A Facebook is beszállt az okoshangszóró-bizniszbe, itt a Portal és a Portal+

Tech Hírek   |   2018.10.11 - 07:00   |   Írta: N Marcell   |   2084
11. okt A Facebook is beszállt az okoshangszóró-bizniszbe, itt a Portal és a Portal+

Az internetes óriás új területen próbál szerencsét.

Az okoshangszórók világszerte egyre elterjedtebbek lesznek, és bár hazánkban viszonylag csekély számú felhasználó birtokol ilyen eszközöket (a hozzájuk szervesen kapcsolódó szolgáltatások nagy része nem működik itthon), tagadhatatlan, hogy a világ többi részén hatalmas keletje van a személyi asszisztenssel felszerelt kütyüknek. Az Amazon Echo és a Google Home stabilan ülnek azon a trónon, amit az Apple, a Samsung és a többi gyártó több-kevesebb sikerrel próbál elhódítani. Most a Facebook is bepróbálkozik: a Portal és Portal+ készülékek hatalmas kijelzőikkel szinte inkább tabletek, mint okoshangszórók.

 

 

A Facebook üdvöskéi novembertől lesznek kaphatóak, a sima verzió 199, míg a Portal+ 349 dollárért – szintén ennyibe kerül egy HomePod külföldön. A Portal egy 10-hüvelykes és 720p-s, a Portal+ pedig egy 15-hüvelykes, 1080p felbontású kijelzővel rendelkezik majd; ez utóbbi a nagyobb MacBook Prók kijelzőmérete, más szóval hatalmas. A hangszóróba beépítve érkezik webkamera is, ami a Facebookon keresztül történő videóchatelést teszi lehetővé, a személyi asszisztens szerepét pedig Amazon Alexa látja majd el. Nagy hangsúlyt kap majd a Messenger is, mint a kommunikáció elsődleges csatornája. A fentebb említett kamera egyébként jópofa trükköket tud: ha videóbeszélgetés közben a Portal-tulajdonosnak sétafikálni támad kedve, a hangszóró „tekintetével” automatikusan követi majd, hogy mindig képben maradjon. Sőt, a Portal+ kijelzője forgatható, így vízszintes módban is használható, ha a felhasználónak kedve szottyan hozzá.

 

 

A kistesóba két hangszóró, a nagytesóba pedig egy mélynyomó is kerül. Érdekes, hogy a készülékekre a felhasználó nem telepíthet majd alkalmazásokat, csak az előre letöltött programok lesznek használhatóak a Portalokon. Az előretelepített appok pedig a Messenger és a Watch, a Pandora, a Spotify, az iHeartRadio és a Food Network. 

És hogy mi a legviccesebb? Többekben is felmerült, hogy nem lenne célszerű a privát szférájuk kellős közepébe, mondjuk a nappaliba költöztetni egy olyan mindent látó kamerát, ami a világ egyik legnagyobb adatszivárgási botrányát maga mögött tudó cégének számítógépeire közvetít egyenesen, így a Facebook kénytelen volt egy fizikai gombot építeni az eszközökbe, ami kikapcsolja a kamerát és a mikrofont. „De hát csak úgy fog tűnni, mintha kikapcsolt volna a kamera, közben Zuckerberg engem fog kukkerolni!” – gondolhatja at egyszeri szkeptikus, de szerencsére nem ez a helyzet. A gomb konkrétan leválasztja a szenzort a fő áramkörről, nem csak szoftveres kikapcsról beszélünk. Sőt, maga a Portal videórögzítésre sem képes, szintén biztonsági okokból. 

Az eszközök legnagyobb hátránya eleinte egyértelműen a harmadik féltől származó appok hiánya lesz. Nincs YouTube, böngésző és chatalkalmazás, mint a WhatsApp? Érdekes koncepció, annyi bizonyos. 

Szerintetek sikeres lesz a Facebook kütyüje, vagy hiába próbálnak betörni az okoshangszórók (komolyan telített) piacára?   

Forrás: AppleRider / 9to5mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése