A Samsung Galaxy Note 7 kijelzője könnyebben sérül, mint bármelyik iPhone

Tech Hírek   |   2016.08.20 - 17:39   |   Írta: B.Balázs   |   6064
20. aug A Samsung Galaxy Note 7 kijelzője könnyebben sérül, mint bármelyik iPhone

Lehet mégsem olyan strapabíró az új Gorilla Glass?

Több teszt is megjelent a világhálón, miszerint a Samsung új csúcskészülékének kijelzője iszonyatosan könnyen karcolódik. Természetesen a kijelző anyagát, a Gorilla Glass-t gyártó Corning azonnal védekezésbe kezdett, és csak rosszindulatú pletykának állítja be az egészet.

A tesztek viszont mást mutatnak a nemrégiben megjelent Gorilla Glass 5 karcállóságáról. Az alábbi videóban is jól látható, hogy már egy 3-as keménységi értékű anyag is nyomot hagy a készülék kijelzőjén.

A Mohs-féle keménységi skála 10 fokozatban méri az ásványok karcolási keménységét. A nagyobb sorszámú ásvány képes megkarcolni az előtte állókat. A zsírkő kapta az 1-es számot, a zafírüveg a 9-est, míg a gyémánt a 10-est. Az üveg – köztük a Gorilla Glass is – több tényezőtől függően 5 és 7 közé esik, de érdekességként a homok nagyjából 8,5-es értékkel rendelkezik. Így könnyen érthető, hogy ha a strandon homok kerül a táskánkba, miért veszélyes az a telefonunk kijelzőjére.

A fenti videóban a Note 7 kijelzőjét már a 3-as sorszámú anyaggal meg tudták karcolni. Összehasonlításképp az iPhone 5s kijelzője 6,8-as keménységi értéket kapott, és habár az iPhone 6 és 6S széria ionizált üvegének nem tudjuk az eredményeit, de az köztudott, hogy jobban karcolódik, mint elődje.

A videó készítője elmondja, hogy jellemzően az okostelefonok a skála 6-os értékénél kezdenek el karcolódni, ez a 3-as érték pedig alig ellenállóbb, mint az egyszerű műanyag.

A Corning természetesen egyből interjút adott az ügyben, melyben vitatják a vizsgálati módszert, és szerintük téves következtetéseket vontak le a tesztben az okozott kár kapcsán. Jay Amin, a cég alelnöke szerint az 3-as keménységű anyag mindenképpen lágyabb, mint az ő termékük, de nem mindegy, hogy milyen terheléssel használják. Az, hogy nyomot hagyott a kijelzőn, még nem feltétlenül jelent karcot, habár a videó nézői biztosak lehetnek abban, hogy azt látják. A cég természetesen a videó készítőit hibáztatja a nem egyenletes nyomás és a nem laboratóriumi körülmények miatt. Szerintük semmi nem bizonyítja azt, hogy a kijelző megsérült, és az amit a nézők látnak, valójában csak egy nyom az üveg felületén.

Sajnos teljesen mindegy, mit mondanak, ugyanis egyre több videó és teszt kerül fel az internetre, ami azt bizonyítja, hogy a Galaxy Note 7 kijelzője sokkal jobban szeret karcolódni, mint a korábbi Gorilla Glass termékek.

Régebben érkeztek arról pletykák, hogy az Apple az iPhone és iPad modellek kijelzőjét is zafírüvegre cseréli, de végülis abból nem lett semmi. Jelen pillanatban a Touch ID szenzorok, az iPhone kamerák lencséi és a nem sport Apple Watch változatok készülnek zafírüveg felhasználásával. A Corning szerint igaz, hogy a zafír magasabb keménységi mutatóval rendelkezik, mint a Gorilla Glass, de attól még sokkal könnyeben törik és kevésbé tiszta, mint a Gorilla Glass.

Az biztos, hogy ez most nagyon rosszkor jött nekik, de kiváncsian várjuk a további teszteket és híreket az ügyben.

Forrás: Appleinsider


Kommentek megjelenítése