iOS 11: Minden, amiről nem volt szó a WWDC-n

Apple Hírek   |   2017.06.06 - 20:56   |   Írta: Zakariás Zsombor   |   3237
06. jún iOS 11: Minden, amiről nem volt szó a WWDC-n

A tegnapi WWDC-n bár a legújabb iOS-ról esett a legtöbb szó, maga az előadás kissé kesze-kusza volt, valamint sok mindent nem mondtak el a rendszerről.

Most pedig ezeket a hiányosságokat szeretném eloszlatni, hogy maradéktalanul mindent megtudhassatok az iOS 11 újdonságainak listájáról, ami ugyan véges, de mégis a legjobb fícsőröket titkolták el előlünk, kíváncsi felhasználók elől.

Vezérlőközpont

A legszembetűnőbb változáson a Vezérlőközpont esett át, ami így immár kis csempékből áll, egymástól mondhatni függetlenül. Nem is kevés ideig demózták még ezt a kis szösszenetet is, csak épp azt felejtették el közölni velünk, hogy végre személyre szabható lett. Na persze nem elvetemült módon, csak néhány új ikont adhatunk hozzá. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a későbbiekben harmadik féltől származó alkalmazások ikonjai is kerülhetnek-e majd ide.

 

Képernyőfelvétel

A vezérlőközponttal kapcsolatban még egy olyan apróságot nem említettek meg, hogy csak itt lesz elérhető a Youtuberek által évek óta remélt Screen Recording is. Persze ez nem csak nekik kedvez, az átlag felhasználóknak is biztos jól jön majd egyszer-kétszer. Itt egyébként még van egy olyan gomb is, amihez még nem rendeltek funkciót, ez az úgynevezett Guided Access, ami igen rejtélyesen hangzik. Nekem első blikkre egy több felhasználós rendszert juttat az eszembe. Hátha igazam lesz.

 

Alkalmazásváltó

Viszont, amit nem is csoda, hogy nem mondtak el - valószínűleg nem is merték -, hogy az alkalmazásváltót mondhatni teljesen szétbarmolták. Remélem később mindez csak egy rakás bugnak tudható majd be, ami valamilyen véletlen folytán azonos időben, azonos helyen jelent meg.

Így, hogy nem látjuk a fő képernyőt, a főgombot kell megnyomjuk ahhoz, hogy kiléphessünk az app váltóból. További érdekesség, hogy az egész 3D Touch-os alkalmazásváltást eltűntették úgy, ahogy volt. Nagyon-nagyon remélem, sőt, melegen ajánlom nekik, hogy ezt nagyon gyorsan csinálják vissza!

 

iMessage

Nem olyan nagy durranás viszont annál látványosabb, az iMessage 2 új teljes kijelzős üzenet effektje. Ezen kívül sajnos most nem sok változáson esett át az Apple üzenetküldő alkalmazása.

 

 

Siri

Siriről is igen sok szó esett a Keynoton - de tényleg, nagyon sok -, csak épp azt nem mondták el, hogy ezentúl nem csak szóban tudjuk megkérni rá, hogy intézzen el nekünk pár dolgot, hanem le is írhatjuk neki; s ezt a beállításokban tudjuk külön kiválasztani. Ez egy régóta várt kis kiegészítés volt Sirihez, aminek én mondjuk az ég világon semmi értelmét nem látom. Sokkal gyorsabban beállítom magamnak az ébresztőt, vagy megnézem az időjárást, mint ahogy azt legépelném Sirinek, nem?

 

Egykezes billentyűzet használat

És amire én személy szerint már oly régóta várok, az az egykezes billentyűzet. Igen, nem lesz szükség többé arra, hogy a kezünket kicsavarva gépeljünk, ha éppen nem szabad a másik kezünk! Kicsit bugos még ez is, de a használata már most a béta során is fantasztikus.

 

Eltűnt a hangerőszabályzó effekt

Ezen kívül a sokat szidott hangerőszabályzó effektet is eltüntette az Apple, hogy egy pillanatra se takarhasson el semmi fontosat. Jelenleg nem jelenik meg semmi helyette, de ez gondolom a későbbiekben változni fog. Ezzel egyetemben megváltoztatták az egész média lejátszó kinézetét is, és itt sem fog már többet minket zavarni semmi sem a videó nézésben, olyan parányi lett minden.

 

Segélyhívás funkció

Néha már belekerült a rendszerbe, de mindig ki is vették, most viszont véglegesen belepakolták az iOS-ba is a watchOS után a segélyhívás funkciót, ami alkalomadtán nagyon hasznos lehet, persze adja az ég, hogy senkinek ne legyen rá szüksége. Ha mégis, csak gyorsan egymás után ötször meg kell nyomni a bekapcsoló gombot és már telefonálhatunk is segítségért.

 

Tönkrement a bekapcsoló gombod? Itt a megoldás!

Ha esetleg tönkrement volna a bekapcsoló gombunk, akkor már egyszerűbb módja is van a telefon kikapcsolásának. A Beállításokon belül, az Általános menüpont legalján helyet kapott egy kis kikapcsoló gomb, ami azonnal feldobja a kikapcsoló csuszkát.

 

Lehetséges Dark Mode?

És a legvégére egy kis érdekesség: ugyan nem kaptunk Dark Mode-ot és az Apple egy szót sem ejtett a lehetséges érkezéséről, most mégis úgy tűnik, hogy dolgoznak az ügyön. A Beállításokon belül ugyanis megjelent, egy úgynevezett Smart Invert kapcsoló. Bizonyára mindenki ismeri az eddigi színinvertálás funkciót, ez viszont annyiban mondható okosnak, hogy mindent, amit az ő megítélése szerint nem kéne invertálnia, eredeti állapotában hagyja. Ilyenek például a képek és ikonok.

Persze sok mindenen átrágtuk most magunkat, annak a lehetőségét mégis fenntartom, hogy valami kimaradt esetleg, vagy később kerül majd bele a rendszerbe. Nekem kissé az az érzésem ezzel az iOS 11-gyel kapcsolatban, hogy még közel sincs kész. Valószínűleg az iPhone 8 bemutatásakor rántják majd le a leplet az összes funkcióról, amiket most jobbnak láttak eltitkolni, nehogy rájöhessünk mit is terveznek a nagy szeptemberi bemutatóra.

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése