MWC 2016: üzemanyagcellás energia az iPhone-odnak

Hardver Hírek   |   2016.02.23 - 12:00   |   Írta: L Ferenc   |   2128
23. feb MWC 2016: üzemanyagcellás energia az iPhone-odnak

Az akkumulátorok helyét szépen lassan átvehetik az üzemanyagcellák.

Nincs is annál rosszabb, mint amikor hirtelen lemerül az okostelefonunk, és nincs nálunk a hálózati töltő, ráadásul még a táskánkban meglapuló power-banket is elfelejtettük feltölteni. Pontosan az ilyen és ehhez hasonló esetekben tehet remek szolgálatot a svéd MyFC által kifejlesztett Jaq, mely nem más, mint egy villámgyorsan cserélhető üzemanyagcellára épülő mobil töltőkészülék. 

A Jaq áll egyrészt egy műanyag házból, melybe bele lehet csúsztatni a tíz darab hidrogén üzemanyagcellát tartalmazó vékony kártyát, és amelynek az alsó részéből egy hagyományos töltőkábel lóg ki. A gyártó szerint egy kártya egy körülbelül 1800 mAh kapacitású akkumulátornak felel meg, és a töltést azonnal el is lehet felejteni, helyette csak újra kell cserélni a megfáradt kártyát. A MyFC azt tervezi, hogy a mobilszolgáltatókkal szövetkezve, előfizetéses rendszerben biztosítja majd az 5W kimenő teljesítményű üzemanyagcellás töltőt a felhasználók számára, akiknek egy-egy töltés mintegy 2 dollárba fog kerülni. 

A 180 gramm tömegű és mintegy 100 dolláros töltőkeretet a szolgáltatók ingyen biztosítják majd, a 40 gramm tömegű kártyákat pedig 100 százalékig újra kívánja haszosítani a gyártó. A Jaq első körben Svédországban érhető el, de hamarosan világszerte meg fog jelenni a boltokban, legalábbis a MyFC ebben bízik. Kérdésünkre a cég képviselője elmondta, hogy a közeljövőben magukban az okostelefonokban is meg kívánják honosítani a már hosszú ideje fejlesztés alatt álló technológiát.




Kommentek megjelenítése