Drónokkal oldaná meg az SOS töltéseket az Amazon

Tech Hírek   |   2017.10.20 - 07:10   |   Írta: SzavaRicsi   |   1419
20. okt Drónokkal oldaná meg az SOS töltéseket az Amazon

Menet közbeni töltés?

Többször is hallottunk már ilyenről. Általában útba ágyazott töltőberendezésekről van szó, amelyek vezeték nélkül szolgáltatnak áramot az erre felkészített villanyautóknak. Ez a módszer működik is, ugyanis több vállalat is foglalkozott vele, illetve tesztelte is. A probléma az infrastruktúra kiépítésében és a módszer adaptálásában rejlik. Emiatt a gyorsforgalmi utak villanyautótöltő sávjai még jó ideig nem terjedhetnek el.

Az Amazon viszont kitalált egy újabb módszert, amely szintén menet közben töltené az autókat. Nem most, ugyanis a szabadalmukat 2014-ben nyújtották be róla, viszont csak az elmúlt hetekben fogadták el azt.

Az amerikai cég egy ideje már komolyabban foglalkozik a drónokkal, és igyekszik azok minden felhasználási területét felkutatni. Találtak egyet a villanyautókkal kapcsolatban is, ugyanis szerintük a villanyautók mozgás közbeni töltésére is szolgálhatnának a drónok.

amazon_tolto_dron_1_zoldautok

Kérdés, hogy hány kilométerre elegendő áramot tud átadni egy ilyen szerkezet egy elektromos autónak. A drónok ugyanis nem tudnának túl nagy akkumulátorcsomagokat szállítani, vagyis ha mégis, akkor magára a szállításra is több áramot kéne felhasználniuk.

Ha viszont egy villanyautóból csupán pár kilométernyi töltés hiányzik ahhoz, hogy eljusson az úti célhoz, vagy a következő töltőállomáshoz, akkor valóban jó irány lehet a drónozás.

A dolog jelenleg ott tart, hogy az autóban kell lennie egy levehető dokkoló egységnek, amelyre a drón csatlakozhat. Az eszköz és az autó közötti kommunikáció magától történik, egy erre szolgáló központi szerveren keresztül. Természetesen a drónoknak is saját töltőhálózatra lenne szükségük ahhoz, hogy jól működjön egy ilyen rendszer, így ezúttal is komoly beruházásokat igénylő ötlettel állunk szemben.

amazon_tolto_dron_2_zoldautok

(Ezen a rajzon egy fát is illusztráltak az amazonosok. Talán teljesen indokolatlanul.)

Még ha kicsi is rá az esély, hogy valaha használatba kerülnek a töltődrónok, érdekes ötlet ez az Amazontól. Mindezek mellett jó tudni, hogy ennyire sok cég foglalkozik az elektromos autók töltési nehézségeinek orvoslásával.

Forrás: ZoldAutok.hu


Kommentek megjelenítése