Miért hoz a 2018-as év hatalmas változásokat a mobil világban?

Tech Hírek   |   2017.12.05 - 06:30   |   Írta: Máté Gergő   |   14988
05. dec Miért hoz a 2018-as év hatalmas változásokat a mobil világban?

Ismét eljött az évnek ezen szakasza. Élvezhetjük az iPhone X OLED kijelzőjét, miközben egy 4K-s képernyőn a kandalló tüze ropog.

A szolgáltatások egyre jelentősebb szerepet kapnak

Mindenki az applikációkkal foglalkozik és ez egy valóban jelentős terület. Azonban érdemes megfigyelni, hogy a versenytársak mekkora nyomást helyeznek az Apple-re azzal, hogy az eszközökről a szolgáltatásokra helyezik a hangsúlyt. Főképpen azoktól a szolgáltatásokat készítő piaci szereplőktől érkezik a nyomás, amelyek az iOS platformon is jelen vannak. A kínai WeChat csupán a kezdet.

A hardver (például a Pixel 2) eközben egyre jelentéktelenebbé válik, hiszen az olyan szolgáltatások, mint a Spotify vagy a Youtube TV  mindenhol jelen vannak (és nem kizárólag iOS-en).

Az Apple továbbra is egy remek készülékgyártó marad, de az okostelefonokon és tableteken futtatott alkalmazások és szolgáltatások lassan fontosabbá válnak, mint maguk a készülékek.

A gyártók megpróbálnak kitűnni

Korábban a különböző készülékgyártók saját rendszereket alkottak: Symbian, BlackBerry, Windows Mobile, iOS, Android, webOS, Windows Phone, Tizen. Ezek korábban teljesen elkülönültek egymástól, mára viszont "csak" két komoly szereplő maradt. Viszont felértékelődtek az olyan részletek, mint a készülék hardvere és az okostelefon kamerájának felépítése, szerekezete. Minden hardvergyártó megpróbál majd valami újat mutatni a közönségnek.

Még szorosabb kapcsolat a közösségi oldalak és a mobilok között

Az olyan funkciók, mint az integrált iránytű, a GPS és a gyors hálózatok lehetővé tették az új, komplex alkalmazások megjelenését: például a Facebook és a Twitter is ezeknek köszönheti sikerét. 

Ennél is fontosabb, hogy az  egymilliárdos Facebook felhasználói bázis egyre inkább támaszkodik az okostelefonos hozzáférésre, és még inkább támaszkodnak az ezen keresztül elérhető a hírekre. 

A kiterjesztett valóság kerül előtérbe

Megkezdődik a kiterjesztett valóság korábban soha nem látott mértékű felhasználása. Ellentétben az emberek számára túl bonyolult VR (virtuális valóság) technológiával, az AR (kiterjesztett valóság) egy tökéletes eszköz lehet a termékhirdetésekhez. 

A Microsoft nem vonul vissza a mobil piacról

A korábbi botlások ellenére elképzelhetetlen, hogy a Microsoft teljesen kiszálljon mobil üzletágból (ahol egyébként is szélsebesen, 18 hónap helyett 18 percenként történnek jelentős változások). A hardverek helyett a szolgáltatások piaca értékelődött fel, ami nagyszerű lehetőségeket kínál a redmondi vállalatnak. 

A Microsoft új vezetősége tisztában van a mobil üzletág fontosságával, ezért 2018-ban nagy dologra lehet tőlük számítani.

Folyamatosan fejlődő hardverek

Többször említettük, hogy a jövőben a hangsúlyt a szolgáltatások kapják, viszont kár lenne tagadni, hogy a szolgáltatások maximális kihasználásához megfelelő hardverre lesz szükségünk. Az iPhone X már most egy teljes generációval a riválisok előtt jár, és az Apple tovább építhet a már lefektetett alapokra.

Forrás: AppleRider / iMore

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése