19 millió dollár értékű kamu iPhone-t fogtak Kínában

Apple Hírek   |   2015.07.28 - 09:09   |   Írta: Zoltan C   |   1748
28. júl 19 millió dollár értékű kamu iPhone-t fogtak Kínában

Kína híres az olcsó utánzatokról, kezdetben a gazdaságuk robbanásszerű fejlődésének is ez volt az alapja. Az iparág a mai napig nem tűnt el nyomtalanul, de ez a mostani fogás igazán kirívó.

41000 darab hamis iPhone! Bizony, ennyit fogtak a pekingi rendőrök, akik a  finánc akció keretében nyomban le is tartóztattak kilenc embert - köztük egy házaspárt, akik a bűnbanda feje lehettek. A telefonok értéke 120 millió yüan körül van, ami durván 19,4 millió amerikai dollárt jelent.

A házaspár használt alkatrészeket és hamis, de Apple logóval feldíszített elemekből dolgozott, illetve dolgoztatott. Sok alkatrészt és Apple logót is Shenzhenből szereztek, ahol köztudottan hatalmas Apple összeszerelő komplexum van. Ha ez még nem volna elég kellemetlen, a munkások többségét is onnan toborozták, akiket hat darab gyártósoron dolgoztattak. Néhány kamu "fóni" még az Egyesült Államokba is elért! A vesztüket is pont ez okozta: Amerikában feltűnt, hogy hamisak a készülékek, így az ottani hatóságok értesítették kínai kolegáikat.

Végül álljon itt egy érdekes statisztika, mondjuk úgy tanulságként: a világon körülbelül 1,7 milliárd dolláros üzlet a hamisítás évente, amiből egyedül Kína tesz zsebre 70%-ot.

Forrás: fortune.com


Kommentek megjelenítése