The Room: Old Sins・Tesztlabor

Alkalmazások - Játékok   |   2018.02.09 - 08:59   |   Írta: Ca$h   |   4130
09. feb The Room: Old Sins・Tesztlabor

2012-ben forradalmi dolog történt az Appstore-ban.

A Fireproof Games kiadta a Room első részét, ami pillanatok alatt berobbant a köztudatba mint minden idők legjobb iOS kalandjátéka. Aztán persze jött egyik folytatás a másik után, a sorozat trilógiára bővült, az Androidos emberkéket se lehetett kihagyni a bizniszből, mindez már történelem, de tény, hogy ezt a hihetetlenül magas színvonalat és minőséget még senkinek sem sikerült azóta megugrani.

A 2015-ös harmadik rész után mindenki azt hitte vége lesz a sorozatnak, de hogy is gondolhattuk ezt, hiszen ami ennyire sikeres annak manapság nem lehet csak úgy vége. Aki esetlegesen nem tudná (ők járnak most a legjobban, az érzés amikor egymás után mind a négy részt lejátszod … priceless) a Room sorozat H.P.Lovecraft történeteire és az ő általa teremtett atmoszférára épül, ez egy ő általa megihletett logikai kalandjáték. Lényege minden esetben az, hogy ott vagyunk egy szobában, előttünk valami doboz vagy model, vagy szekrény, asztal, bármi ami tele van kapcsolókkal, ajtókkal, egymásból kinyíló soha véget nem érő titkokkal és rejtélyekkel, közben üzeneteket, leveleket, naplókat olvasgatunk, körvonalazódik valami sejtelmes, titokzatos háttértörténet. Majd a végén valami csúnya dolog történik és mi persze nem értünk semmit, sokkal inkább csak érzünk, de mindeközben piszkosul jól szórakoztunk.

A szoba sorozat atmoszférája semmihez sem fogható, hihetetlen nyugalom vesz minket körül, mégis szinte tapintható a feszültség, nem tudom hogy csinálták a készítők, de szinte érezzük azt a belülről fakadó rettegést amit a játék főszereplője érezhet, miközben ott van egy sötét szobában és az életéért küzdve próbál megfejteni valami elképesztő rejtvényt. Az eddigi részekben egyik szoba jött a másik után, mindegyik tartogatott valami hihetetlenül kreatív és látványos feladványt, jutalmunk az volt hogy tovább mehettünk a következő szobába. Ezúttal ez most másképpen lesz. Egy padláson találjuk magunkat, ahol egy hatalmas bababház található, ezen a házon kell megtalálnunk a továbbjutáshoz szükséges feladványokat, hogy végre kinyíljon az első szoba rajta. Ekkor felkapjuk a speciális lencsénket (Ismerős a többi részből?) aminek köszönhetően gyakorlatilag életnagyságban találhatjuk magunkat az adott szobán belül, egy világ a világon belül ahogyan az egyik levélben olvashatjuk.

A feladványok ezúttal rendkívül szerteágazóak és összetettek lesznek, ha találunk valami tárgyat, sose lehetünk biztosak benne, hogy azt az adott szobában tudjuk majd felhasználni, egyre több szobát kinyitunk ezzel egyre több lesz a lehetőségek száma. De szerencsére az Old Sins rendkívül logikusan és élvezhetően állít minket kihívások elé és ha esetlegesen bekapcsolva hagytuk a jól megszokott kérdőjeles segítséget, akkor némi angol tudás fejében garantáltan rá fogunk jönni mi a következő teendő. Ezekben a játékokban egyébként nem az a lényeg, hogy halálra szívassanak minket a készítők, hanem az atmoszféra, a hangulat, a levelek, az elképesztő látvány, kreativitás. Ez a játék tökéletes példája annak milyen fantasztikus dolgokra képes a kreatív emberi elme, ilyenkor bizony büszkék lehetünk arra, hogy ehhez a fajhoz tartozunk.

Összesen kilenc szobával fogunk találkozni a babaházon belül, amiket sorban teljesítve egy utolsó logikai feladvánnyal lesz dolgunk és már nézhetjük is a konklúziót, örömmel közlöm mindenkivel hogy valószínűleg egy új trilógia született meg ebben a részben, mert gyakorlatilag éppen hogy csak elindultak a történések. A játék egy olyan kellemes öt óra alatt teljesíthető, de ha kikapcsoljuk a segítséget, ez az idő simán a duplájára növekedhet, attól függ mennyire vagyunk gyakorlott kalandorok és persze mennyire jó az angolunk. Minden elfogulatlanság nélkül mondhatom, hogy megszületett az oldal első tíz pontos játéka. Ha tehetném többet is adnék rá, mert egészen egyszerűen hibátlan. Ez a negyedik rész a sorban, mégis képes volt egy csomó újítást hozni a formába, miközben maradt pontosan ugyanaz. Izgatottan várom a folytatást, remélem ezúttal nem kell éveket kibírni addig. Semmilyen körülmények között ne hagyd ki, ha eddig nem ismerted a játékot akkor ne ezzel, hanem az első résszel álljál neki az élménynek!

Szerintünk: 10/10

 

 

A játék 4.99$-ért letölthető az iTunes áruházból.


Kommentek megjelenítése