Vajon milyen messze még az iOtthon?

Tech Hírek   |   2014.05.28 - 05:31   |   Írta: Pausch Rita   |   806

okosotthon

Talán mások is emlékeznek még a Jetson család című Hannah-Barbera rajzfilmre. Nekem rögtön ez jutott eszembe, amikor olvastam az újabb híreket arról, hogy várhatóan merre mozdul ezúttal az Apple.

iotthon4

Az Alma világ apraja, nagyja az immár nagyon közeli WWDC-re készül és bár sok várakozás övezi a Beats felvásárlásával kapcsolatos híreket, nagyon valószínű, hogy az Apple emellett is tartogat még meglepetéseket.  

Az Apple TV frissítése is időszerű lenne, de ha lehet hinni az újabb pletykáknak, amit a Financial Times szellőztetett meg, akkor elképzelhető, hogy ez csak egy része lesz a nagy újdonságnak, az okosotthon kezelőfelületnek. A Time Warner rendelkezik hasonló csodával „intelligens otthon” néven, ahol egy alkalmazással lehet irányítani a fényektől kezdve a lakás hőfokáig több otthoni értéket is.  Valamint az Apple legnagyobb versenytársa, a Google, nemrég vásárolta meg az okos otthon berendezéseket gyártó, Nest-et, vicces módon éppen annyiért, amennyit az Apple a Beats-ért fizet.

Tehát logikus lépésnek tűnne az Apple-t a számítógépek, érintős készülékek és autókban történő elhelyezése után ilyen módon is bevinni az otthonokba. Hiszen a több kisebb rendszer összekapcsolása innen már csak egy lépésnek tűnik. Persze csakis azzal a fenntartással, hogy előbb megfelelő, biztonságos körülményeket teremtenek ennek. Értem ez alatt, hogy nem hagynak olyan támadási felületeket, amikről épp szólnak a hírek a hacker támadások kapcsán. Elvégre egy otthoni rendszer támadásának komoly következményei lehetnek.  

iotthon1

Az óvatosabb találgatások szerint ez a teljes otthoni rendszer még messze. Egyelőre csak kis részek épülnek hozzá az olyan intelligens kütyükkel, mint a már most is kapható, alkalmazással irányítható izzók, lámpák, otthoni hang- és biztonsági rendszerek, webkamerák vagy zárak.

iotthon2

Az viszont biztos, hogy az online Apple shopban már van egy „Otthoni csatlakozás” szekció, alkalmazásokkal irányítható kamerákkal, kapcsolókkal, tehát lehet, hogy nem járunk messze az igazságtól. Már csak azért sem, mert a Business Insider felmérése szerint 2018-ra közel kilenc milliárd olyan termék lesz a világon, amit alkalmazásokkal fogunk irányítani. Visszatérve a jelenbe, ahogy az lenni szokott, ezúttal is minden csak találgatás és pletyka, a valóság pedig arról, hogy mennyire a jövő zenéje az iOtthon, csak június 2-án a WWDC-n fog kiderülni, sok egyéb újdonsággal együtt.


Kommentek megjelenítése