Donut County・Tesztlabor

Alkalmazások - Játékok   |   2019.03.01 - 11:03   |   Írta: Ca$h   |   2159
01. márc Donut County・Tesztlabor

Egy finom fánk estére?

Created by Ben Esposito, úgy van ez írva, mintha tudnom kéne hogy ki is ez az ember. Egy dologban biztos vagyok, mostantól fogva megjegyeztem a nevét és a biztonság kedvéért kőbe is vésem, nehogy valaha is elfelejtsem. A Donut Conty egy rendkívül egyedi hangulattal, látványvilággal, kreativitással ellátott logikai játék, minden mosómaci rajongónak kötelező darab, kivéve ha rosszkedvű akarsz maradni és/vagy semmiképpen sem szeretnél nevetni egy jót.

A játékot egy igencsak trendi beszélgetéssel kezdjük, Mira a tinédzser kislány és BK a legjobb haverja aki mellesleg egy mosómaci, telefonon chatelnek egymással. A beszélgetést magát nem tudjuk irányítani, de kedvünkre küldözgethetünk kacsa emojikat, amit egyébként minden hasonló üzengetés közben megtehetünk. Már magából a témából és a kettő barát között zajló szájkaratéból is kiderül, hogy ez egy nagyon pihentagyú játék lesz, de ekkor még nem tudjuk, még csak nem is sejthetjük, hogy milyen zseniális ötlet kerekedik ebből.

BK ugyanis TrashKingnek, a környéket uraló mosómaci vállalkozónak dolgozik, a feladatköre lyukkezelés, pontosabban fogalmazva, az hogy a környéken mindenhonnan begyűjtse a szemetet. A megoldás nagyon egyszerű, távolsági irányítással ezt a lyukat minden szemét alá vezetve, szépen módszeresen hagyjuk, hogy azok leessenek, azt hogy hova zuhannak és hogy mi fog velük történni senki se tudja (egyelőre), egy dolog viszont már az első pályán kiderül; a lyuk minden egyes lepottyantott tárgy után egyre nagyobbra nő, minél nagyobb, annál nagyobb dolgok tudnak beleesni, és minél nagyobb dolgok esnek bele annál nagyobbra és nagyobbra nő. Egyes pályákon ez a lyuk már olyan röhejesen hatalmas, hogy egész hegyek pottyannak bele, a fizika amit építettek a játékba meg zseniálisan vicces, mert minden valahogy olyan súlytalan, mintha éppen hungarocellből lenne. A lepottyanó dolgok lehetnek bármik, egészen az apó eldobott szeméttől kezdve a hegyeken át napozóágyon pihengető krokodilig. Senki nem menekül, senki nem csinál semmit (pár speciális esettől eltérően, de ez legyen csak meglepetés) pontosan ezért olyan nagyon de nagyon vicces az egész szitu.

Idővel kilencszázkilencvenkilenc lábbal a föld alatt, egy helyen összpontosul minden barátunk és egy tábortűz mellett megvitatjuk, hogy milyen fura dolgokon is estek át az elmúlt napokban. Ilyenkor rekeszizmot szaggatóan vicces párbeszédeknek lehetünk szem és fültanúi, vigyázat aki a fárasztó poénokat nem bírja (lásd Csupasz Pisztoly és társai) azok lehet csalódni fognak. Az egész helyzet annyira abszurd, hogy arra szavak nincsenek. De csak bele kell gondolni a történtekbe, 999 láb mélységben, egy tábortűz mellett mindenfelé állat arról beszélget hogyan pottyantak ide a mélységbe és nem értik miért is történt ez az egész. Ilyenkor gyakorlatilag egy Agatha Christie regényt meghazudtoló nyomozás veszi kezdetét és a gyanúsított valahogy mindig BK a mosómaci, aki eleinte hősiesen kerüli ezt a komolyabb bizonyíték nélküli vádaskodást, de arra hamar rájön mindenki, hogy a dolgok akkor kezdenek el potyogni a mélységbe, amikor valaki megéhezik egy kis fánkra és rendel pár darabot a Donut County Kft.-től. Idővel már BK sem tagad, beismeri bűneit, de később kiderül, hogy ő is csak egy pénzéhes mamutcég áldozata, egy apró láncszem a gépezetben. Ezek után jöhet is egy epikus Boss Fight, majd már vége is van a játéknak. Ekkor jön egy igencsak komoly WTF pillanat! Ennyi volt? Tényleg nincs tovább?

Hát igen, sajnos a Donut County egyrészt nem egy túl hosszú játék, másrészt meg annyira élvezetes, hogy ez a rövid idő is fele annyinak tűnik. Szerencsére a pályák bármikor végigjátszhatóak újra, illetve lesz benne bőven gyűjtögetnivaló is, mire perfekt megcsináljuk az összes szintet azért valamivel ki fog tolódni a játékidő. Arról eddig még nem írtam, hogy a titokzatos lyuk amit irányítunk, különleges képességekkel is bírhat. Azon kívül hogy a vele járó fizika zseniálisan reális, nem csak lezuhanni tudnak belé a dolgok. Történetesen ha tűz kerül a lyukba, akkor el kezd füstölögni és megfelelő körülmények között vulkánszerű tüzet is tud okádni magából, ezzel felgyújtva a felette lévő dolgokat. Egy idő után BK továbbfejleszti a lyukat, aminek lesz egy különleges katapult képessége is, ez azt jelenti, hogy az utolsó belé esett cuccot ki tudjuk köpni magunkból. Ezekre és még számos másik képességre, mondanom sem kell, hogy nagy szükségünk lesz egy-egy pálya továbbjutásához. Tapasztaljuk ki őket, nem túl bonyolult egyik sem, a játék nem igényel túl nagy intelligenciát, inkább csak szórakoztat.

Már többször is írtuk nektek, hogy rovatunk az Appstore játék részlegének a „New games we like” választékából válogat, szóval az esetek többségében eleve jó játékokat szoktunk nektek letesztelni. Időnként viszont belefut az ember igazi gyöngyszemekbe. Ez a cím pontosan ilyen, rövid, velős, de annál élvezetesebb, különleges, nagyon vicces, egy igazi ékszer a jelenlegi játékvilágban. Persze ha valaki nagyon nem bírja a fáradt poénokat akkor lehet meg fogja bánni azt az öt dolláros árcédulát, de mindenki másnak bátran merem ajánlani, mert a készítő megérdemli. Mosómaci rajongóknak viszont kifejezetten kötelező darab. Egy dolog biztos, Ben Esposito vagy közelről ismeri ezeket az ultracukee rosszcsont állatokat, vagy neki is van otthon egy, vagy éppenséggel csak pokollá tették az életét a folyamatos garázdálkodásukkal (mert ugye állandóan túrják esténként a szemetet). De a szarkasztikus megközelítés, ahogy mindezt prezentálja felénk és humort csinál belőle, ráadásul mindezt egy élvezetes, szórakoztató és nagyon humoros játékon keresztül, szóval szerintem ez egy kimagasló teljesítmény. Bravo Ben, csak így tovább, most már biztosan emlékezni fogok a nevedre!

Szerintünk: 4/5

 

 

A játék 4.99$-ért letölthető az iTunes áruházból.


Kommentek megjelenítése