Az Apple folytatja hadjáratát a kisebb iPhone-szervizek és az önjelölt barkácsolók ellen

Apple Hírek   |   2019.09.29 - 14:34   |   Írta: N Marcell   |   3059

Már az iPhone-ok is tudják, ha nem a gyári kijelző dolgozik az előlapjukon – panaszkodni is fognak érte.

Az Apple továbbra sem szeretné, hogy a saját szakemberein kívül bárki is iPhone-készülékeket javítson, így folyamatos lépéseket tesznek az otthoni javítások és a szervizek életének megnehezítésére. Utoljára az akkumulátorok cseréjébe kavartak be: ha nem eredeti Apple aksi került a telefonba, vagy nem egy hitelesített Apple munkatárs cserélte ki, az iPhone hibaüzenetet dobott. A megoldás? Fizetni az Apple-nek, hogy cseréljék ki az akkumulátort, egy szakember hitelesíti a javítást, a hiba eltűnik. Most ugyanez történt a kijelzőkkel is: az iOS 13.1-gyel kezdve, az iPhone 11, 11 Pro és 11 Pro Max készülékeken már jelentkezik egy hibaüzenet, ha nem eredeti, Apple által gyártott kijelző kerül fel a telefonra.

„Nem lehet ellenőrizni, hogy az iPhone-nak valódi Apple kijelzője van.”

A figyelmeztetés négy napon keresztül, eltüntethetetlenül éktelenkedik a készülék zárolt kijelzőjén, majd átköltözik a Beállítások tetejére 15 napra, onnan pedig az ’Általános’ tab alá, a készülékinformációk közé vándorol. A telefon szervizadataiban is megjelenik, hogy az Apple munkatársai is láthassák. A figyelmeztetés még akkor is megjelenik – az akkumulátorokhoz hasonlóan – hogyha egy eredeti Apple kijelzőt rakunk át egy iPhone-ról a másikra. Hogy ez ne lépjen fel, mindenképpen muszáj egy Apple által hitelesített műhelyben cseréltetni a kijelzőt, ahol jóvá tudják hagyni a munkát (az szerencse, hogy ez egy független szerviz is lehet, nem csak Apple által üzemeltetett). A figyelmeztetés jelenléte (pontosabban egy nem eredeti panel felhelyezése) befolyásolja a kijelző működését is, ugyanis használhatatlanná válik a TrueTone funkció, ami a telefon környezetének megfelelően hangolja a kijelző színösszetételét, illetve a FaceID beléptetési rendszer is zárolja magát. Ez előbbi már nem akkora meglepetés, hiszen a TrueTone 2016-os bemutatkozása óta mindig automatikusan kikapcsolódik a funkció, ha az Apple nem hitelesíti a kijelzőcserét.

 

 

Az iFixit csapata letesztelte a ’funkció’ (inkább megkötés) pontos működését az iPhone 11 készüléken. Az iOS 13.0-ás verziójában, illetve a 13.1 bétájában nem jelenik meg figyelmeztetés, de egyből előugrik, ha az iOS 13.1 teljes verziója fut a telefonon. Az iFixitesek eredeti, mindössze néhány napos iPhone 11 modellek kijelzőit cserélgették, így az alkatrészek garantáltan gyáriak voltak, mindössze az Apple alkatrészcsere-hitelesítő szoftverét nem használták – és ahogy azt a cég ígérte, meg is jelent a kellemetlen üzenet az értesítések között. Még a telefonokok FaceID-komponenseit is átrakták az egyikről a másikra, hátha az átveri a rendszert, de a trükközés sem segített. Úgy tűnik, az Apple egy titkosított számsorral rendeli egymáshoz az iPhone-okat és kijelzőiket.

 

 

Bár az Apple lassan teljesen elveszi az iPhone-ok javításának lehetőségét a felhasználóitól, az újonnan bevezetett szabályzások nagy mértékben csökkenteni fogja gyanús, feketepiaci javítások és eladásra váró készülékek táptalaját. Ha túl jónak tűnik egy ajánlat – legyen szó akár vásárlásról, akár javításról - és nem tudjátok, hogy az adott készüléket kétes forrásból származó alkatrészekből csapták-e össze, akkor most megbizonyosodhattok róla (már ha a használhatatlan FaceID és TrueTone nem lett volna elég bizonyíték). Az Apple külön felhívja rá a figyelmet, hogy az ismeretlen forrásból származó kijelzők sokféle hibát rejthetnek, például az érintésérzékenység romlását, fényerő-, illetve színhűségbeli változásokat, illetve hogy a rosszul végzett összeszerelés akár sérüléshez is vezethet.

 

 

Persze, abban igaza van az Apple-nek, hogy rengeteg megkérdőjelezhető minőségű iPhone-kijelző cirkulál a világ piacain, viszont ez egy újabb problémát vet fel: a figyelmeztetés minden nem gyári alkatrésznél feltűnik, minőségtől függetlenül. Simán lehet, hogy egy utángyártott, de remek minőségű és tökéletesen használható panelre akasztja rá az iOS a „figyelem, ez nem eredeti” táblát. Ráadásul az sem elhanyagolható, hogy a telefonokhoz ténylegesen értő, ügyes vásárlók is elesnek a lehetőségtől, hogy spórolásként (vagy csak élvezetből) maguk szereljék szét és rakják össze a készülékeket.

Szerintetek jó ötlet volt az Apple-től bevezetni a figyelmeztetéseket?

Forrás: iFixit

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése