iOS 12 kívánságlista: ezeket a funkciókat szeretnénk viszontlátni az operációs rendszerben

Tech Hírek   |   2018.05.31 - 20:07   |   Írta: N Marcell   |   7469
31. máj iOS 12 kívánságlista: ezeket a funkciókat szeretnénk viszontlátni az operációs rendszerben

Már csak egy sóhajtásnyira vagyunk a bemutatótól!

Az iOS 12 a néhány nap múlva megtartott WWCD-n fog bemutatkozni, és mit ne mondjak, nem kis elvárásoknak kell megfelelnie. Rengeteg helyről érkeznek panaszok a lassuló, bugos, használhatatlan iOS 11-re, így a frissítés lassan egy kisebb megváltással fog felérni. Rengeteg pletykát lehet hallani, mik fognak bekerülni telefonjaink tudásának egyre szélesedő palettájába (a szükséges optimalizáláson kívül): cross-platform appok Mac és iOS-t futtató eszközök között, FaceTime hívás közben használható Animojik, fejlesztett Ne zavarjanak mód, satöbbi. Bár ezek bejelentéséig még kell aludni párat, a most következő listából kiderül, milyen extrákra is vágyik az átlagos iPhone-felhasználó, amikor az operációs rendszerre kerül a sor.

Felhasználói felület

  • Dark Mode - Apple. Könyörgünk. A sötét mód iránti vágyakozás az iPhone-os közösség részévé vált, így nem is kezdhetnénk relevánsabb ponttal. Már iOS 10 óta nyaggatják a vásárlók az Apple-t a sötét téma lefejlesztéséért, de eddig senki sem járt sikerrel. Persze, vannak fércmegoldások, de igazán nagyszerű lenne viszontlátni végre a szemkímélő Dark Mode-ot a telefonjainkon.

  • Split Screen - A nagyobb kijelzővel rendelkező iPhone-okon remekül ki lehetne használni az egyszerre futó alkalmazásokat, ráadásul az iPadek példájából láthatjuk, hogy az osztott képernyő már ismerős terep az Apple számára. 
  • További testreszabhatóság - Nem kell nagy dolgokra gondolni, már az iMessage háttereinek megváltoztatása is sokat dobna az élményen. 
  • iPhone-ok használata asztali gépként - Mi is tudjuk, hogy felesleges kérés, hiszen ez az új termékek, új szoftverek és az összes ezzel járó hacacáré lefejlesztésével járna - ezt pedig lehetetlen, hogy az Apple már az idei WWDC-re összekészítette (arról nem is beszélve, hogy rég kiszivárgott volna). Ettől függetlenül nagyon hasznos lenne, ha a Samsung DeX megoldásához hasonlóan a nagyképernyőn folytathatnánk az iPhone-on megkezdett munkát. 
  • Hangerőszabályozás frissítése - Lehetne egy kicsit átlátszóbb, kicsit kisebb, kicsit profibb. 

  • Fejlesztett töltöttségmutató 
  • Eltávolított “gépelés visszavonása” - Rengetegszer ugrik fel feleslegesen, arról nem is beszélve, hogy nagyon könnyen aktiválható. Esetleg egy gesztus helyettesíthetné. 

Alkalmazások

  • Kamerabeállítások a Kamera appban - Gondolom nem kell magyarázni. Rettentesen macerás, hogy egészen a Beállítások mélyéig kell zarándokolni azért, hogy megpiszkáljuk kicsit a keszülendő fotóinkat; arról nem is beszélve, hogy a konkurenciánál látott Pro Mode hatalmas hiányosság az Apple részéről. 
  • Fotók arányainak átállítása - A 16:9 nem az ördögtől való. 
  • Csoportos FaceTime - Akár Animojival, akár anélkül. 

  • Fotók app bővítése - Hasznos lenne megtekinteni, sőt, esetleg át is állítani egyes képek adatait, valamint a sorrendjük megváltoztatása sem rossz ötlet. 
  • Apple Music finomhangolása - Néhány profibb beállítás igen jól jönne: számok szortírozása valamely paraméter alapján, a zenék szinkronizálódásának kiterjedtebb szabályozása, metadata kezelésének javítása - hogy csak néhányat említsek. 
  • Keresés, némítás, archiválás iMessage-en belül - Magától értetődik. 

iPad

  • Egér támogatása iPaden
  • Cross platform appok iPad és iPhone között

Beállítások és kiterjedtebb funkciók 

  • Wifi és Bluetooth szabályozása - Az iOS 11-ben az Apple kivette a felhasználó keze alól a Wifi és Bluetooth kikapcsolásának lehetőségét, így csak kiiktatni lehet azokat egy bizonyos időre. Mondanom sem kell, jó volna ismét teljes mértékben átvenni az irányítást a telefonunk ezen része felett is (akár egy új gesztus bevezetésével). 
  • Ne zavarjanak mód fejlesztése - A pletykák szerint ezt a pontot még viszont fogjuk látni az Apple perezentációja során is. “Ne zavarjanak” időszakok beállítása előre, értesítések teljes elrejtése - csak kettő a lehetséges fejlesztések közül. 
  • Biometrikus zár választott appokra - Vannak olyan harmadik féltől származó appok, melyeknél be lehet állítani az ujjlenyomat/arcfelismerést, de sokkal praktikusabb lenne, ha ezt a rendszeren belül lehetne megtenni, akár a gyári alkalmazásoknál is. 
  • Értesítések több eszközön - Ha van valami, amiről semmiképp sem akarunk lemaradni, akkor ez funkció megoldást jelentene a problémára. A híralkalmazás az iPhone-ra van letöltve, de egy kis beállításokkal való szöszmötölés után Macen és iPaden is megkapnánk az értesítőt a legfrissebb hírekről. Persze, egy idő után idegesítővé válna a három helyről érkező pittyegés, de az már a felhasználón áll, mit tart meg és mit nem. 

iPhone X 

  • Always on Display - Az OLED-nek hála mostmár semmi sem áll a folyamatosan éber kijelző útjában. 

 

Mesterséges intelligencia 

  • Siri - Talán az egyik legégetőbb probléma, pláne a HomePod megjelenése mellett. Számtalan olyan funkció van, amiben Siri elmarad a többiektől, így mindenképp tanácsos volna tanítgatni egy kicsit mindenki kedvenc asszisztensét. Ki tudja, talán a végén még meg is érti, amit mondunk neki. 

Mindezt letudva azonban ki kell emeljük a leges-legfontosabb dolgot, amit elvárunk az Apple rendszerének frissítésétől: a bugmentes, stabil, optimalizált iOS 12-t. Rengetegen fognak elpártolni az iPhone-osok táborából, ha a jelenlegi helyzet továbbra is fennáll majd, és a telefonok továbbra is lassulnak, fagynak és produkálnak érdekességeket. Persze, rengeteg felhasználó nem tapasztal semmit, de akik igen, azok joggal várják el, hogy a drága pénzen vett eszközük rendeltetésszerűen működjön. 

Ti mit hiányoltok a jelenlegi iOS-ből? Van olyan funkció, amit mindenképpen viszontlátnátok az iPhone-ok felhozatalában? Osszátok meg a gondolataitokat a cikk alatt és Facebookon! 

Forrás: AppleRider / MacRumors

Kapcsolódó cikkek: 

 


Kommentek megjelenítése