iOS 10 újdonságok

Apple Hírek   |   2016.06.14 - 12:18   |   Írta: Pausch Rita   |   16539
14. jún iOS 10 újdonságok

A WWDC16 keynote-on bemutatott legújabb iOS verzió ezeket az új funkciókat tartogatja.

Az Apple bemutatón Craig Federigni azt mondta, hogy „ez a valaha volt legnagyobb iOS bemutató”. Ezzel azt hiszem, sokan tudnánk vitatkozni, de persze megszokhattuk már, hogy a keynote-ok kötelező eleme, hogy legalább egyszer, de inkább többször is elhangzik a legnagyobb, legszebb, legjobb, legszuperebb jelző…

A fejlesztők számára már elérhető iOS 10 (béta) valóban tartogat újdonságokat, bár az igazán nagy fejlesztéseknek most leginkább a tinik örülhetnek. Nézzük mi is történt a mobil operációs rendszerrel!

Zárolt képernyő - Rich notifications

Megújult funkciókkal jelentkezik a zárolt képernyő. Az új „raise to wake” (magyarul nagyjából „emeld fel az ébredéshez”) funkciónak hála, ha megmozdítjuk a készüléket, akkor megjelennek a kijelzőn a különféle jelzések és értesítések. Nem kell nyomogatni, elég csak felemelni. Maguk az értesítések is megújult külsővel láthatóak, valamint és ez a nagyobb dolog, sokkal gyorsabb interakcióra van mód a 3D Touch továbbfejlesztésének hála. Így könnyedén lehet reagálni az üzenetekre, e-mailekre, bármilyen értesítésre, ami ránk várakozik.

3D Touch még több, még jobb

Az appokhoz a 3D Touch-nak és a widgeteknek hála sokkal egyszerűbben férhetünk hozzá. Például bizonyos értesítéseknél nem kell külön belépegetnünk az alkalmazásokba, hanem ott helyben is intézhetjük, amit akarunk.

Elrejthető gyári alkalmazások

Végre, eljött a várva várt pillanat! Ja, vagy mégsem. A felesleges, sohasem használt gyári appokat teljesen kitörölni ugyan még mindig nem lehet, de legalább már nem lesznek útban és nem kell majd mappákat kerülgetni, amikben elrejthetjük őket, ugyanis az ikonokat lényegében letörölhetjük. Mivel a gyári alkalmazások összesen 150 MB-nyi helyet foglalnak a rendszerben, így egyébként sem tudnánk nagy helyfelszabadítást végezni, ha nem csak esztétikailag, hanem teljesen törölhetnénk őket.       

Újdonságok az Üzenetekben

A legmeglepőbb változásokon talán az iOS üzenőalkalmazása esett át. Nem várt és nem is remélt funkciók érkeztek az Üzenetekbe. Feltehetően az Apple a legfiatalabb felhasználóknak szeretett volna kedveskedni a rengeteg csinnadrattával, amikre az app lehetőséget nyújt majd. Ugyan nincs arról szó, hogy mostantól mindenkinek kötelező jelleggel majd csillámos betűkkel kell írni, de a lényeg az, hogy az üzenetküldés sokkal tesreszabhatóbbá válik. Akár háromszor nagyobb emojik, emojikkal helyettesíthető szavak (prediktív emoji bevitel, vagy, ahogy nevezik emojify), a mondatok fizikai kiemelése, különféle animációk, matricák a képekre, szerkeszthető képek, üzenetben kézírás, rajzolás, animált háttérképek, stb. Sőt, még az Apple Music-ot is integrálták, így lehet egymásnak zenéket vagy videókat küldözgetni üzengetés közben. Mondjuk, a szintén frissen bekerült Rich links funkció tényleg hasznos lehet. A segítségével az üzenetben átküldött linkek tartalmáról előnézetet kapunk.

Ráadásul most már lehetőség lesz a még egyedibb üzenetküldéshez különféle harmadik féltől származó iMessage appok használatára is, aminek a fejlesztők is feltehetőleg nagyon örültek. Ugyanakkor az alkalmazásnak, a pletykákkal ellentétben, nem érkezett meg az androidosok számára is elérhető verziója.

Új billentyűhang

A fejlesztők közül már most jelezték páran, hogy a gépeléshez új hang érkezett és egyelőre nem túl elégedettek vele. A Twiterre valaki videót is készített róla és valóban elég idegesítő hangnak tűnik.

Egyedi olvasási értesítések

Az iOS 10 már lehetőség ad arra, hogy akár személyre, akár párbeszédre szabható a beállítás az olvasási nyugták küldéséről.

Újdonság a fotóknál

Érkezik arc- és tárgyfelismerés a Fotók alkalmazásba, ami a képek egészen új rendezési lehetőségeit tartogatja. Akár a felhasználó különösebb beavatkozása nélkül is. Egy új fül (Memories) is lesz az új funkciónak, hogy a képeket egy-egy élménytárba lehessen rendezni.

Új ébresztő funkció

Az Óra alkalmazásba egy újabb fül kerül egyelőre angolul „Bedtime” elnevezéssel. Ez az újdonság segíti majd a felhasználót abban, hogy ne csak ugyanakkor ébredjen, de ugyanakkor feküdjön is le. Vagyis a készülékünk nem csak ébreszt, de hangjelzéssel is fektet. Plusz egy tracker funkció is társul mindehhez, mert követi, hogy hány órát alszunk és egy alvás analízist is készít.

Tárhely optimalizálás a zenéknél

Ha kevés a hely a készüléken, immár beállítható lesz, hogy a ritkán, vagy egyáltalán nem hallgatott zenéket a rendszer törölje és ezzel is helyet szabadítson fel.

+1 Még tökéletesebb átjárhatóság az eszközök között

Ez nem csak az iOS-t érinti, hanem a frissen átnevezett macOS rendszert is. Aki több készülékkel rendelkezik, azoknak örömhír, hogy érkezik egy intelligens vágólap funkció, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó szöveget vagy képet könnyedén átmásoljon egyik eszközről a másikra.  

Így a végére szomorú hír is maradt. Az iOS 10 sajnos nem lesz elérhető minden olyan eszközre, amire az iOS 9 még igen. Az iPhone 4s és az iPad 2 már nem lesz alkalmas a rendszerfrissítésre.

 

Az iOS 10 fejlesztői béta már most letölthető a fejlesztők számára, a publikus béta júliusban válik elérhetővé, a nagyérdemű számára pedig szeptemberben.

Forrás: Macrumors, Verge

Kapcsolódó cikk: 
iOS 10 béta első videó
WWDC 2016 élő közvetítés a HasználtAlmán

SaveSave


Kommentek megjelenítése