Mennyire rossz ötlet AirPods-t használni edzés közben? 2. rész

Apple Hírek   |   2023.08.03 - 08:47   |   Írta: Hidasi Ákos   |   4357
03. aug Mennyire rossz ötlet AirPods-t használni edzés közben? 2. rész

Összességében olyan 3,6 - nem jó, de nem is tragikus.

Az Apple ökoszisztémájába való belépés nem könnyű folyamat, ráadásul kimondottan drága mulatság. Ha azonban egyszer elhatároztad magad az Apple mellett, feltehetően soha többé nem fogsz Androidra váltani. Különösen igaz ez, ha már van MacBook-od, Apple Watch-od, iPhone-od és AirPods-od  is, vagyis az összes készüléked valamilyen Apple termék.

Nos, ezen a ponton érünk el a mai cikkünk igazi témájához. Ha ugyanis olyasvalaki kerül be az Apple ökoszisztémájába, aki mellette rendszeresen edz is, annak elsőre abszolút logikusnak és egyértelműnek tűnhet, hogy ezés közben is az Apple valamelyik vezetéknélküli fülhallgatóját használja. Ezzel kapcsolatban azonban felmerül a kérdés: jó-e az Apple AirPods az edzőteremben?

A kétrészes cikksorozatunk előző részében azt már megállapítottuk, hogy az Apple jelenlegi kínálatában az AirPods Pro a legjobb fülhallgató sportoláshoz, illetve érintettünk pár alapvető problémát, amire érdemes odafigyelni akkor, ha valaki az Apple fülhallgatóinak valamelyikét szeretné sportolás közbeni zenehallgatásra használni.

 

Az alapvető probléma az sima AirPods sportolás közbeni hordásával, hogy nem mindenkinek egyforma a füle, így az egyetlen mérettel rendelkező "sima" AirPods-ok esetében nagyobb az esélye annak, hogy a fülhallgatók kiesnek a füledből.

Ezzel azonban nem vagy egyedül, sok sportoló szembesült már ezzel a problémával, és több megoldás is létezik arra, hogy az AirPods ne essen ki sportolás közben:

 

  • Használj harmadik felek által erre a célra gyártott biztonsági kiegészítőket az AirPodshoz.
  • Győződj meg róla, hogy az általad viselt fejpánt vagy sapka nem nyomja a fülhallgatót.
  • Futás előtt biztonságosan helyezd be a fülhallgatót. Igazítsd úgy, hogy az szorosan illeszkedjen.
  • Ne viseld fejjel lefelé az Airpods-t.
  • Tarts szünetet, és töröld meg a füled és a fülhallgatót, ha túlságosan izzadsz sportolás közben.

 

Ami az AirPods mellett szól

Az Apple AirPods nem a tökéletes audiofil TWS fülhallgató, vannak ugyanis hasonló (vagy akár alacsonyabb) áron elérhető, más gyártók által forgalmazott alternatívák, amik elképesztő hangminőséget kínálnak. Azonban az átlagfelhasználó számára tökéletesen elég az a hangminőség, amit nyújt. Ez a különbség egyébként annyira kicsi, hogy sportolás közben szinte lehetetlen lenne észrevenni véleményem szerint. Néhány basszusrajongónak talán hiányozni fog az az extra dübörgés, amelyet más basszusnehéz fülhallgatók nyújanak, de ettől eltekintve a hang tiszta, élvezhető, és összességében csak jó hallgatni.

 

 

Ami az AirPods ellen szól

Lássuk be, az Apple termékek drágák, és sokan gondoltuk már, hogy "a jelenlegi benzinárak mellett kizárt, hogy megengedhetem magamnak, hogy 125.000 forintot költsek egy pár AirPods Pro-ra". Az azonban határozottan a fülhallgató mellett szól, hogy ha az árcédula ellenére veszel egy pár Airpods Pro-t, hosszú ideig nem kell aggódnod egy másik fülhallgató vagy fejhallgató beszerzése miatt. Továbbá, ha elvesztesz egy fülhallgatót vagy a tokjukat, könnyen beszerezhetsz hozzá cserealkatrészt, mivel az AirPods széles körben ismert és elérhető. (Ellentétben a több ezer más aránylag ismeretlen márkával.)

Ha a "sima" AirPods (harmadik generációs vagy régebbi) fülhallgatót használod, akkor lehet hogy gondot okoz számodra a fülhallgató tökéletes illeszkedése. Tapasztalatból tudom, hogy az én fülembe például tökéletesen illeszkednek az Apple sima fülhallgatói is, viszont nem egy ismerősöm panaszkodott arra hogy ugyanez a típus az ő fülét nyomta, vagy kiesett a füléből.  A szilikonhegyek hiánya pedig pont ezért akadályozhatja az edzést. Szerencsére használhatsz harmadik féltől származó kiegészítőket, hogy kényelmesebbé tedd az élményt, ha alapvetőleg nem illeszkedik pontosan a füledbe a fülhallgató. Viszont ha erre adnád a fejed, akkor mindenképp alapos kutatómunka után vásárolj csak kiegészítőt, nehogy rossz minőségű, vagy az egészségedre ártalmas terméket szerezz be.

Ha pedig az egészségnél tartunk: egy egy egészséges edzés során bizony előfordul, hogy jól leizzadunk. Az AirPods-ok viszont ellenben pár konkurens fülhallgatóval csak IPX4-es vízállósági minősítéssel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a fülhallgatók fröccsenésállók, de nem vízálók. Ez a minősítés elvileg biztosítja az edzőteremben az izzadság és a könnyű fröccsenések elleni védelmet a fülhallgató számára, azonban nem garantál teljes vízállóságot. Ez tehát azt jelenti, hogy ha futás közben pocsolyába esik, vagy az edzőteremben ráborul az italod, esetleg nagyobb esőben sportolnál kültéren, akkor a fülhallgató könnyedén meghibásodhat vagy tönkremehet.

Az pedig szintén egy újabb negatívum az AirPods kapcsán, hogy bár az AirPods-ok használhatóak Android készülékekkel, a legjobban akkor működnek, ha egy Apple készülékkel párosítod őket. Rengeteg funkcióról lemaradnál, ha Androidos telefonnal használnád az Apple fülhallgatóit. Néhány ezek közül:

 

  • Térhatású hang
  • Testreszabható dupla koppintás
  • Az AirPods akkumulátorának ellenőrzése
  • Automatikus fülfelismerés
  • Animációs képernyő
  • Gyorsabb Bluetooth-kapcsolat
  • Automatikus váltás az eszközök között

 

Szerencsére ezeken a funkciókon kívül az Airpods-t is pont úgy használhatod androidos telefonnal is, mint bármilyen  más fülhallgatót.

 

Összefoglalás

Persze, használhatod az AirPodsot edzéshez, de ez nem jelenti azt, hogy használnod is kell. Ahogy ebből a cikkből kiderült: Az AirPods, különösen a "sima" változat, nem a legideálisabb fejhallgató az edzőteremben vagy futás közben. Az Apple mindennapi viseletre tervezte a fülhallgatóit és erre is optimalizálta őket. Azonban ennek részeként ha csak hobbisportoló vagy, és nem edzel gyakran és nagyon intenzív körülmények közt, akkor akár ez a fülhallgató is megfelelő lehet.

 

 

Források: Soundgearlab


Kommentek megjelenítése