Rejtett Apple TV funkciók 1. rész

Apple Hírek   |   2022.12.27 - 00:44   |   Írta: Hidasi Ákos   |   8790
27. dec Rejtett Apple TV funkciók 1. rész

Hozd ki a maximumot az Apple Tv 4k készülékedből.

Az Apple TV 4K az egyik legjobb streaming-eszköz, ami jelenleg a piacon megtalálható. Olyannyira potens, hogy nagyobb összegben mernénk fogadni arra, hogy olyan dolgokra is képes, amikről egészen eddig nem is tudtál. Bár az Apple nagyon egyszerűvé teszi, hogy a vásárlás után csak kihúzzuk a készüléket a dobozból, és rögtön belevágjunk a filmek és tévéműsorok streamelésébe, az igazság az, hogy az Apple TV 4K ennél sokkal többre képes. Szerencsére nem csak az Apple-felhasználók számára állnak rendelkezésre az egyes funkciók, azonban ha igazán őszinték akarunk lenni, a legjobb élményt azok kapják, akik más Apple-eszközökkel is rendelkeznek.

Ebben a kétrészes cikkben ahhoz adunk néhány tippet, hogy hogyan tudod kihozni a maximumot ebből a készülékedből.

 

A megjelenés személyre szabása

Sötét üzemmód

Rajongsz a sötét módért a készülékeiden? Szerencsédre az Apple tvOS-en is beállíthatod a sötét módot. Nyomd meg a Beállítások ikont, majd navigálj az Általános > Megjelenés menüpontra. Ott választhatsz a Világos, a Sötét vagy az Automatikus módok közül. A Sötét kiválasztásával az Apple TV mindig sötét üzemmódban marad, míg ha az Automatikusat választod a nappali világosról éjszakára sötétre vált - akárcsak az iPhone-ok teszik.

 

A kezdőképernyő elrendezése

Most pedig játsszunk azzal, hogyan nézzen ki a kezdőképernyőd. Érdemes az alkalmazásokat a leggyakrabban használtak sorrendjében felülre rendezni. Az is előfordulhat, hogy törölni akarsz néhány alkalmazást, vagy mappákba rendezni bizonyos appokat.

 

Az alkalmazások áthelyezéséhez egyszerűen jelöld ki az áthelyezni kívánt alkalmazást, nyomd meg és tartsd lenyomva a „Select” gombot, amíg az alkalmazás rázkódni nem kezd. Ezután az iránygombokkal vagy a swipe pad-del mozgasd az alkalmazást a kívánt helyre, majd kattints ismét a „Select” gombra.

 

Egy fontos megjegyzés: gondosan válogasd meg, hogy pontosan melyik alkalmazásokat helyezed a felső sorba, mert a tvOS a felső sorban lévő alkalmazásokat használja, amikor olyan tartalmakat javasol, amelyeket esetleg meg szeretnél nézni - azonban nem minden alkalmazás működik egyformán. Emiatt lehet, hogy a Netflixet, az Amazon Prime Videót vagy a Hulut érdemes odatenned.

 

Az alkalmazások törlése vagy mappák létrehozása ugyanígy indul. Jelöld ki az alkalmazást, tartsd lenyomva, amíg el nem kezd rezegni, majd nyomd meg a lejátszás/szünet gombot. Ez további lehetőségeket jelenít meg, és ezen a ponton tudsz törölni egy-egy alkalmazást. Ha pedig mappát szeretnél létrehozni vagy egy alkalmazást egy mappába áthelyezni, akkor ezt is itt teheted meg. A mappák létrehozásához pedig adunk egy extra tippet is: egy-egy mappa indításához mindig olyan alkalmazást válassz, amely a kategóriájának mintapéldája. Használj például egy Apple Arcade játékalkalmazást, amikor játékmappát hozol létre. Így az Apple TV könnyebben felismeri a mappába kerülő alkalmazások közös jellemzőjét.

 

Up Next funkció

Az Up Next funkciót a kezdőképernyő legetetejére helyezheted, hogy könnyedén lásd az éppen következő tartalmakat. Így tehát nem kell belépned az Apple TV alkalmazásba ahhoz, hogy láthasd ezt az információt. Ehhez a funkcióhoz fontos, hogy az Apple TV alkalmazásnak legyen helye az alkalmazások felső sorában. Az appot a korábban bemutatott módon tudod ide elhelyezni. Ha ez már megvan, akkor lépj a Beállítások > Alkalmazások > TV menüpontra. Kattints a „top shelf” menüpontra, majd válaszd ki az "Up Next" pontot. Amikor visszatérsz a kezdőképernyőre, a javasolt tartalmak helyett az általad legutóbb nézett műsorokat fogod látni a kijelződ tetején.

 

 

Azt is beállíthatod, hogy mi kerüljön az Up Next részbe - nem kell olyan dolgoknak lenniük, amiket már elkezdtél nézni; olyan műsort is beállíthatsz, amit épp el szeretnél kezdeni. Ehhez csak nyomd meg hosszan a Kiválasztás gombot a megnézni kívánt sorozaton vagy filmen, és válaszd az „Add to Up Next” (Hozzáadás a következőhöz) lehetőséget.

 

Siri

Manuális vezérlés

Most pedig állítsuk be, hogyan működik a Siri távirányító. Talán már észrevetted, hogy az érintésvezérlésű kattintó gomb egy kicsit túlságosan érzékeny - vagy hogy a te ízlésedhez képest pont hogy nem elég érzékeny. Akármelyik is a helyzet, ezt a Beállítások >Távirányítók és eszközök> Érintőfelület-követés menüpontra kattintva tudod beállítani. Keresd meg a számodra legkedvezőbb érzékenységet és állítsd be azt.

 

 

Ha pedig te az az ember vagy, aki egyáltalán nem szereti használni az érintőpadot, és inkább teljesen kikapcsolná, akkor ezt a Távirányítók és eszközök, majd a Clickpad menüpontra kattintva teheted me. Válaszd a Csak kattintás lehetőséget, ezzel az érintőpad-ot kikapcsolod, és újra kiválasztógomb lesz.

 

Végül, ha gyorsan szeretnél váltani az alkalmazások között, csak duplán érintsd meg a TV/home gombot. Ekkor megjelenik egy sor a legutóbb használt alkalmazásokkal, és egyszerűen a gomb elhúzásával ki tudod választani azt az appot, amit épp használni szeretnél. Ezeken felül azt is meg  tudod változtatni, hogy a TV/home gomb egyszeri megnyomásával az Apple TV alkalmazáshoz juss, vagy a kezdőképernyőhöz.

 

Hang

A kézi vezérléssel már végeztünk - most pedig beszéljünk a hangvezérlésről. Mindannyian megszoktuk, hogy a digitális asszisztenseket használjuk a dolgok megtalálásához vagy az olyan alapvető igényeink kielégítéséhez, mint például hogy "Mutasd a filmeket Charlize Theronnal", "Milyen az időjárás ma?" vagy "Nyisd meg a Netflixet".

 

 

De a Siri-t sokkal specifikusabb feladatokra is használhatod, és gyakran talán egyszerűbb is a hangvezérlés, mint a távirányító használata. Tegyük fel például, hogy egy filmben vagy tévéműsorban szeretnél visszalépni vagy előre lépni. Csak kérje meg Sirit, hogy "menjen vissza 15 másodpercet" vagy "ugorjon előre 20 percet". Ez nagyon jól jöhet, ha egy műsor végigsikálása sokáig tart - ahogy az HBO Maxon gyakran előfordul.

 

Több kattintást is megspórolhatsz, ha megkéred a Sirit, hogy az alkalmazásokban bizonyos műsorokat vagy az élő TV-alkalmazásokban bizonyos csatornákat keressen elő. Például mondhatja, hogy "Nyissa meg a Stranger Things 3. évadát a Netflixen".  A Siri nem minden egyes alkalmazást ismer, de a legtöbbször gyorsabban eljuthatsz oda, ahová szeretnél, ha a hangot használod, mintha kattintgatnál.

 

Ne feledd, hogy ez egy kétrészes cikk sorozat első fele. A második részben további tippeket adunk ahhoz, hogy az Apple TV 4K készülékedből kihozd a maximumot. A második részt ide kattintva tudod elolvasni.

Forrás: Digitaltrends

 

Hasonló tartalmak:




Kommentek megjelenítése