Jöhetnek az Optane SSD-k a MacBookokba?

Hardver Hírek   |   2016.03.12 - 23:17   |   Írta: Zoltan C   |   1120
12. márc Jöhetnek az Optane SSD-k a MacBookokba?

Tavaly nyáron jelentette be az Intel, a 3D Xpoint memória osztályt, amit igen hivalkodóan hatalmas előrelépésként harangoztak be. Elvileg ez a technológia ezerszer gyorsabb és tartósabb, mint a jelenlegi legmodernebb NAND Flash tárolás és adatsűrűsége tízszerese a számítógépekben használt DRAM chipekének.

Az Intel ígérete szerint az első 3D Xpoint (a cég szándéka szerint "crosspoint"-nak kell ejteni) termékeknek mostanában kell érkezniük. Méghozzá elsősorban az Intel Optane fantázianevű SSD-i formájában ‒ amik erősen felkelthetik az Apple érdeklődését. Elvileg a 3D Xpoint kompatibilis az NVMe SSD protokollal, ami jobb késleltetést és teljesítményt ígér, a régebbi AHCI  protokollal szemben.

Az Apple jelenlegi  Retina MacBookjai már az NVMe protokollt használják és a mostanság érkező Skylake Mac-eknek is támogatniuk kell szintén. Így már minden rendelkezésre áll az Optane SSD-k adoptáláshoz, ami szignifikáns különbséget jelente a most elterjedt SSD-khez képest. Cupertino mindig is elsők között volt az új Intel (és egyéb cégektől származó) technológiák adoptálásában. Jó példa erre az Intel Thunderboltja.

Persze az Optane SSD-kkel szerelt Mac-ek még nincsenek annyira közel, hiszen az új megoldás tömeggyártása jelenleg túl drága. Az idénre tervezett új Mac kínálat szinte biztosan még NAND Flash-t fog használni. Érdemes megjegyezni, hogy az Intelnél dolgoznak Optane memória DIMM-eken is.

Rosszmájúan jegyezzük meg, ismét itt egy remek lehetőség, egy jó borsos választható upgrade-re.

Forrás: macrumors.com


Kommentek megjelenítése