Hogyan működik és mire jó az iPhone 11 Pro U1 chipje

Apple Hírek   |   2019.09.27 - 09:59   |   Írta: H.A   |   4030

Az iPhone 11 Por és Pro Max kapott egy teljesen új apróságot, az U1 chip-et!

Az iPhone 11 és 11 Pro belsejébe került egy új chip, az U1 ami teljesen átalakíthatja azt, ahogy a telefonodra gondolsz.

Az iPhone 11 Pro készülékházának röntgenképe három RF ablakkal a hátlapban (Fotó: iFixit)

Jelenleg viszonylag kevés előnnyel jár az új chip, de a lehetőségek jóformán korlátlanok. Kukkantsunk bele, hogy mire is lehet jó az új Apple U1 chip és hogyan működik!

Kezdjük az Apple oldalán található leírással:

Az iPhone 11 Pro az első okostelefon, amely ultraszélessávú technológiát használ a térérzékeléshez. Az új Apple-tervezésű U1 chip ultraszélessávú techno­lógiával pontosan meghatározza a többi U1 chipes Apple eszköz helyét. Mintha az iPhone egy új érzékkel gazdagodott volna, amely fantasztikus képességekkel ruházza fel.

Az U1 chipnek köszönhetően ha iOS 13 rendszerű iPhone-odat valaki más iPhone-ja felé fordítod, az AirDrop az ő telefonját részesíti előnyben, így gyorsabban oszthatjátok meg a fájlokat. És ez csak a kezdet.

Ettől picit okosabbak lettünk, ráadásul az okosabb AirDrop küldés olyan újdonságnak tűnik, amit mindenképp ki fogok próbálni egy Apple viszonteladónál, amikor kiállítják a demó termékeket, de azért még van mit tisztázni.

Az ultraszélessávú technológia, röviden UWB (Ultra WideBand) a Bluetooth-nál pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé. Jelenleg a Bluetooth alapú nyomkövető eszközök a jelerősséget figyelik: ha erősebb a jel, akkor közelebb mentél a sugárzóhoz, ha pedig gyengül, akkor távolodsz. Ezt azonban sok más tényező pontatlanná teheti és itt jön képbe az UWB, ami a jelerősség helyett a jel által megtett út idejét veszi számításba.

Az adó kiküld egy jelet, azt fogadja a vevő és visszaküld egy válasz jelet. Az adón egy irányérzékeny szenzor fogadja ezt a válasz jelet és az eltelt idő alapján kiszámítja, hogy milyen messze van a vevő és mivel az irányt is figyelte, azt is tudja, hogy merre van.

Jason Snell a Six Colors blogján összegyűjtött néhány izgalmas felhasználási lehetőséget, amire ez az új ultraszélessávú technológia képes lehetne:

Potenciális felhasználási lehetőségek közt szóba jöhet az okosotthon, a kiterjesztett valóság, a mobilos fizetés, a slusszkulcs leváltása vagy akár a beltéri navigáció […]

Képzelj el egy olyan otthoni hangrendszert, ahol a zene követ több szobán át az alapján, hogy az egyéni hallgató hol tartózkodik. Gondolj bele, hogy milyen nyugodt lennél annak tudatában, hogy a közelséged nélkül az okos ajtózárad nem nyílna ki, csak ha előtte állsz és azonnal bezárhat, ha beléptél rajta […]

A kiterjesztett valóság is nagyon fontos az Apple-nek és az UWB itt is jól jöhet, hiszen megadhatja az eszközök és kiegészítők pontosabb helyzetét […]

És az elveszett autós ügyek (ahol jeltovábbítókkal “átjátsszák” az otthonokból a rádiós kulcsok jeleit és tükrözik az autónál kint) már eléggé aggasztóak, hogy az autógyártók már próbálnak átállni Bluetooth LE-ről valami biztonságosabbra. A CCC (Car Connectivity Consortium), melynek tagja az Apple és a Google is, engedélyezhetné, hogy az UWB eszközök biztonságosan lecserélhessék a slusszkulcsokat.

Jelenleg persze csak az Apple új telefonjaiban találkozhatsz ultraszélessávú támogatással, de ez minden bizonnyal csak az idő kérdése, hogy másutt is megjelenjen ez a megoldás.

Te milyen felhasználási módokat tudsz még elképzelni az új Apple U1 chiphez?

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése