterve a Mini modelléhez lesz hasonló, vagyis az érintőképernyő két oldalán sokkal vékonyabb lesz a keret, a belsejében viszont valószínűleg erősebb A7-es lapka dolgozik majd. Horváth András ebbe a készülékbe is vár ujjlenyomat-olvasós gombot, és jobb minőségű kamerát is. Az Apple-kereskedés vezetője szerint a készülékek árai nem változnak, az új modellek ugyanis a jelenlegi generációt fogják kiváltani. Még nem tudni, hogy mi lesz a sorsa a kétéves, de már eléggé elavult iPad 2-nek: ez ugyan nagyképernyős készülék, processzora elég régi, és a képminősége sem az igazi, ennek ellenére alig olcsóbb a retinás testvérénél. Jó esély van arra, hogy az idén nyugdíjba küldi a készüléket az Apple.

Az iPad a jövő laptopja?

Carolina Milanesi, a Gartner cég elemzője azt is lehetségesnek tartja, hogy az Apple egy billentyűzetet tartalmazó tokot dob piacra az iPadhez. Milanesi szerint az új iPad az A7-es processzorral, több memóriával, kényelmes gépelést biztosító tokkal és a megfelelő irodai alkalmazásokkal felszerelve gyakorlatilag kiválthatja a laptopok jelentős részét, hiszen a jelenlegi változat 128 gigabájtos háttértárral szerelt változatban is kapható.

Hasonló stratégiát sejt az Apple-től, de másfajta megvalósításra számít a KGI Securities nevű ázsiai elemzőcég szakértője, Kuo Mingcsi.

A teljes cikk itt olvasható: www.origo.hu/techbazis


Kommentek megjelenítése