Taylor Swift nyílt levélben kritizálta az Apple új zenei szolgáltatását

Tech Hírek   |   2015.06.21 - 20:42   |   Írta: Pausch Rita   |   2290
21. jún Taylor Swift nyílt levélben kritizálta az Apple új zenei szolgáltatását

A hatszoros Grammy-díjas énekesnő, Taylor Swift, nyílt levélben adott magyarázatot arra, hogy új, „1989” című albuma miért is nem kerülhet fel az Apple Music szolgáltatásba annak ellenére sem, hogy az iTunes-ból fogyott eddig a legjobban a zenéje.

taylor swift apple

Noha eddig csak találgatások születtek arról, hogy miért is tiltotta le Swift az elmúlt két év egyik legsikeresebb albumát az Apple Musicről, most kiderült a valódi ok. A művésznőnek egész egyszerűen nem tetszik a rendszer, de nem fél kimondani ezt.

„Bizonyára hallottatok róla, hogy az Apple Music három hónapos ingyenes próbaidőt kínál a felhasználóknak, akik regisztrálnak. Abban viszont már közel sem vagyok biztos, hogy azt is tudjátok, az Apple Music ugyanígy nem fizet a szerzőknek, a producereknek és a művészeknek ezért a három hónapért. Ezt megdöbbentőnek, kiábrándítónak és visszataszítónak találom ettől az egyébként történelmet formáló és nagyszerű cégtől.”

Az énekesnő szerint a zenei életben elég nagy a felháborodás emiatt az ügy miatt, de a legtöbben nem mernek ennek hangot adni, mivel túlságosan „nagyra értékelik és tisztelik az Apple-t”. Hozzáteszi azt is, hogy megérti, hogy ez egy új szolgáltatás, amiért később aztán fizetni fog kelleni és később megfelelő kompenzációt kapnak a zenészek is. Ám úgy véli, hogy az Apple éppen elég prosperáló cég ahhoz, hogy megtehesse, hogy a zenészeket az ingyenes szolgáltatás idején is kifizeti. Éppen ezért fordult nyílt levélben a vállalathoz, hogy mérlegeljék a kérését.

„Minden tisztelettel üzenem az Apple-nek, hogy nem késő megváltoztatni ezt az elképzelést és így azok véleményét sem a zenei iparban, akiket ez az egész mélyen érint. Nem kérünk ingyen iPhone-okat. Csak kérjük, ti se kérjék tőlünk, hogy a zenénket ingyen a rendelkezésetekre bocsássuk!”

Nem ez volt az első kritika, amit az Apple kapott ezért az elképzelésért. Anton Newcombe, zeneszerző, szintén szóvá tette, hogy az Apple megfenyegetette, hogy lekerülnek a zenéi az iTunes-ról, ha nem bocsájtja őket a három hónapos Apple Music próbára ingyen a rendelkezésükre. Persze az Apple tagadta a vádakat.

Forrás: Macrumors, The Guardian


Kommentek megjelenítése