Bűn iPad-et adni kisgyermek kezébe

Tech Hírek   |   2015.09.24 - 19:23   |   Írta: Zoltan C   |   1846
24. szept Bűn iPad-et adni kisgyermek kezébe

Állítják amerikai pszichológusok egy legújabb kutatásra alapozva.

Még maga Steve Jobs is eltiltotta gyerekeit az iPad-től,  nehogy az iOS készülékek - és úgy általában a technika - rabjaivá váljanak.

Most egy vezető gyermekpszichológus figyelmeztet minket a veszélyre: szerinte nagyon kicsi gyermekek kezébe iPad-et adni felér a gyermekbántalmazással. Dr Richard House úgy véli a gyermekek egy indirekt és torz kapcsolatot alakítanak ki a külvilággal, ha csak az elektronikus kijelzőket bámulják. Összefolyik számukra a valós és virtuális világ, pont akkor amikor még csak a valóssal ismerkednének. Ez biztosan ellenkezik a természet rendjével - folytatja Dr Richard House.

A még korai fejlődési szakaszban lévő gyermeki agyat komolyan átformálhatja a mai technológia. Ráadásul a technológia és az internet könyörtelen kommercializmusa sem feltételnül való a gyermeki fejnek. Ezért is véli úgy House, hogy "iPad-et gyermekeknek adni egyenértékű a gyermekbántalmazással".

Egy kicsit személyesebbre véve a hangot - persze minden tisztelet a doktoré - azért nem csak iPad-et látni idegesítő egy kisgyerek kezében. Nyugodtan idevehetjük az androidos gyártókat és az összes okostelefont is. Egyébként, nem az idézett úriember az első a tudományos világból aki felhívja a figyelmet a problémára.

Az Egyesült Királyság Tanárainak Szövetsége (UK's Association of Teachers and Lecturers) szintén aggályokat vetett fel az iPad-ek és az iPhone-ok kapcsán. Megfigyeléseik alapján a mai 3 és 4 éves gyerek többségének nem okoz gondot egy érintőkijelzőt kezelni, viszont súlyos problémáik vannak a valódi tér fogalmának megértésekor és ujjaikkal igencsak ügyetlenek.

Több korábbi megfigyelés is igazolta már, hogy a túl korán kezdődö technológia függőség rontotta a gyerekek memóriáját, súlyos esetekben már olyan szintig, hogy egyszerűen képtelenek voltak egy hagyományos papír-toll alapú tesztre.

Te mennyit engedsz a mai technológiából a saját gyerekeidnek?

Forrás: cultofmac.com


Kommentek megjelenítése