Régóta várt funkciókkal frissült a Final Cut Pro X

Apple Hírek   |   2018.11.19 - 20:39   |   Írta: SzavaRicsi   |   3365
19. nov Régóta várt funkciókkal frissült a Final Cut Pro X

Szuper frissítés érkezett az Apple videószerkesztő szoftveréhez!

Örvendhetnek a Final Cut Pro X felhasználói, hiszen egy pofás kis update-tel kedveskedett nekik az Apple a minap. A 10.4.4-es verziószámmal bevezetett újításokkal többek között a vágók számára új bővítmények váltak elérhetővé, lehetőség nyílt több videó sorozatos exportálására és érkezett egy beépített zajszűrő is.

Először is nézzük, hogy mire használhatók az új, úgynevezett „Munkafolyamat-bővítmények”. A Final Cutba mostantól könnyedén beépíthetők az olyan népszerű szolgáltatások, mint a Frame.io, a Shutterstock vagy a CatDV. Ezeknek hála a vágók a programon belül oszthatják meg a megrendelőkkel vagy partnerekkel a legújabb projektet, vagy vásárolhatnak a videókhoz szükséges stockokat. Az így beépülő modulok a Final Cut stílusával és megjelenésével érhetők el, vagyis a külsős alkalmazások ablakai nem ütnek majd el a vágóprogramtól. A Munkafolyamat-bővítmények az App Store-on keresztül tölthetők le, az Apple ígérete szerint pedig idővel egyre több szolgáltatás válhat elérhetővé egyenesen a Final Cuton keresztül.

Emellett a Final Cut Pro X legújabb változatában a színkorrekcióra és az exportálásra is ráfeküdtek a fejlesztők. A „Batch sharing” funkciónak köszönhetően mostantól több klipet is exportálhatunk egymás után, automatikusan, sőt. Akár több kijelölt videórészlet publikálását is rábízhatjuk mostantól a Final Cutra, ami addig nem áll le, amíg az összes videóval nem végzett. A színkorrekcióhoz érkezett egy „Comparsion Viewer” ablak, amelyben munka közben hasonlíthatjuk össze az éppen színezett snittet egy másikkal, hogy a lehető legközelebb hozzuk egymáshoz a különböző felvételek színvilágát. Mindkét funkciót nagyon várták már a profi felhasználók, a Final Cut fejlesztői pedig végre elhozták, amit a nép kért.

Érkezett még egy új, zajszűrő filter is, amellyel hatékonyan javíthatunk a gyenge fényviszonyok mellett rögzített videókon. Igaz, a kiégett pixelek eltűntetése egy igen hardverigényes folyamat, így a közepes és erős szintű zajszűrés még a bivalyerős Maceken is hosszú percekbe telhet.

A népszerű vágóprogram mellett a Motion is bővült néhány új funkcióval. Hozzáadták például a Final Cut Pro X színkorrekciós eszközeit a Motionhöz, így elérhetővé vált például a „Curves”, „Hue/Saturation” vagy a LUT-ok. Mindez annak érdekében, hogy a grafikákat is a legmegfelelőbb színekre szerkeszthessük. Emellett érkezett egy új effekt is, amivel egy szempillantás alatt képregény stílusúvá változtathatjuk a videóinkat, illetve egy „kisbolygó filter”, amellyel gömb alakú animációvá formálhatjuk a 360 fokos videókat. Utóbbi természetesen keyframe-ezhető, vagyis szabadon játszhatunk ezzel az effekttel is.

A Compressort is kikupálták egy kicsit, hiszen mostantól egy új, 64 bites motor dübörög a kódolószoftver belsejében. Aggodalomra emiatt semmi ok, hiszen az egyedüli észrevehető változás csupán az lehet, hogy a nagy felbontású, magas képfrissítésű videók gyorsabban exportálódnak, mint eddig. A program továbbra is ugyanúgy kezeli majd a régebbi kodekeket, vagyis a szerkesztők továbbra is dolgozhatnak a régebb óta megszokott megoldásokkal.

Forrás: AppleRider

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése