Tudod milyen megáztatni egy vízállónak mondott iPhone-t?

Tippek és trükkök   |   2018.05.31 - 21:08   |   Írta: H.A   |   7236
31. máj Tudod milyen megáztatni egy vízállónak mondott iPhone-t?

A beázás olyan, mint a rulett. Vagy bejön, vagy nem. Viszont gyártói gari, na az nincs rá.

Tavaly nyáron történt. A Pisti kiáltását hallottam magam mögött, aztán már röpültem is a Balatonba. Nagy röhögés volt. Én is röhögtem, mert harminc akárhány fokban kit érdekel, ha vizes lesz? Meg aztán az iPhone 7 Plus a zsebemben úgyis vízálló, nem? 

Az enyém ezek szerint annyira nem, mert innentől se kép, se hang. Pedig Fecó még a saját 7-esével vízalatti képeket is csinált. Ez az én szerencsém! Hiába raktam ki a napra száradni, hiába raktam rizsbe, semmi.

Másnap az első köröm abba a puccos boltba vezetett, ahol pár hónapja, egy MacBookkal együtt kápéra vettem a hetest. Az eladókislány széttárta a kezét és sajnálkozva közölte, hogy ez nem garis probléma és „sajnos ezzel a garanciális szerviz nem tud foglalkozni”, csak ha kifizetem a javítást. Hiába mondtam, hogy kis kezét csókolom, az nem ugyanaz, mikor a medencében szórakozok egy fél délután a telefonnal, mint, amikor beesek vele a vízbe. Azért azt bírni kéne, mert viszonylag gyorsan kikerült a vízből, ott valami gyári hiba lehet... Ez őt nem érdekelte, kicsit áztattam meg, vagy nagyon, egyre megy, az „Apple nem vállal garanciát a beázásokra”. Bevallom, itt elgondolkodtam erősen, hogy akkor bökje meg az Apple és veszek egy Samsungot, de azért szerettem én azt a telefont, és minden egyéb Apple cuccot is. Nem kell Android.

Viszont felhúztam magam annyira az ügyön, hogy hátraarc, mutatóujj. Nem a kislány tehetett róla, persze, de igazságtalannak éreztem, hogy nem kevés zsetonért nem vállalnak felelősséget egy IP67-es cuccért. Lenyugodtam. Majd délután a Zsolti ajánlott egy szervizt, ahol állítólag megcsinálják. Persze fizetni kell érte, de igazából eddigre már csak annyit akartam, hogy tudjak telefonálni, és lehetőleg ne kelljen újat vennem.

Ekkor vittem be az iSzerelés Üllői úti boltjába, Kispesten. Szép, nagy, nívós bolt, kényelmes fotelekkel. Az egyik sráctól, azon felül, hogy nagyon értelmesen elmagyarázott dolgokat, azt is megtudtam, hogy nem ritka baleset az enyém, még a „vízálló” szériánál sem. Bár mondta, hogy alapvetően gyorsan javítanak és a helyszínen is meg lehet várni az akkucserét, a kijelzőcserét, ilyesmiket, de a beázás az más sztori, úgyhogy egy napot bent kellett hagynom a telefont.

Viszont sikerült megmenteniük, és töredékéért annak, mintha újat kellett volna vennem. Tudtam, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy megfordultam náluk. Különösen, hogy új készülékeket is árulnak, kiegészítőket rogyásig. Hozzáértők, rendesek, még kávéval is megkínáltak.

Viszont megtudtam menet közben tőlük néhány dolgot, ami hasznos lehet másoknak is. Először is, hogy a házi praktikák s**rt sem érnek. Azt mondták, hogy a napra, vagy valami meleg helyre kitenni még veszélyes is az akkumulátor miatt. Örülhetek, hogy nem nyírta ki az akkuját. A rizsre mondták, hogy jó kaja csirke mellé, vagy rizottóba, de a készülékek belső víztelenítésére alkalmasabb az ultrahangos tisztítás. Már csak azért is, mert a rizst bevonó keményítőréteg beszáll a készülék belsejébe, további galibát okozva belül, és maguk a szemek is beragadhatnak a csatlakozókba.

Aztán kiderült extra infónak, hogy akinek nem „vízálló” iPhone-ja van (mint nekem – haha), vagyis az iPhone 7-nél korábbi modell, és egy vízi kaland után bekapcsol, az is jobb, ha rögtön kikapcsolja, és ezzel áramtalanítja a telefont, majd elindul egy közeli szervizbe. Ez azért kell, mert ilyenkor az alkatrészek feszültség alatt vannak, így az esetlegesen a szerkezetbe jutott folyadék nem okoz zárlatot, és kikapcsolva az elektrokémiai korrózió is megelőzhető. Az utóbbi az oka egyébként, hogy van, akinek úgy fest, megúszta a telefon a vizes kalandot, aztán pár hét múlva belülről felzabálja az alkatrészeket. 

Vagyis, jó tanács azoknak, akiknek szintén olyan hülye haverjai vannak, mint a Pisti, hogy ha megáztatják a telefonjukat, szépen kapcsolják ki rögtön, és vigyék el szervizbe szakszerűen kiszáríttatni. Például, ha jót akarnak, akkor az iSzerelésbe! 

Kiváncsi vagyok, hogy a Pisti iPhone X-e mennyire vízálló. Majd leteszteljük idén nyáron. Ha nem, akkor elküldöm őt is az iSzerelésbe...

Üdv mindenki, Gyuri

iSzerelés

1193 Budapest, Üllői út 264.

+36 30 820 2059

www.iszereles.hu

Nyitva:

H-P: 10:00-18:00

Szombat: 09:00-13:00

 


Kommentek megjelenítése