Legnagyobb ellenfelével fog össze az Apple a koronavírus elleni küzdelemben

Apple Hírek   |   2020.04.13 - 11:47   |   Írta: N Marcell   |   1668
13. ápr Legnagyobb ellenfelével fog össze az Apple a koronavírus elleni küzdelemben

A konkurenssel karöltve olyan technológiát fejlesztenek, amivel nyomon követhető maradna a vírus terjedése.

„A világ összes kormánya és egészségügyi szervezete gőzerővel dolgozik azon, hogy megoldást találjanak a COVID-19 világjárvány okozta problémákra, illetve hogy megvédjék a lakosaikat és újra beindítsák a társadalmi folyamatokat. A szoftverfejlesztők is kiveszik a részüket a küzdelemből, olyan új eszközök kifejlesztésével, amik segítséget jelentenek a vírus elleni harcban, és további életek megmentését teszik lehetővé. Ennek szellemében a Google és az Apple együttműködésbe kezd, egy olyan Bluetooth technológia kifejlesztésén fognak dolgozni, ami segít a kormányoknak és az egészségügynek visszaszorítani a vírus terjedését úgy, hogy az felhasználói adatvédelem és a biztonság központi elemei maradnak a projektnek.”

- jelentette be a két cég.

Mivel a koronavírus (leegyszerűsítve) akkor terjed, ha egy egészséges személy egy hordozó közelében tartózkodik, így az egészségügyi szervek hamar megállapították a kontaktuskövetést, mint az egyik legfontosabb eszközt a fertőzés megfékezésében. A világ vezető egészségügyi cégei, egyetemei és civil szervezetei éppen ezért szinte már a kezdetektől fogva önkéntes alapon működő, kontaktuskövető eszközök kifejlesztését tűzték ki célul, a Google-Apple kollab pedig ennek a segítésébe száll bele. Olyan API-okat (alkalmazásprogramozási interfészeket) és operációs rendszer szintű megoldásokat tesznek majd elérhetővé, amik felgyorsítják a technológia fejlődését, de közben az adatvédelmet és biztonságot sem teszik parkolópályára.

 

 

Először májusban tesznek majd közzé olyan keretrendszert, ami átjárhatóvá teszi az iOS-t és az Androidot az egészségügyi szakemberek által fejlesztett alkalmazások számára. Ezek az alkalmazásokat a felhasználók az App Store-ból és a Google Play áruházból tudják majd letölteni.

Második körként a két cég lehetővé fogja tenni egy Bluetooth-alapú kontaktuskövetési rendszer elterjesztését úgy, hogy beágyazzák azt a saját platformjaikba. Ezzel, a programozási interfészeknél biztosabb és nagyobb funkcionalitású megoldással több felhasználót tudnának bevonni, akik – már ha önként részt vesznek a programban – egyszerre akár több egészségügyi programmal és szervvel is interakcióba léphetnének (magyarul egy egész programökoszisztéma kommunikálna egymással és a felhasználóval, ami hatékonyabban le tudná követni a vírus terjedését). A cégeket ismerve az adatvédelem, az átláthatóság és az önkéntesség központi elemei lesznek a víruskövető eszközöknek, így a felhasználók személyes adatai védelem alatt maradnak, csak a vírussal kapcsolatos kutatásokhoz lesznek felhasználva, anonim módon.

 

 

„Mind az Apple, mind a Google teljes mértékben úgy gondolja, hogy most jött el a pillanata annak, hogy az egész világ összefogjon egy komoly globális probléma megoldásához. A szoftverfejlesztők, kormányok és egészségügyi szervezetek szoros együttműködésével abban bízunk, hogy ki tudjuk használni a technológia erejét a COVID-19 terjedésének lassításában, és a mindennapi élet megszokott kerékvágásba való visszaállításában.”

Forrás: StillApple

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése