Az Apple legidegesítőbb dolgai

Apple Hírek   |   2016.04.30 - 21:44   |   Írta: Pausch Rita   |   5007
30. ápr Az Apple legidegesítőbb dolgai

A teljesség igénye nélkül...

Vajon elérkezett a vég kezdete az Apple-nél?

A folyamatos növekedés megállni látszik, sőt megkezdődött a visszaesés. De vajon ez már tényleg azt jelenti, hogy a világ kiszeretett az Almából? Aligha! De tény, ami tény, vannak idegesítő dolgai a cégnek. Most akkor kiterítünk néhányat:

1. Apple, te kis drága!

A legolcsóbb, újrahasznosított iPhone még mindig annyiba kerül, mint egy közmunkás három havi bére… Mint 500 kg kenyér… Mint egy havi átlag multis nettó… Mint egy eggyel korábbi Samsung, ami kétszer annyit tud, de Androidot futtat…
A legolcsóbb Mac pedig annyiba kerül, hogy sokan egy életet spórolnak rá és még akkor is meg kell várniuk, hogy az Apple részvények leessenek.

Tovább is van mondjam még?

2. Folyamatos újítások – Nem!

Az utóbbi időkben erős déja vu érzésekkel hallgatjuk végig a keynote-okat. Folyton olyan mintha, ezt már hallottuk volna (és nem csak a Samsung bemutatókon)… Nem baj, a készülékek teljesen újak. De, de igenis újak! Ők azt mondták, hogy azok!

Íme, a legújabb iPhone: Nagyobb! Íme, a legújabb iPhone: Kisebb! Íme, a legújabb iPhone: Pont jó! Íme, a legújabb iPhone: Akkora, mint egy vasalódeszka. És akkor mi van? Vegyétek meg, mert új!

3. Akkor is kell az új!

Köszönhetően az ügyes bemutatóknak és a bennünk keltett „kihagyhatatlan ajánlat” érzetnek, muszáj mindig megvásárolnunk a legújabbat, még jobbat. Egyszerűen kényszert érzünk rá és különben is annyival „jobb” az új és annyival „gyengébb” a régi, hogy ez tarthatatlan állapot. (Így lassan mindenki fülhallgató boltot nyithat. Úgy őszintén, kinek hány pár van otthon elfekvőben?)

4. Jelszavak

Bejelentkezés az iTunes áruházba: Apple ID. Jelszó. Felhasználói jelszó. Mac jelszó. Rendszer admin jelszó. Jelszó a jelszó kezelőhöz. Jó. Hagyjuk! Feladtam. Jöhet a kalapács.

5. Friss, de nagyon rossz!

Itt van a legújabb frissítés. Gyere, töltsd le! Csak szólunk: megjelent. Tájékoztatásul közöljük. Most letöltöd? Vagy mi van? Csatlakoztathatod is a kábelt és éjjel letöltjük neked. Jelszó! Adj jelszót! Itt az új frissítés! Frissíts! Mindig szar, de nyugodtan. Legalább nem fog jól működni a készüléked. Ne várj! Majd két hét múlva kijavítjuk, az ráér. Addig viszont frissíts, frissíts, frissíts!

6. Kompatibilitás

Tulajdonképpen inkább inkompatibilitást akartam írni. Bocs.

7. iTunes

Tényleg nem nyúlhatok bele a saját tartalmaimba a számítógépemről csak úgy, egyszerűen, minden nehézség nélkül, ahogy minden más gyártónál?

8. Az a csodás, folyamatosan megújuló iTunes

Amúgy ti meg tudtátok már úgy nyitni a számítógépen, hogy nem akart frissíteni?

9. iPhone 6-tól felfelé bármelyik típus és a 16GB

Kell ide írnom bármit is?

10. Az Apple Watch

Lenyomhatja a Rolexet, lehet Hermès szíja (vagy különkiadása), lehet aranyból, jöhet a Holdról. Az eladásai mindig szuperek lesznek, akkor is, amikor nem. Sohasem fogják beismerni, hogy nem olyan jó, amilyennek hirdetik.

11. Apple TV

Az Apple Watch párja. A televíziózás jövője? Vagy inkább csak egy újabb drága doboz, ami ugyanannyit tud, mint mindegyik másik drága doboz, csak van rajta egy almás logó?

12. U2 album

Aki szereti az ingyen zenét, már az sem kéri. Aki szereti, az ír csapatot, már az sem kéri. Senki sem kéri, de kérni sem kell, mert jön magától, ha kell, ha nem.

13. A csengőhangok

Nem. Nem állíthattok be ingyen újat. Még, ha megvettétek a számot, akkor sem. Nem és kész. Vegyetek csengőhangot! Vagy egyetek Marimbát!

14. Garancia

Egy év? Terméktámogatás egy (Apple szempontból) hazánkhoz hasonlóan háttérbe szorított országban? Mégis nálunk az egyik legdrágább a termék? Na, ne már!

15. Javítás

Bármit csinálhattok, csak a kijelző ne törjön! És egy éven túl semmi más se romoljon el! Mert drága lesz. Nagyon.

16. Saját gyártmányú és MFi kiegészítők

iPhone 6s szilikon tok (Apple) – 11 990 Ft. Lightning USB átalakító (Apple) – 6790 Ft. Apple Thunderbolt kábel – 10 290 Ft. Ja, lapozzunk! Nézzük, az MFi kiegészítőket azok biztos olcsóbbak! Belkin 3.1 USB-A USB-C kábel 10 299 Ft. Blueflame 1 méteres Lightning-kábel rögzítővel 8 059 Ft. Hát, mégsem. Köszi, Apple!

17. iPhone 6s „Smart Battery Case”

„Apple tervezésű tartozék” hogy hosszabb üzemidőt szolgáltasson és „óvja a készüléket”. 36 000 forintért kapható. Ez komoly? Csak azért, hogy az egyébként kecses, vékony, szép (és drága) készülék véletlenül se mutasson jól. Vagy valahogy így néz ki az „okos” (=smart)?

18. Nedves ujjak

Kézmosás után miért nem ismer fel az ujjlenyomat olvasó? Nem szereti, ha tiszták vagyunk?

19.  Irtsd a portokat!

Az Apple nem szereti az USB portokat. Különösen nem az iPaden. Ezért, hogy kiegészítőket tudjunk hozzá csatlakoztatni, szükség van Lightning/USB átalakítóra, ami újabb kiadás. Akkor viszont kidobott is, ha például DVD/CD külső olvasót szeretnénk ily módon csatlakoztatni hozzá. Annál ugyanis sokkal könnyebb például meghackelni az USA védelmi rendszerét… Egyszerűbb a meglévő CD készletünk teljes tartalmát megvásárolni újra az iTunes-ból.

20. Formátum diktátorok

Minden szép és jó, mindaddig, amíg pl. PC-n nem akar valaki ezt-azt csinálni olyan fájlokkal, amit Apple szoftverekkel és készülékekkel készített, vagy azokról származik. Ott kezdődnek ugyanis a gondok. Néha nem megy. Vagy inkább sokszor nem megy. Millió szoftver letöltögetés, sok, boldog, Google barátunkkal eltöltött pillanat, perc, óra, mire rájövünk hogyan kell. Legegyszerűbb, ha egy iPhone vásárláskor veszünk hozzá egy Mac-et is.  

21. Na, adót azt ne!

Apple-nek nagyobb tartalékai vannak, mint a legtöbb ország GDP-je, de folyton megy a vita az adózáson. Az Alma nem szeret adót fizetni. Értjük. Na, de ki szeret?

22. Előre az emberiségért és még annál is tovább!

A cég gyakran felkarol nagy látványosan jó ügyeket. Ám a lényeg általában a látványosságon van. Bill Gates a malária elleni harcra és egyéb jótékonyságra költött már dollármilliárdokat. Az Apple leginkább arra költi a milliárdjait, hogy még nagyobb vagyonra tegyen szert.

23. Error 53

Na, vajon hány cég vetemedik arra, hogy a saját készülékeit kinyírja – valójában a mi készülékeinket, amiket elég drágán megvettünk – miután eladta egyszer azokat? Az 53-as hiba (Error 53) mindazokat sújtotta, akik nem hivatalos szervizben javíttatták készülékeiket. A nem ellenőrzött javítások után az új szoftverfrissítés kinyírta a telefonokat. Egészen addig, amíg csoportos keresetet nem nyújtottak be ellenük. Akkor gyorsan bocsánatot kértek és jött egy újabb frissítés…

Forrás: The Guardian alapján

Kapcsolódó cikk:
Látogatóban a titkos Alma gyárban
Miért kell mindenkinek egy kis digitális detox?​


Kommentek megjelenítése