Minden, amit az Apple új képformátumáról egyelőre tudnod kell

Tech Hírek   |   2017.06.20 - 23:34   |   Írta: Pausch Rita   |   2053
20. jún Minden, amit az Apple új képformátumáról egyelőre tudnod kell

Viszlát, JPEG! Helló, HEIF!

Első kérdés: mi a csuda az a HEIF? Nos, aki még nem hallotta volna, az Apple az iOS 11-től nyugdíjazza a JPEG képformátumot és helyette a képeknél HEIF fájlokat fog használni. Ez pedig szép és jó, csak valaki mondja már meg, hogy eszik vagy isszák?

Watdö HEIF?

Gondolhatjuk, hogy amikor az Apple valamit lecserél, arra nyomós okuk van, minimum anyagi, de ebben az esetben többről is szó van. Hiszen az ilyen nagy váltások mindig érintik a piacot is, vagyis némi rizikóval is járnak. Ebben az esetben a piaci érintettség nem is lesz kicsi, ha azt vesszük, hogy a legtöbbet használt kamera a világon az iPhone készüléké…

Jó, jó ismerjük a milliárdos marketinget. Sőt, láthattunk nem túl elegáns cserét is jack nyugdíjazásánál… Szóval, mitől is jobb a HEIF a JPEG-nél, és főleg mi a legfőbb különbség?

A HEIF vagyis High Efficiency Image File Format a HVEC (vagy H.265) videóformátum képformátum változata. A legnagyobb előnye, hogy nagyjából a fele méretű képtömörítésre képes a JPEG-hez képest és mindezt jobb minőséggel éri el. Vagyis kétszer annyi fotó tárolására lesz alkalmas ugyanakkora tárhely az iPhone-on. Mi is foglalja a telefonon a legtöbb helyet? Naná, hogy a fotók, a videók, a zenék!

Oké, gőzgép, de mi hajtja?

A JPEG 1992-ben született és alaphangon is eltelt azóta 25 év. Szóval mondhatjuk, ebben az eltelt negyed században sokat fejlődtek a képtömörítési módszerek. Persze ennek része az is, hogy a mostani számítógépek összehasonlíthatatlanuk erőteljesebbek lettek, és a fájltömörítési módszereik is bonyolultabbak és szinte azonnaliak. Valamint az Apple iEszközeiben a HVEC (és HEIF) hardveresen is támogatott, ami egyben azt is jelenti, hogy szuper gyorsan lehet őket be- és kikódolni, anélkül, hogy terhelné a rendszert, vagy az akkut.

A HEIF rugalmas

A formátumnak más előnyei is vannak a JPEG-gel szemben. Rögtön agyon is ütve az előző mondatot ez ugyanis nem pontosan egy képformátum, inkább afféle fájlgyűjtő, konténer. Míg a JPEG egy kép, addig a HEIF lehet egy kép, vagy egy képsorozat is.

Ezért is tökéletes például az Apple Live fotóihoz, de akár a GIF kiváltására is alkalmazható. Támogatja az áttetszőséget, és a kódolás akár 16 bites is lehet, a JPEG 8 bitjével szemben. Jobb színminőséget lehet vele elérni, szerkeszteni is jobban lehet, sőt visszaállítás szempontjából is jobb.   

Kompatibilitás

Jelenleg még JPEG világban élünk. Ezért is lesz lehetőség a HEIF képek konvertálására JPEG-be, ha nem almás eszközre küldjük, vagy épp egy olyan alkalmazással van dolgunk, ami nem támogatja a formátumot. Felhasználóként állítólag senki sem fog észrevenni semmit, azon kívül, hogy az iPhone-on több kép fér el, mielőtt a készülék kitenné a megtelt táblát. Minden csoda a színfalak mögött zajlik majd.

Vagyis lényegében az előnyeit fogjuk élvezni ennek a változásnak. Jobb képek, kisebb méret. Gyorsabb fel- és letöltés az iCloud képtárba. Aztán, ha majd a világ követi a példát, akkor minden gyorsabb lesz, a képek meg szebbek.

A HEIF egyébként nem Apple szabvány, mielőtt bárki is térdre borulna Cupertino nagy, innovatív újdonsága előtt. (Ahogy például az AAC sem volt, amiről mindenki azt hitte...) A JPEG 25 év után egyszerűen megérett a nyugdíjazásra, és az iOS felhasználói bázisán keresztül talán ez a változás igenis erőltethető. Remélhetőleg a legnagyobb baj vele annyi lesz, hogy hogyan is kell kiejteni…

Forrás:AppleRider/CultofMac

Kapcsolódó cikk:




Kommentek megjelenítése