Válasz az FBI-tól az Almának, szeretettel

Apple Hírek   |   2016.02.23 - 22:13   |   Írta: Pausch Rita   |   3651
23. feb Válasz az FBI-tól az Almának, szeretettel

Az Apple és az FBI között az utóbbi egy hétben kialakult állóháború újabb fejezetéhez érkezett.

Az FBI igazgatója, James Comey, szenvedélyes nyílt levelet tett közzé mintegy válaszul Tim Cook levelére. Az igazgató erősen hangsúlyozza, hogy nincs szó semmiféle precedensteremtésről, csak áldozatokról és igazságszolgáltatásról.

Comey kijelenti, őket csak az érdekli, hogy a nyomozásukhoz adatokat nyerjenek, lehetőleg minél gyorsabban és kifejezi az Ügynökség reményét, hogy talán a telefon tartalma több terroristához is elvezet.

A szenvedélyes hangnem, amit a levélben használ, sokkal inkább próbál az emberek érzéseire és hazaszeretetére hatni, mint komoly racionális érvekkel alátámasztani, hogy miért is nincs szó mindarról, amitől az Apple – és velük együtt több cég és szakértő is – tart.  

Nem sokkal később az Amerikai Igazságügyi Minisztériumból (Department of Justice / D.O.J) kiszivárgott, hogy egyébként további 12 iPhone várja, szépen csendben, hogy az Apple feltörje az FBI-nak.

Az ügy egyébként már ezt megelőzően is bonyolódott és nem csak azért, mert, aki csak tehette megszólalt vele kapcsolatban, hanem a véleményezőket nagyon meg is osztotta a téma. Míg az egyébként konkurens Google vezér, ha csak szolidan is, de az Apple mellé állt az ügyben, addig a másik konkurens vállalat, a Microsoft korábbi alapítója, Bill Gates, ellenkező véleményt fogalmazott meg. Persze Gates esetében nem csoda, hiszen a Microsoft 2003. óta kiadja a Windows forráskódot az oroszoknak az átláthatóság jegyében.
Zuckerberg a Mobil Világkongresszuson Barcelonában, ha óvatosabban is, de az Apple mellé állt.

A politikusok is felbolydultak. Az Apple elleni bojkottra szólított fel az elnökjelölt iparmágnás, Donald Trump. Arra kért mindenkit, hogy amíg az Apple nem teszi meg, amit az FBI kér tőle, addig átmenetileg mindenki váltson Samsungra. Érdekes kérés. Amúgy Trump szintén iPhone-t használ.

Közben az Államokban 50 városban is tiltakozást szerveznek az emberek, akik az Apple pártját fogják, ugyanis sokan egyetértenek abban, hogy ez most csak egy iPhone, de lehetne bárkié és követheti akárhány FBI, vagy akár kormányzati kérés, vagy aztán bármely ország kormányának kérése...

Vajon mi lesz ebből még?

Forrás és kép2: Cult of Mac
Kép 1: Paramount Pictures/ The Untouchables (1987)
 

Kapcsolódó cikk: John McAfee ingyen is feltörné a terroristák iPhone-ját


Kommentek megjelenítése