Egy új formátumot és fejlesztett zárt feliratozást hoz a Final Cut Pro X legújabb frissítése

Apple Hírek   |   2018.04.05 - 20:45   |   Írta: SzavaRicsi   |   1890
05. ápr Egy új formátumot és fejlesztett zárt feliratozást hoz a Final Cut Pro X legújabb frissítése

A Final Cut Pro X még fejlettebbé válik az új ProRes RAW formátummal, és a zárt feliratozó funkcióval

Az Apple egy új frissítést mutatott be a Final Cut Pro X-hez, a méltán népszerű professzionális videóvágó szoftveréhez. A 10.4.1-es verzióban bemutatkozik a ProRes RAW formátum és egy fejlesztett feliratozó funkció.

ProRes RAW - egy új formátum az Apple-től

A ProRes RAW egy teljesen új formátum az Apple-től, amely ötvözi a RAW minőségbeli előnyeit a ProRes nyújtotta teljesítménybeliekkel. Ennek segítségével a szerkesztők mostantól sokkal nagyobb mozgásteret kapnak a színkorrekció területén, köszönhetően annak, hogy a ProRes RAW közvetlenül a kamera szenzorja által rögzített nyers adatokkal dolgozik. A MacOS-re optimalizált programnak köszönhetően pedig a szerkesztők valós időben, a legjobb minőségben játszhatják le a 4K ProRes RAW videókat, renderelés nélkül a MacBook Pro és iMac gépeken. Az új formátumban mentett fájlok ráadásul kevesebb helyet is foglalnak a ProRes 4444-ben szerkesztetteknél, így helykihasználás szempontjából is kézenfekvőbb lehet az előbbit használni.

Az új formátum hamarosan megjelenik az Atomos Sumo 19 és Shogun Inferno rekordereken, később pedig a DJI Inspire 2 drón és a Zenmuse X7 Super 35mm-es kamerák is képesek lesznek a ProRes RAW felvételek készítésére.

Zárt feliratozás (Closed Captioning) támogatás a Final Cut Pro X-ben

A „zárt feliratokban”, azaz Closed Captioningben is fejlődött a Final Cut Pro X. Ahogyan az efféle feliratozás egyre elterjettebb a filmek és az internetes videók világában, az Apple felkészítette a legfejlettebb vágószoftverét, hogy a szerkesztőknek ne kelljen harmadik féltől megvásárolt plug-inekre támaszkodniuk. A felhasználók importálhatják a már meglévő feliratokat, illetve a programon belül egy teljesen újat is elkezdhetnek megírni. A szövegek megjelennek az előnézeti képen, és a szokásos módon kapcsolhatóak klippekhez illetve hangfájlokhoz, hogy mozgatás esetén ne csúszhasson el a felirat a hangtól. A szövegek külalakját (szín, rendezés, pozíció) egy teljesen új menüpontban szerkeszthetjük majd, ráadásul lehetőség lesz több nyelvben is feliratot csatolni a videókhoz. A megosztás menüben ugyanúgy feltölthetőek lesznek a feliratozott videók a YouTube-ra és a Vimeóra, mint eddig.

A Motion 5.4.1 is megkapja a ProRes RAW támogatást, így az ebben a programban dolgozó felhasználók is egyszerre élvezhetik ki a ProRes és a RAW felvételek előnyeit. A Compressor 4.4.1 a zárt feliratozáshoz kap támogatást, így a tömörítőprogramban is szerkeszthetőek lesznek a szövegek. 

Forrás: AppleRider / Apple


Kommentek megjelenítése