Így lett Susan Bennetből Siri, a legendás asszisztens

Tech Hírek   |   2017.04.15 - 13:00   |   Írta: N Marcell   |   4515
15. ápr Így lett Susan Bennetből Siri, a legendás asszisztens

A szinkronszínésznő saját szavaival mesélte el az élményt, ami a mesterséges intelligencia hangjává válással járt.

Először 2011-ben az, iPhone 4s debütálásakor találkozhattunk Sirivel, akinek neve szinte eggyé vált a telefonokba épített mesterséges intelligenciákkal. Susan Bennet, Siri hangja a Typeformnak adott interjúban fejtette ki, hogyan zajlottak a kezdeti munkálatok, és hogy milyen érzés volt a saját hangját egy telefonból szólva hallani.

 

 

Az egész projekt 2005 júliusában kezdődött, amikor Susan dolgozni kezdett egy ScanSoft nevű cégnél. Eredetileg egy telefonokra tervezett üzenetküldő rendszerhez adta a hangját, melyről később kiderült, hogy Siri alapjaként szolgált (mindez két évvel az első iPhone megjelenése előtt). Benett feladata az volt, hogy értelmetlen sorokat olvasson föl ‒ hasonlóan Siri férfi hangjához, Danielhez, akit szintén a ScanSoft foglalkoztatott.

Malitia oi hallucinate, buckry ockra ooze, cathexis fefatelly sexual ease stump, say the shrodding again, say the shroding again, say the shreeding again, say the shriding again, say the shrading again, say the shrudding again.” ‒ ehhez hasonló mondatokat kellett a színészeknek felolvasniuk.

Ez a feladat teljesen új volt számunkra. Azt hittük, hogy egy telefonos rendszer megteremtéséhez van szükség a mondatainkra.

Susan minden nap órabért kapott, majd a projekt végén felajánlottak számára egy öt éves szerződést, melyet visszautasított ‒ értelmetlen mondatok recitálása monoton hangon a kreatív munkák szöges ellentéte volt. Csak később jött rá, hogy ő szolgáltatta az angol nyelv alapjait az Apple adatbázisaiba, melyből megszülethethett egy gépi intelligencia.

Siri nevének eredetét is megmagyarázta: Dag Kittlaus, az asszisztens egyik társalkotója eredetileg a saját lányát akarta így nevezni. Egy dolog állt csak a terv útjába: Dagnak fia született. Így kénytelen volt a lánya helyett a munkáját Sirinek nevezni.

A Siri norvég jelentése ‘gyönyörű nő, ki győzelemre vezet'. Miután jobban megismerjük, rájövünk hogy ő inkább egy harcias csaj, aki megmutatja, merre van a legrövidebb út hazafelé.

Végül Susan ráismert a saját hangjára Siriében; első benyomása az volt, hogy hátborzongató. Eleinte nem árulta el a világnak, hogy ki is ő valójában (és milyen szerepet játszik az asszisztenssel kapcsolatban), de 2013-ban kiállt a rivaldafénybe, és felfedte magát a CNN-nek. Ugyanabban az évben az iOS 7 érkezésekor Susan munkáját teljesen lecserélték. Ezt nem bánta, mivel Siri olyan lehetőségeket nyitott meg a karrierjében, melyekről álmodni sem mert korábban.

Úgy érzem, a dolgok a lehető legjobb módon végződtek. Én lettem az eredeti hang, viszont a csere miatt engem nem hibáztathat senki, ha esetleg Siri a tengerbe navigálná.

 

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó cikkek:
Így tanul nyelveket Siri
Rossz ötlet megbízni Siriben!
Így kell kikukázott alkatrészekből iPhone 6s-t építeni [Video]


Kommentek megjelenítése