Valójában mekkora az új iPhone X kijelzője?

Apple Hírek   |   2017.09.15 - 12:36   |   Írta: L Ferenc   |   8000
15. szept Valójában mekkora az új iPhone X kijelzője?

Talán nem gondolnánk, de a címben feltett kérdésre nem is olyan egyszerű a válasz.

Amíg az összes telefonnak egymáshoz nagyon hasonló, leginkább 16:9-es képarányú kijelzője volt, az egyes készülékek kijelzőméretét nagyon könnyen, egyszerűen a colban megadott képátlók alapján össze lehetett hasonlítani. Mostanság azonban egyre több az egzotikus képarányú készülék, ami megnehezíti a dolgunkat.

Nem árt tudni, hogy például egy 5,5 colos és 18:9-es colos kijelzőnek körülbelül akkora a felülete, mint egy 5,3 colos és 16:9-es panelnek. És persze az sem mindegy, hogy milyen tartalmat fogyasztunk az adott kijelzőn, mert emiatt jelentősen módosulhat a kijelzőn éppen használt aktív felület nagysága. 

A néhány napja debütált iPhone X esetében továbbá az is bekavar a számításokba, hogy az 5,8 colos és 19,5:9-es képarányú Super Retina Display tetejéből ugyebár ki van vágva egy darab, ezenkívül pedig a sarkok is le vannak kerekítve. Ha a fenti csonkított csíkot kihagyjuk a számításból, akkor már csak 18,5:9-es, vagyis Samsung Galaxy S8 jellegű képarányt kapunk, ami ezúttal 5,56 colos (S8: 5,8 col). 

Ha pedig ezen a felületen egy átlagos 16:9-es YouTube videót nézünk, akkor annak a képátlója kevesebb mint 5 col. Egész konkrétan 4,96 col. Ezzel szemben ugyanez a videó egy iPhone 8 Pluson, vagy iPhone 7 Pluson 5,5 colos felületen terpeszkedik.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése