Steve Jobs ma 61 éves lenne

Apple Hírek   |   2016.02.24 - 12:25   |   Írta: Pausch Rita   |   4115
24. feb Steve Jobs ma 61 éves lenne

Emlékezzünk rá!

Ezen a napon 61 éve, történt valami olyan a világban, ami átlagosan percenként 250-szer történik: született valaki olyan, aki nélkül ma egészen biztosan egyikünk sem lenne épp itt a HasználtAlma oldalon és olvasná ezeket a sorokat.

Valljuk be, a földön élő 7 milliárd emberből és a percenkénti 250-ből csak kevés képes arra, hogy ilyen sokak életére hatással legyen! Na, nem feltétlenül a személye miatt. Egyszerűen csak azért, mert létrehozott valami olyat, ami azóta sokunk életének része lett és közülünk sokan nagy örömmel használják munkájukban, vagy csak személyes megelégedettségükre.

1955. február 24-én született Steve Jobs és, noha 56 évesen már távozott is világunkból, hátrahagyott maga mögött egy olyan birodalmat, ami azóta, az eltelt 5 évben is, virágzik és meghatározó a technológia, sőt a gazdaság területén is.

Ő nem lenne elégedett azzal, ami most van és nem azért, mert, ami most van az nem jó, vagy nem sikeres. Inkább azért, mert ő ritkán volt elégedett. Mindig hajtotta a vágy, hogy nagyszerűt és még annál is jobbat alkosson és erre a legnagyobb ösztönző ereje az volt, hogy egyszerűen imádta csinálni.

Ennek pedig része volt, hogy a legapróbb részletekre is gondosan odafigyelt, ha a termékekről volt szó. Például egyik vasárnap egy „nagyon sürgős” ügyben felhívta a Google akkori vezérigazgatóját, Vic Gundotrát, aki épp vallási elfoglaltságát töltötte. Jobs közölte, hogy megnézte az iPhone kijelzőjén a Google logót és nagyon elégedetlen vele, mert a második o sárga színe egyszerűen nem megfelelő árnyalatú. Elmondta Gundotrának, hogyha egyetért ezzel, akkor ő ezt másnap rendbe hozatja. A következő nap a Google vezér kapott egy e-mailt az üggyel kapcsolatban „Ikon mentő” címmel.

Tagadni sem lehet, Jobs zsenialitása mellett az emberi kapcsolataiban voltak nehézségek, és bár sok kedves történet is kering róla, különcségéből fakadóan bizony még több negatív vélemény is. Például, amilyen kiemelten fontos volt neki a termékeik megjelenése a legapróbb részletekig, olyan kevéssé adott a sajátjára. Amikor az Atarinál dolgozott éjszakai műszakba helyezték, mert a kollégáknak gondja akadt Steve személyes higiéniájával: nem fürdött és mezítláb mászkált a munkahelyén. Persze ez még mindig semmi ahhoz képest, hogy a legjobban úgy tudta levezetni a stresszt, ha a lábát a vécécsészében áztatta.

Szintén különcségét mutatja, hogy például utálta a rendszámtáblát a saját kocsiján, ezért keresett egy jogi hézagot, miszerint Kalifornia államban legkésőbb fél évvel a kocsi megvásárlása után rendszámot kell rá tetetni, így ő inkább félévente lecserélte az autóit, hogy mindig üres rendszámtáblával járhasson.

Volt, olyan egyedi lépése is, amivel szintén trendet teremtett a vezérigazgatók között. A fizetése az utolsó körülbelül tíz évben, évi egy dollár volt, amiről gyakran viccelődött úgy, hogy „50 centet kapok azért, hogy bejövök, a másik 50 pedig a teljesítményemen múlik”. Később több követője is akadt ebben a hóbortban, köztük Mark Zuckerberg is. (A cégalapítók persze tudják, hogy a nagy pénzt nem a fizetésük hozza, hanem értékes vállalataik részvényei.)

Bármilyen is volt Steve Jobs, egy szerethető zsarnok, vagy csak egy meg nem értett zseni, köszönet neki a rajongók és felhasználók nevében mindazért, amit megalkotott!


Kommentek megjelenítése