Így csalnak Kínában az alkalmazásokkal!

Tech Hírek   |   2015.02.09 - 09:28   |   Írta: Pausch Rita   |   1193
09. feb Így csalnak Kínában az alkalmazásokkal!

Az app-ok között nagy a verseny a felhasználók kegyeiért. Ezt kihasználva jöttek létre Kínában az „app manipuláló farmok”.  

Bár meglehetősen furán hangzik ez a kifejezés, de Kínában ez egy abszolút felfutóban lévő üzletágat jelöl. Hogy mi a csoda ez? Ahogy az a kínai közösségi médiában elterjedt képen is látszik, ez egy olyan hely, aminek a fejlesztők azért fizetnek, hogy az alkalmazásaikat minél többen letöltsék.

Miért is akarná bárki ezt tenni? Miért jó az, hogy valaki csal a letöltésekkel? A válasz nagyon egyszerű. Minél többen töltenek le egy alkalmazást, annál előkelőbb helyre kerül a toplistákon, így még könnyebben találnak rá az újabb felhasználók, és még többen töltik le őket. Ez pedig már komolyabb pénzeket jelenthet a fejlesztőknek, vagy maga az alkalmazás, vagy az abban elhelyezett reklámok révén.

A kép egy olyan dolgozóról készült, aki egy ilyen farmon dolgozik, jelen esetben egyszerre vagy 100 darab iPhone 5c-n. A munkája abból áll, hogy letöltsön, feltelepítsen, majd uninstalláljon megadott alkalmazásokat újra és újra, folyamatosan előrébb tolva ezzel az App Store-ban a letöltési listán. Az, hogy mennyire nagyban tolják az egészet, nem csak a számtalan készülékből látható, hanem abból is, hogy a hölggyel szemben egy pontosan ilyen asztal sarkai fedezhetőek fel, vagyis nem egyedül csinálja egész nap. Letölt, telepít, majd leszed.   

A másik képen, amit a CultofMac szintén közzétett, pedig az látható, hogy mennyibe is kerül a fejlesztőknek az, hogy a különféle Apple app listákon előkelő helyre kerüljön az alkalmazásuk a fent leírt módszerrel. Ahhoz például, hogy egy alkalmazás az első helyre kerüljön az ingyenes alkalmazások között, körülbelül 11 200 dollárnyi összeget kell áldozni. Ahhoz pedig, hogy ott is maradjon, az heti 65 000 dollárnak megfelelő jüant kóstál.

appmanipulacio2

Kínában több helyen is vannak ilyen farmok, amit ugyan az Apple csöppet sem néz jó szemmel de, egyelőre mindenképpen jövedelmező üzlet ez, még akkor is, ha költséges beruházásokat igényel.

Forrás: CultofMac, Luke Dormehl


Kommentek megjelenítése