Jony Ive szerint a Steve Jobs filmek negatívan befolyásolják az alapító emlékét

Apple Hírek   |   2015.10.09 - 23:10   |   Írta: Zoltan C   |   1886
09. okt Jony Ive szerint a Steve Jobs filmek negatívan befolyásolják az alapító emlékét

Jobs életét és örökségét rendkívül divatos lett feldolgozni, nagy költségvetésű filmek és dokumentumfilmek szinte futószalagon érkeznek a témában.

Steve rendkívül komplex személyiségével márpedig úgy lehet nézőket beültetni a moziba, ha a drámára koncentrálnak: Jobs hogyan üvöltözött munkatársaival, Jobs hogyan tagadta meg elsőszülött lányát stb., stb.....

Az Apple design guruját San Fransiscoban, a Vanity Fair eseményén kérdezték.

Aaron Sorkin rendezte Steve Jobs film (tudjátok, a Fassbenderes, amiről mi is írtunk többször is), illetve Alex Gibney dokumentumfilmje a Steve Jobs: The Man in the Machine azok amelyekre Ive gondolhatott. Korábban írtunk arról is, hogy Tim Cook mellett, Jobs özvegye sem volt elragadtatva a filmektől. Tulajdonképpen az egésze "Apple család" egyetért abban, hogy ezen alkotások rendkívül ferde képet adnak Steve-ről.
Ive véleménye szerint nem lehet megérteni Jobs-ot, ha nem egészében tekintjük az életművet, ha Steve tetteit nem kontextusában nézzük. Amikor Jobs csendre intett valakit, azt azért tette, hogy száztíz százalékosan tudjon az adott munkára koncentrálni. "Ez nem azt jelenti, hogy seggfej vagy. Azt sem, hogy a vitatkozás a hobbid" - teszi hozzá Ive. A külső, zavaró tényezők kizárása volt Jobs egyik legnagyobb képessége, ezáltal tudott nagyokat alkotni.


"Hányszor mondtál ma nemet?"


Jobs rendszeresen megkérdezte Ive-ot, hogy hányszor mondott ma nemet? Ez volt volt Jobs első számú leckéje a fókusz javítására. A "nemek" megmutatják mire mennyire is akarjuk fordítani drága időnket. Ez az Ive szerint is gyilkos módszer segített elérnie mestere szintjét.
Ive kissé irónikus módon ugyan, de nem látta még a filmeket. Elmondása  szerint, vannak viszont mások, akik igen: "Fiú és lány gyermekek, özvegyek, közeli barátok akik most teljesen zavartak és feldúltak." Majd így folytatta Ive: "Éppen Steve Jobs-ot ünnepeljük, róla emlékezünk meg, aztán itt van ez a tökéletesen időzített film és én meg egyáltalán nem ismerem fel benne Steve-t. Jobs-nak megvoltak a maga nagy pillanatai és tragédiái is - akárcsak bármelyikünknek. Most olyan emberek próbálják definiálni Jobs-ot, akiknek nem sok közük volt hozzá."
Ive teljesen elveti a "könyörtelen üzletember" Steve-et. Biztos benne, hogy volt főnökének erős elhivatottsága volt, hogy valamit adjon a társadalomnak. Jony végül így fejezi be: "Lehetett volna olyan ember is, aki sosem veszekszik vagy vitatkozik. De akkor nem az a telefon lenne a kezedben, ami most."

Forrás: theverge.com

 


Kommentek megjelenítése