Az Apple már 100%-ig megújuló energiaforrással üzemel

Apple Hírek   |   2018.04.10 - 13:15   |   Írta: SzavaRicsi   |   1845
10. ápr Az Apple már 100%-ig megújuló energiaforrással üzemel

Kilenc további beszállító is elkötelezte magát a tiszta energia felé.

Az Apple a klímaváltozás elleni küzdelmének részeként ma bejelentette, hogy mára a világ minden táján tisztán megújuló energiaforrásokkal üzemelnek a cupertinóiak létesítményei. Ebbe beleértendők az Apple hivatalos üzletei, irodaházai és adatközpontjai. Továbbá az Apple azt is büszkén jelentette, hogy kilenc további beszállítója lépett ugyanerre az útra, így már összesen 23 partnerükkel tesznek közösen a tisztább környezetért.

„Elkötelezettek vagyunk afelől, hogy épebben hagyjuk itt a világot, mint ahogyan idekerültünk. Kemény munkával töltött évek után büszkék vagyunk rá, hogy el tudtuk érni ezt a mérföldkövet” – mondta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. „Tovább fogjuk taszigatni az eszközeinkben lévő anyagok, az újrahasznosítás és a létesítményeink határait. A beszállítóinkkal együtt azon fogunk dolgozni, hogy új, kreatív és előremutató energiaforrásokkal dolgozzunk, hisz tudjuk, hogy a jövő múlik mindezen.”

Megújuló Energia Projektek

Az Apple és annak partnerei megújuló energiával kapcsolatos projekteken dolgoznak a világ minden táján, hogy javítsák a helyi közösségek, államok vagy akár egész országok energiafelhasználási lehetőségeit. Az Apple a helyi szolgáltatókkal olyan új regionális megújuló energia projektet valósít meg, amelyek nélkülük nem valósulnának meg. Ezekben a tiszta energia előállításának számos módja jelenik meg, mint a napelemek, szélerőmű farmok, vagy az olyan technológiák, mint a biogáz és a vízgenerátorok, illetve az energia eltárolásának módszerei.

Az Apple 25 ilyen programja összesen 626 megawattnyi kapacitással üzemel. Csak a tavalyi évben 286 megawattnyi napelemet telepítettek, ami éves rekord a cupertinóiak számára. Ezen felül még 15 projekten dolgoznak, amelyek ha elkészülnek, már 1,4 gigawattnyi teljesítménnyel állítják elő a tiszta, megújuló energiát az Apple számára.

2014 óta a tech cég összes adatközpontja megújuló energiával üzemel, 2011 óta pedig az Apple 54%-kal szorította vissza saját szén-dioxid kibocsátását. Ezzel közel 2,1 tonna üvegházhatást okozó gáztól óvták meg az atmoszférát.

Az Apple megújuló energia pojektjei között a következők találhatók:

  • Az Apple Park, azaz az Apple Cupertinóban található központja Észak Amerika legnagyobb irodaépülete, amely platinum besorolást kapott az LEED mérésén. A száz százalékban megújuló energiából gazdálkodó épület tetején egy 17 megawatt csúcsteljesítményű napelemfarm található, amit egy 4 megawattos biogáz generátor egészít ki. A többletenergiát akkumulátorokban tárolják, de nyugodtabb órákban az Apple Park a helyi hálózatba is juttat a tiszta energiából.
  • Több mint 485 megawattnyi szél és napenergia projektet valósítottak meg Kínában, hogy csökkentsék a gyártás okozta emissziót.
  • Az Apple nemrég jelentette be, hogy egy 37 000 négyzetméter alapterületű adatközpontot készül építeni az iowai Waukee-ben, amely az első naptól megújuló energiaforrással üzemel majd.
  • Az oregoni Prineville-ben a cég egy 200 megawattról szóló megállapodást kötött egy helyi szélerőmű farmmal.
  • A nevadai Renóban az Apple partnerséget kötött az ottani szolgáltatóval, így az elmúlt négy évben négy projekten keresztül 320 megawattnyi összteljesítményű napelemet telepítettek.
  • Japánban az Apple több mint 300 tetőre tervez napelemet telepíteni a Daini Denryoku-val, egy helyi napelemmel foglalkozó céggel, amely 18 000 megawattórányi energiát termel majd évente. Ez több, mint 3000 japán otthon éves felhasználásával egyezik meg.
  • Az Apple maideni adatközpontját olyan projektek látják el tiszta energiával, amelyek évente 244 millió kilowattóra megújuló energiát állítanak elő. Ez 17 906 kaliforniai otthon éves felhasználásával egyezik meg.
  • A zsúfolt Szingapúrban az Apple 800 tetőre telepített napelemeket.
  • A tech cég jelenleg két adatközpontot is épít Dániában, amelyek már az első naptól tisztán megújuló energiaforrással működnek majd.

A beszállítók elkötelezettsége

A vállalat amellett, hogy a saját háza táján csak tiszta és megújuló energiát használ, példát statuál a többi cég számára is. Ennek hála immáron 23 Apple partner dolgozik szintén csak megújuló energiával. Összesítésben a beszállítók által véghezvitt projektek másfél millió üvegházhatást okozó gáztól óvták meg a környezetet 2017-ben, ami 300 000 autó kibocsátásnak felel meg. Ezen felül 85 beszállító regisztrált az Apple tiszta energia portáljára, amely segít hasonló útra terelni a cégeket a világ különböző tájain.

Forrás: AppleRider / Apple

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése