Minden amit tudni akartál a Beats üzletről, de féltél megkérdezni

Tech Hírek   |   2014.05.31 - 19:11   |   Írta: Zoltan C   |   1211

Végre véget ért majd' egy hónapnyi találgatás. Mélyen a zsebébe nyúlt az Apple és kicsengetett 3 milliárd dollárt Dre és Iovine prosperáló cégéért. Persze rengeteg kérdés, találgatás és még több értetlenkedő tekintet övezi a felvásárlást. Lássunk, most néhány népszerű kérdést!

Timcookdrdrejimmyiovine-640x456

A fejhallgatók kellettek az Applenek?

Nem igazán. Maga Tim Cook mondta, hogy ez az üzlet inkább azokról a tehetséges emberekről szól, akik a Beatsből a világ egyik top zenei brandjét kreálták. Továbbá a cégnél mindig nagyon elismerően szóltak a Beats előfizetői rendszeréről. Nem véletlen, hogy a felvásárlást üdvözlendő, 99 dollárra csökkent az éves előfizetési díj.

Tehát az Apple ki fogja nyírni a fejhallgató részleget?

Ne rohanjunk ennyire előre! Tavaly csak ezek eladásából 1 milliárd dollárt kaszált a Dre cége. Persze ez az iPhone és iPad eladásokhoz képest csepp a tengerben. De azt se felejtsük el, hogy a Beats rövid idő alatt 60%-os részesedést ért el a piacon! Tim is elismerte, hogy mindenképpen lát fantáziát azokban a csili-vili fejhallgatókban: "Létrehozták egy hihetetlenül jó, prémium fejhallgató üzletágat, amelyet a szakma profijai finomhangoltak. Kijelenthetjük, hogy a Beats fanjai lettünk itt az Applenél. Ez egy remek, gyorsan növekvő üzlet."
Egyébként az Apple dizájn csapata már be is ágyazódott a Beats hardver részlegébe.

Mi lesz a Beats Audio HP-val és HTC-vel kötött megállapodásairól?

Valószínűleg mehetnek a kukába. A CNET értesülései szerint a HP 2015 elejéig fog "Beats Audio technology" felirattal ellátott termékeket forgalmazni, a HTC háza tájáról még ugyan nincs hír, de több mint valószínű, hogy hamarosan ők is bejelentést tesznek. Egyébként általánosságban elmondható, hogy a két cég termékeinek 15-20 százalékában használja a Beats Audiot.

Nem építhetett volna ki az Apple saját maga egy a Beatséhez hasonló, előfizetős zenei szolgáltatást?

Erre hadd válaszoljunk Tim szavaival ismét: "Eddy csapata építhetett volna egy előfizetéses szolgáltatást? Természetesen igen. Létrehozhattuk volna azt a 27 másik dolgot is amikért megvettünk 27 céget. Szerintünk nem hozhatsz létre mindent te magad. Mi a megfelelő embereket akarjuk."

Miért nem a Spotify vagy a Rdio?

Egyszerűen azért nem, mert Tim Cook szemében a Beats csinálta jól a dolgokat. Szerinte "ez az első előfizetéses alapú szolgáltatás ebben az iparban ami fején találta a szöget". Továbbá Tim szerint a Beats szolgáltatása olyan érzést kelt az emberekben, amelyet az Apple is szeretne elérni.

Iovine és Dre az Applenek fog dolgozni?

Pontosan. Ahogy erről már korábban is írtunk, Tim Cook is megerősítette, hogy a két zenei mogul teljes állásban fog vezetői pozíciót betölteni a cégnél.

Persze Iovine dolgozik majd az Interscopenál is, ugye?

Nem. A Billboard értesülései szerint John Janick váltja őt a cég élén, 25 év után.

Na de mit is fog csinálni pontosan Dre és Iovine?

Tartalom szolgáltatással kapcsolatos szerződéseket és a Beats Music Appleön belüli helyét koordinálhatják majd. Iovine és Dre valószínűleg Eddie Cue alatt fog majd dolgozni, aki az "Internet Services" részleg vezetője. Cue már régóta az Applenél van és ő a felel tartalmakkal kapcsolatos tárgyalásokért, de Iovine érkezésével egy nála is jobb tárgyaló érkezik.

De most komolyan....Dr. Dre a rapper fog dolgozni olyan figurákkal, mint Jony Ive?Nem kell féltenünk Compton gyermekét, be fog ő illeszkedni. Dr. Dre a gangsta rap nagyapjaként, hatalmas tisztelet és befolyást vívott ki magának, amelyet a zeneiparban remekül tud kamatoztatni. Továbbá amikor majd afro-amerikaiak milliói látják, ahogy Dre pózol az asztroszürke iPhonejával (https://twitter.com/tim/) igen komoly reklám értékkel bír. Mégpedig egy olyan közösségen belül, amelynek kétharmada inkább Androidot választ, mint iOS-t.

Mehetnek a levesbe a Beats Windows és Android appjai?

Brad Shaw a Financial Time munkatársa szerint (https://twitter.com/tim/) az üzlet leginkább csak a zenéről szól, szóval az említett appok támogatása megmarad az üzlet véglegesítése után is.

Dre miatt lehet majd füvezni ezentúl az Apple főhadiszálláson?

Nem, de az mindenesetre érdekes, hogy az ISI Group befektetői csoport munkatársa, Brian Marshall eljátszott az orvosi célból termesztett marihuána ültetvények cupertinói felbukkanásának gondolatával. Ez annak ellenére sem valószínű, hogy Dre leghíresebb albumának címe "The Chronic".

Forrás: www.cultofmac.com


Kommentek megjelenítése