Az idei csúcs androidos mobilok sem fogják még elérni az iPhone 6s szintjét?

Hardver Hírek   |   2016.02.11 - 17:55   |   Írta: Zoltan C   |   3608
11. feb Az idei csúcs androidos mobilok sem fogják még elérni az iPhone 6s szintjét?

Nem lehet elégszer mondani: RAM, magok száma és még a benchmark tesztek is csak az érem egyik oldala.

Jó dolgok ezek arra, hogy megbecsüljük az okostelefon képességeit, de nem helyettesíthetik a mindennapos használat közben szerzett tapasztalatokat. Na, de mégis, itt jön az igazán nagy csavar: a legfrissebb teszteredmények alapján, az idei csúcs androidos készülékeket hajtó Snapdragon chipset, talán még a tavalyi Apple A9-est sem veri meg ‒ ez található az iPhone 6s és 6s Pluszban.

Az Apple 2015-ös felhozatala talán sokakat meglepett, legalábbis hardver szempontból. Míg a riválsok, például HTC One M9 és Samsung Galaxy S6, quad-core, illetve octa-core processzorokkal érkeztek, addig az Apple "csak" egy kétmagos chipet villantott, 2 GB RAM-mal megtámogatva. A droidokban ketyegő GPU-kat és RAM méreteket már említeni sem kell, legyen elég annyi, hogy papíron erősebbek, mint egyesek asztali gépe. Mégis, tavaly az iPhone 6s lett a leggyorsabb okostelefon.

Ma már elérhetőek a Qualcomm legújabb Snapdragon chipjének benchmark eredményei, így jó képet kaphatunk az idei csúcs droidos vonal teljesítményéről. Mielőtt ebbe belemegyünk, érdemes pár dolgot lejegyeznünk.

Ezek ez eredmények egy teszt platformon hajtott Snapdragon 820-tól származnak, tehát nem egy hamarosan piacra kerülő, tényleges okostelefonból. Az eddigiekben ugyan mindig nagyon hasonló eredmények jöttek ki, miután a kész telefont is letesztelték, de persze sosem szabad megfeledkezni az aktuális készülékre történő optimalizálásról, vagy éppen annak hiányáról. Igaz, kedves droidosok?

Fontos továbbá megjegyezni, hogy ez a bizonyos teszt platform magában foglalt egy 1600x2560-as 6,2 inches kijelzőt, ami ‒ valljuk be ‒ igazán hatalmas. Mindez rengeteg meghajtásra váró pixelt jelent!

Most pedig jöjjön a lényeg: Úgy tűnik, a tavaly piacra dobott iPhone 6s és 6s Plus még mindig gyorsabb, mint a még ki sem jött idei csúcs droidok!

Itt vannak a Snapdragon 820 teszteredményei, köszönhetőn az Android Authority csapatának:

iPhone 6s és 6s Plus benchmark eredményeket itt és itt láthattok!

Természetesen jó pár eredményben jobb az új Snapdragon, mint az iPhone 6s és 6s Plus. Viszont néhány kulcsfontosságú, úgynevezett "onscreen" tesztben a 6s Plus megveri a Qualcomm legújabb üdvöskéjét. Ez egyrészt könnyen magyarázható az iPhone kisebb felbontásával ‒ így kevésbé dolgozik a processzor is ‒ viszont ez a gyakorlatban egy sokkal kifinomultabb, jobban hasító felhasználói élményt is jelent. Szerintünk ez az, ami igazán számít egy okoskészülékben.

Végezetül, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezek még csak egy chip eredményei, az hogy a kész telefonok hogyan muzsikálnak, megint egy másik kérdés.

Forrás: bgr.com


Kommentek megjelenítése